Imaginea economiei intră în insolvenţă

Cristina Andrei 12.03.2013

De același autor

În general, parcă toată economia stă pe muchia insolvenţei, care nu este altceva decât anticamera unui faliment.

Primăvara asta se poartă insolvenţa. O mo­dă controversată, care, rapace, a prins în mrejele ei, în anii crizei noastre, cam o su­tă de mii de companii. În spatele acestor cifre oficiale se ascund pierderi ignorate de povestitori: locuri de muncă şterse de pe ştatele de plată, contribuţii zero la bugetele statului, falimentele furnizorilor neplătiţi, credite aruncate la coşul istoriei. În economie, toate astea se traduc în re­cesiune. Efectele se văd deja în scăderea sa­lariilor din mediul privat, lucru în­gri­jo­rător pentru bunul mers al economiei.

 

Statisticile, chiar şi coafate, aşa cum bă­nuim că sunt, nu descriu vreun revi­ri­ment al economiei. Producţia industrială sca­de, exporturile lâncezesc, investiţiile stră­ine sunt aproape de nivelul zero, iar creditul pentru firme e prea scump pentru a fi luat şi prea riscant pentru a fi acordat. E o imagine generală de stagnare în eco­nomia românească, de incertitudine pri­vind orizontul imediat de timp, de ne­cla­ritate şi confuzie a gesturilor guver­nan­ţi­lor.

Aşteptăm totuşi o redresare a economiei româneşti în partea a doua a anului, spe­rând probabil să ne ancorăm în tendinţa europeană de ieşire din criză, promisă de Mario Draghi. Speranţa moare ultima. În­trebarea e cum anume vom ieşi din criză, cum vom crea locuri de muncă şi, mai ales, cum vom urca salariile, plasate dis­cret pe ultimul loc în clubul european.

În cartierul general al Ministerului Eco­nomiei, trei miniştri se zbat pentru re­lan­sarea afacerilor româneşti. Unul vrea să re­industrializeze România, altul vrea să spargă Hidroelectrica în trei, iar celălalt s-a împotmolit, ezitant, derutant şi in­con­sistent, în teritoriul mlăştinos al im­po­zi­tului forfetar.

Poate fi România reindustrializată? E o în­trebare care l-a muncit pe Gheorghiu-Dej, la vremea planului Valev, când România fă­cea parte din piaţa comună construită de Uniunea Sovietică pentru ţările din spa­ţiul său de influenţă. Răspunsul avea să-l dea Ceauşescu, printr-o euforică indus­tri­alizare a ţării, construită fără capital sau pie­ţe de desfacere şi mai ales fără flexi­bi­litate. De-aia i s-a şi spus ctitorie, adică pă­rea să dureze veşnic, aşa ca o biserică, să stea stâncă orice s-ar fi întâmplat în jur. Neatinsă nici de crize ori de schimbări în tehnologie, dar nici de profit. Aşa se ex­plică, în parte, prăbuşirea acestei industrii în momentul în care importurile au livrat în magazine produsele altora. Consu­ma­torii români s-au lăsat ademeniţi de aces­tea, uitând de patriotism. Adaptarea indus­triei româneşti la nevoile pieţei interne sau externe s-a produs lent, şovăitor, pe mă­sură ce banii din investiţii au cumpărat tehnologie şi management modern.

Ca să decidem ce industrii vrem să sus­ţi­nem ar trebui să ştim, mai întâi, ce pieţe ata­căm, pe cine putem scoate din joc în com­petiţie şi, mai ales, cât trebuie să in­vestim şi cine o face. Ambiţiile faraonice s-au dovedit falimentare. Dar nu avem un asemenea plan, realist, modern, care să privească în ochi viitorul, cu luciditate şi pragmatism. Politicienii noştri au doar un sac de promisiuni, pe care-l deşartă ori de câte ori lucrurile grave nu pot fi rezolvate.

Deo­camdată, asistăm la prăbuşirea unei părţi a industriei siderurgice, până mai ieri controlate de ruşii de la Mechel, pen­tru care guvernanţii n-au altă soluţie în afa­ra retoricii neaducătoare de profit. Olt­chimul este gestionat acum de avocaţi, ca­re par ocupaţi să cerceteze contractele com­binatului, lucru care ar fi interesant dacă ar fi transparent. Avocaţii nu au, deo­camdată, soluţii economice pentru re­dre­sarea afacerii.

Hidroelectrica, aruncată surprinzător în in­solvenţă, pare să fi scăpat de contracte pă­guboase, nu însă de insolvenţă. Pa­ra­do­xal, nimic nu mai recomandă rămânerea în proceduri de faliment a companiei, poa­te doar nevoia de a evita listarea la bursă. Şi aici avocaţii ţin frâiele unei afaceri pe care au înţeles-o lent, pe măsură ce au in­trat în atmosferă. Lipseşte însă viziunea eco­nomică, pragmatică, a gestionării une­ia dintre cele mai profitabile afaceri ro­mâ­neşti. Între timp, reapar scenarii de po­si­bilă splitare a gigantului energetic şi ali­pire a părţilor obţinute de alte afaceri în energie, mai puţin profitabile. Iar ar­gu­mentul este interesant, cică să construim lideri regionali. Nimic nu împiedică Hi­dro­electrica să se pună pe picioare şi să cum­pere afaceri conexe, dacă are bani, dacă are rost şi dacă are piaţă.

Banii europeni, miliardele de euro pe care le avem la dispoziţie, stau neatinşi. Ni­meni nu are vreo viziune clară, prag­ma­tică, a modului în care am putea declanşa un asalt asupra acestor fonduri.

Banii europeni pentru construcţia auto­străzilor vor fi greu de obţinut, din cauza imaginii de corupţie care apasă asupra Tran­sporturilor sau, mă rog, a ministrului care sfidează codurile nescrise ale politicii europene. Să nu ne mire reticenţa fi­nan­ţatorilor în faţa oricărei cereri de bani, cât timp aceştia se tem că vor fi păcăliţi. În general, parcă toată economia stă pe mu­chia insolvenţei, care nu este altceva de­cât anticamera unui faliment. Din cenuşa insolvenţei se ridică, aşa, cam 5-6% din companii. Cea mai mare îngrijorare este în­să intrarea în insolvenţă a imaginii eco­nomiei noastre, percepută acum ca o en­clavă a corupţiei şi a incertitudinii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22