De același autor
Bulgarii ţin să-şi arate nemulţumirea împotriva sărăciei, corupţiei şi a întregului sistem politic, formulând solicitări contradictorii, însă radicale.
Dacă poporul doreşte ca strada să guverneze Bulgaria, atunci să o facă! Astfel şi-a justificat premierul Boiko Borisov decizia, aparent neaşteptată, de a demisiona. O decizie care a survenit după 11 zile de proteste naţionale, declanşate de facturile, tot mai împovărătoare, la utilităţi. Protestele care au degenerat în ciocniri de stradă cu forţele de ordine l-au descumpănit pe populistul premier bulgar, care şi-a construit imaginea unui „om din popor“. Demiterea ministrului de Finanţe, intenţia de a reduce preţul energiei electrice sau invocarea scenariului renaţionalizării celor trei societăţi de distribuţie – toate cu capital străin - nu au fost altceva decât încercări nereuşite de satisfacere a nemulţumirii populare. Fondul problemei nu îl reprezintă monopolul din sectorul energetic, cât instituţiile nefuncţionale ale statului (justiţia, autorităţile de reglementare în domeniu), care au permis să se ajungă în această situaţie fără ieşire. Oricât ar încerca politicienii să speculeze furia bulgarilor împotriva „monopoliştilor“ străini, este evident că preţul la utilităţi nu se va înjumătăţi doar printr-o simplă renaţionalizare. Mai mult, prin atitudinea adoptată în aceste zile, la presiunea străzii, clasa politică a arătat nu doar lipsa de idei, ci şi faptul că a devenit, la rândul său, parte a problemei care frământă societatea bulgară.
Într-un ultim gest, prin demisia Cabinetului său, Borisov încearcă să pozeze într-o victimă a acestei crize, pentru a-şi conserva astfel şansele de reuşită la viitorul scrutin parlamentar. Însă demersul său nu doar că nu a dezamorsat situaţia tensionată din ţară, ba chiar o complică, cu consecinţe greu de calculat. Există riscul, tot mai invocat, de a fi distrusă stabilitatea financiară din ultimii ani, obţinută cu preţul unor mari privaţiuni. Chiar dacă Guvernul Borisov nu a fost obligat să taie din pensii şi salarii, stricta disciplină financiară impusă de guvernanţi s-a soldat, în condiţii de criză, cu o tot mai evidentă pauperizare a societăţii bulgare. Spre deosebire de precedentele proteste de o asemenea amploare (cele din ianuarie 1997), astăzi nu există o soluţie clară pentru depăşirea crizei din Bulgaria. Este, înainte de orice, o criză de încredere în instituţiile statului, în valorile societăţii bulgare, generată de lipsa de perspectivă. O îmbunătăţire simţitoare a condiţiilor de trai nu se poate obţine doar aruncând o demisie sau adoptând două-trei legi. Pentru aceasta sunt necesare reforme serioase, ale căror rezultate vor fi vizibile abia peste câţiva ani. În această iarnă bulgarii au ieşit în pieţe şi au blocat străzile tocmai pentru că au înţeles că viitorul lor nu va arăta diferit: facturile vor creşte, preţurile se vor mări, în timp ce veniturile li se vor micşora, treptat. Pentru protestatari realitatea este una evidentă: politicienii mint, miniştrii fură, monopolul este dăunător, statul a ajuns într-o fundătură, în timp ce veniturile sunt mizerabile.
De aici şi refuzul de a accepta rezolvarea propusă de partidele parlamentare, respectiv un cabinet interimar şi alegeri anticipate. Astfel că protestele au luat amploare după demisia lui Borisov. Bulgarii ţin să-şi arate nemulţumirea împotriva sărăciei, corupţiei şi a întregului sistem politic, formulând solicitări contradictorii, însă radicale. Vorbim nu doar de modificarea Constituţiei, de o reformă electorală, de dreptul cetăţenilor de a revoca deputaţii şi de a participa, cu drept de veto, în structura autorităţilor de reglementare din domeniul energetic, ci şi de lupta împotriva monopoliştilor, de neplata facturilor la utilităţi sau renunţarea la TVA pentru energia electrică. Tocmai impredictibilitatea acestor solicitări ale protestatarilor provoacă îngrijorare. În acest moment, preşedintele Rosen Plevneliev este nevoit să găsească o soluţie constituţională, prins fiind între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, sunt protestatarii, care doresc înlăturarea tuturor partidelor parlamentare şi preluarea puterii de către popor. De cealaltă parte, partidele parlamentare refuză să formeze o altă majoritate de guvernare şi solicită alegeri anticipate. Care nu vor aduce însă prea multe clarificări, în condiţiile în care viitorul guvern va fi unul de coaliţie, iar majoritatea trebuie căutată tot în actuala configuraţie parlamentară, cu mici modificări. În acest răstimp, rămâne ca cineva să încerce să găsească soluţii pentru satisfacerea doleanţelor celor ieşiţi în stradă. Doar că acel cineva încă se lasă aşteptat. Adevăratul pericol îl reprezintă populismul obtuz al politicienilor bulgari, prea preocupaţi să le dea peste nas celor din tabăra adversă pentru a mai putea observa ciclonul care se apropie cu repeziciune.
* Daniel Cain este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene.