Crin Antonescu: Model pentru Vasile Blaga. Si nu numai

Dragos Paul Aligica 02.06.2014

De același autor

Gestul lui Crin Antonescu nu va putea fi valorificat cu adevarat in planul interesului public daca nu va fi urmat la scara nationala si de alte gesturi similare. Un precedent si exemplu a fost creat. Acum e momentul ca altii sa arate ca au inteles lectia si mesajul date de Crin Antonescu. E cazul sa aveam aceasta asteptare de la ei. E cazul sa amintim cu nume si prenume ca poti iesi din arena sau prim-plan in aplauze sau poti iesi in huiduieli.

De exemplu: Vasile Blaga. In mod normal, ar trebui ca in urmatoarele 24 de ore sa profite de oportuntiatea creata de Antonescu si sa-si asigure o iesire eleganta. A facut si rele, a facut si bune. N-are rost sa intram acum in analize si evaluari de performanta si indispensabilitate politica. Realitatea e limpede si a devenit si mai limpede in lumina gestului lui Antonescu.

Daca Vasile Blaga iese azi sau maine in conferinta de presa si cu un discurs frumos spune ca se retrage pentru a face loc altora, mai putin uzati, mai putin controversati, ca vrea sa dea un exemplu de gest de devotament pentru cauza dreptei, a politicii romanesti in general, si-a castigat aplauzele. Cele bune vor ramane in amintirea publica precumpanitor. Cele rele se vor spala.

In general, sunt unii prin peisajul politic, uitati de vreme. Oameni care si-au dat masura de mult. Orice cititor are instantaneu in minte cel putin cateva nume. E un bun moment ca acesti politicieni sa arate ca sunt in stare de gesturi decente. Sa lase locul altora. Sa creeze o bresa pentru prospetime si regenerarea vietii politice.

E un lucru minim pe care publicul il asteapta de la ei. In general, o intrega generatie de potentati, fosti domnul si doamna ministru, fosti domnul si doamna senator sau deputat, etc. etc. si-au consumat de mult potentialul. Ar fi frumos daca explicit sau tacit ar lua o hotarare zilele astea: E momentul ca sa faca un pas in spate si sa-i lase pe altii sa treca pe primele linii.

Pe partea dreapta a spectului politic e nevoie imperioasa de o primenire. Au fost la putere: i-am vazut. Au fost si in opozitie: am vazut si acolo ce pot. Daca ar fi avut ceva rezultate, daca ar fi construit ceva pana acum, daca s-ar vedea ceva in urma lor, am zice ca sa mai avem rabdare, ca nu au avut timpul sau contextul etc. Daca ar avea ceva proiecte publice tangibile incepute pe care sa le duca la capat sau administreze, dorinta de persistenta ar mai fi de inteles. Dar nu au. Asadar: concluzia e simpla. Cel putin pentru o vreme ar fi de apreciat daca ar dovedi ca au inteles ca sunt in stare sa sacrifice pentru binele public ambitiile si dorinta de a fi in prim-plan.

Crin Antonescu a aratat ca e posibil. Nu stim cum, nu stim detaliile, dar e un exemplu laudabil si demn de urmat. E cazul sa construim pornind de la el. E momentul sa fim fermi si expliciti in asteptarile noastre: Nu scandaluri, nu circ mediatic, nu demisii cu cantec. Retrageri elegante. Atat. Un pas inapoi.

Vasile Blaga are ocazia sa arate ca gestul lui Crin Antonescu nu e un incident izolat. Ca in clasa politica romneasca exista capacitatea de regenerare din interior, prin forte proprii: Gest elegant, cu gest elegant.

Crin Antonescu a deschis o fereasta si o usa in politica romaneasca. Bate un vant nou. O intreaga serie de politicieni romani au acum de ales: Se retrag elegant pe usa sau vor fi aruncati pe ferestra de catre public si mass media. E interesant de vazut daca au inteles asta sau nu. Oricum, avem cu totii obligatia sa le reamintim acest lucru.

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22