Tereza M., dusman al progresului: demascata

Dragos Paul Aligica 26.08.2013

De același autor

Domnule, sunt uluitori. Sunt incredibili. Imaginea Maicii Tereza. Avem acum oameni de stiinta hotarati sa faca lumina si in chestia asta. Si evident ca sectia de propaganda de la Huffington Post distribuie in extaz mesajul central. "Celebra Maica Tereza n-ar fi fost într-atât de sfântă pe cât susţine Biserica Catolică".

Imaginea Maicii Tereza. Nu cumva sa aiba lumea o imagine gresita, adica buna, despre ea. Pericol mare. Este important ca umanitatea sa stie ca nu e chiar asa cu crestinii astia celebri si admirati. Nu. Trebuie aruncata o pata, o umbra de indoiala. Suficent pentru constiinta progresistului global, idiotul util modal. Sa poata zice: "Hai dom'le lasa-ma cu Maica Tereza, pai ce n-am auzit eu? Oameni de stiinta, istorici de la universităţile Montreal şi Ottawa. Oameni de stiinta. Stiinta. Stiinta. Stiinta...."

Nimic nu scapa masinii de propaganda si demolare corecta politic. Nimic.

Vad ca i se reproseaza, intre altele, urmatoarele: “Bunăoară, s-a constatat că adăposturile înfiinţate de ordinul Misionarii Carităţii, unde erau îngrijiţi oameni bolnavi şi săraci, erau într-o stare jalnică şi prost întreţinute, iar pacienţii nu primeau hrană şi medicamente suficiente. De asemenea, fluxurile financiare care treceau prin fondurile Maicăi Tereza tranzitau conturi bancare despre care nu se cunoaşte aproape nimic; nu se cunosc sumele depuse, cine erau deponenţii şi modul în care erau cheltuiţi banii....” (Sursa: http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/Stiri%20Externe/cea-mai-controversata-cercetare-despre-maica-tereza--69417.html )

Personal nu sunt mare fan al Maicii Tereza. In opinia mea problema saracilor se rezolva intr-un singur fel: crestere economica si locuri de munca. Intr-un cuvant: capitalism. Ma irita fanii ei care cred ca saracia se rezolva prin redistribuire.

Dar: (1) sunt adept al sectorului non-profit, al caritatii pe care o consider esentiala pentru bunul mers al societatii daca nu vrem sa ne sufoce birocratii si politicenii statului plus politrucii si sustinatorii lor progresisti, socialisti si fascisti si (2) femeia asta chiar a facut lucruri extraordinare.

Nu merita tratamentul. Chiar nu merita.

Vad ca zic unii ca adevarul si stiinta nu  au limite. De ce s-ar opri la Tereza si problemele ei? De acord. Tousi daca nu limite, atunci cred ca ar trebui sa aiba niste corectii date de bunul simt. Daca bun simt nu e, nimic nu e. Intelelg ca unora li se pare progres stiintific, cultural, considerabil adus de afirmatia ca: "Bunăoară, s-a constatat că adăposturile înfiinţate de ordinul Misionarii Carităţii, unde erau îngrijiţi oameni bolnavi şi săraci, erau într-o stare jalnică şi prost întreţinute, iar pacienţii nu primeau hrană şi medicamente suficiente. "

Chiar credeti ca e necesar sa dezbatem stiintific o observatie ca cea de mai sus? Exact asta vor autorii mascaradei. Eu consider ca adaposturile erau un dezastru. Tu, nu. Hai sa discutam si sa dezbatem, dincolo de limite arbitrare. Deschis, stiintific. Dezbatere de idei serioasa. Cum erau adaposturile.

Facea si femeia aia ce putea in dezastrul din lumea a treia, cu cat o ducea mintea ei slaba. Extraordinara constatare. Era mizerie acolo. Si proasta organizare. Tereza nu era nici Drucker nici Jack Welch in materie de management. Mai bine nu se apuca. Nu existau adaposturi si noi nu aveam de ce sa ne legam.

Sa cercetam stiintific. Bun. Vom constata ca Tezeza nu intelegea teul contabil si habar nu avea de gestiune financiara. O buimaca semiabulica dedicata cauzei milostenei si credintei asa cum o ducea pe ea mintea. Incerca sa faca bine in conditii de ignoranta, imperfectiune si incompetenta pe care doar junimea progresita si idolii sai politici pot sa le evite. In rest sunt parte a conditiei umane pentur noi ceilalti. In plus era zero la hidromecanica si teoria echilibrului general in microeconomie ii era straina. Dezastru. Siintific dovedit. Managementul proiectelor? Sa fim seriosi!

Deci celebra Maica Tereza n-ar fi fost într-atât de sfântă pe cât susţine Biserica Catolică, nu?

Gata, problema rezolvata: Ieri, Maica Tereza, model si sfanta. Azi: spalator de bani pentru Mafie, probabil. Ce probabil? Aproape sigur. Au scris oamenii de stiinta. Lumea e curioasa unde a plasat si ce a facut cu banii furati. Adevarul pana la capat. Sa dezbatem daca avem dreptul sa aflam adevarul. Care adevar? Cum care: a furat sau nu? A chinuit oamenii fara sa le dea medicamente la timp sau nu? Adevarul trebuie aflat. Nu trebuie sa stea nimic intre noi si adevar.

Repet: obiectivul a fost atins.

PS: Cititi si ce i se mai reproseaza in plus. Ar fi zis: „Este ceva frumos în contemplarea faptului cum săracii îşi duc povara, suferind asemenea lui Iisus Hristos. Această suferinţă îmbogăţeşte lumea”. Delict de constiinta religioasa neaprobata de potificatul corect politic. Pumnul in gura. Nu mai are voie nimeni sa exprime o doctrina sau un gand. Tot ceea ce oamenii au voie sa zica si gandeasca trebuie sa fie corect politic. Altfel: esti vinovat si pasibil de a fi taxat public. Sunt incredibili. Ce determinare, ce mecanism global, ce inversunare fanatica.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22