Ziua demisiei care nu s-a intamplat

Cristian Teodorescu 14.07.2004

De același autor

Agitatie mare in Bucuresti la mijlocul saptamanii trecute. Demisioneaza Nastase! Niste amici ziaristi mi-au dat vestea drept sigura, cu anticipatie. Cand mi-am exprimat indoiala, mi s-a explicat, cat se poate de doct si de analitic, ca existau semne tot mai numeroase ca se va ajunge la acest deznodamant. Din ce functie demisioneaza?! Dar nu e limpede? Si din guvern si de la partid. I-a spus asta lui Iliescu, la Cotroceni. Azi anunta public. Confratii mai putin informati cu care am discutat stiau doar ca Nastase demisioneaza ori din functia de la partid, ori de la Palatul Victoria. Asteptam si noi declaratia. Dar de ce sa-si dea demisia? Mi s-a raspuns cu acea inimitabila superioritate, de parca as fi vrut sa aflu de ce 1+1=2: Nastase e debusolat, a scapat partidul de sub control, aripa Iliescu din PSD il contesta pe fata, Iliescu insusi nu-l mai suporta! Unul dintre confratii caruia ii spuneam ca nu-mi vine totusi sa cred m-a luat subtire peste picior, spunandu-mi ca analizele mele sunt ''mai de prozator''. Adica? Tu tratezi ''esichierul'' ca si cum ti-ai pregati personaje de roman, nu te implici. Implicare, la noi, inseamna sa iei in serios petardele de pe culoarele partidelor sau sa te bizui pe surse, uneori indoielnice, pentru a face analize ''aplicate'', la zi. In timpul regimului Constantinescu au aparut nu mai tin minte cate analize ''aplicate'' despre iminenta alegerilor anticipate. La fel, dar dupa alegerile din 2000, s-au consumat mii de pixuri pentru a anunta periodic ca alegerile anticipate bat la usa, potrivit dorintei premierului Nastase. Plus tema ''razboiului'' dintre premierul Nastase si presedintele Iliescu. Sau subiectul ''tradarii'' pe care o punea la cale Traian Basescu in vederea unei absorbtii cat mai avantajoase a PD-ului ''de catre PSD''.

Mai exista insa si o implicare participativa, ca sa zic asa, in care analistul si ziaristul se ocupa de politica, dar si fac politica. Pro sau contra. Ceea ce fireste ca distorsioneaza analiza. Altfel nu-mi explic cum oameni inteligenti sau chiar foarte inteligenti s-au lasat pacaliti de cineva care a lansat fumigena demisiei lui Adrian Nastase. O fi fost canicula saptamana trecuta, dar nici chiar asa. Admit ca la Cotroceni premierul o fi rostit si cuvantul ''demisie'' discutand cu presedintele Iliescu. Deoarece e probabil ca fostul presedinte al actualului partid de guvernamant, Ion Iliescu, sa-i fi reprosat actualului presedinte al aceluiasi partid rezultatele de la alegerile locale. Dar una e sa spui la nervi ca demisionezi, intr-o discutie cu o persoana care te-a facut ceea ce esti, si cu totul altceva e sa demisionezi, ''la spectacol''. O fi avand premierul Nastase reactii umorale intr-un moment sau altul, dar el stie cat poate intinde elasticul ca sa nu se rupa. Mai ales in relatia cu Palatul Cotroceni.

Un Adrian Nastase demisionar nu ar fi avut de castigat nici macar daca ar fi vrut sa dea o lovitura personala, de imagine, printr-o eventuala demisie. Cat despre scenariul ca presedintele Iliescu ar vrea sa renunte mai devreme la prerogativele sale pentru a sari in ajutorul PSD-ului, acesta e si mai improbabil. Intre doua randuri de alegeri, sa decapitezi guvernul si partidul de guvernamant nu si-ar permite nici cel mai independent presedinte din lume. Nu mai vorbesc despre presedintele unei tari care vrea sa intre in Uniunea Europeana. Si mai ales despre faptul ca, dupa ce a vazut Romania in NATO, Ion Iliescu vrea sa apropie cat de mult posibil aceeasi Romanie de Uniunea Europeana. Imediat dupa ce premierul Nastase nu si-a prezentat nici o demisie, analisti si ziaristi au afirmat ca Adrian Nastase a jucat la santaj la Cotroceni, castigand inca o repriza din eternul sau meci cu Ion Iliescu. Or, sambata Nastase nu mi s-a parut o persona care de-abia iesise din corzi. Si nici intr-un caz o persoana care tocmai isi pierduse autoritatea in PSD. Cat de utile sunt schimbarile anuntate, asta e alta poveste. In ceea ce priveste victoria prin santaj, asta mi se pare si mai improbabila. Nici el si nici Ion Iliescu nu cred ca si-au pus in cap sa slabeasca partidul de guvernamant inainte de alegeri. Canicula, canicula, dar nici chiar asa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22