Basescu il ataca in valuri pe Tariceanu

Fara Autor 10.08.2005

De același autor

Basescu a inceput sa-i arate lui Tariceanu si umbra pisicii. Cam asa poate fi interpretata declaratia purtatoarei cuvantului prezidential, ca exista pericolul ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Formularea e de o ambiguitate care poate starni rasul. In toate cele patru partide ale coalitiei sunt oameni de afaceri puternici, care, la o adica, reprezinta grupuri de interese economice. Tariceanu si alti cativa membri ai Cabinetului si-au lasat afacerile, temporar, pentru a se ocupa de guvernare. Dar asta nu inseamna ca ei nu mai au interese economice. Chiar daca el nu are afaceri, Basescu stie ca nici un guvern nu scapa de asemenea incercari de influentare. Si daca, sa zicem, asociatia crescatorilor liberali de albine face lobby la guvern sa se acorde inlesniri la importul de zahar ca sa nu moara albinele de foame, dupa inundatii, iar guvernul accepta, asta inseamna ca a cazut sub influenta albinarilor?
Sa admitem insa ca acest pericol inseamna incercari de corupere a unor persoane din guvern. Sau ca, si mai rau, membri ai Executivului sunt pe cale sa actioneze la comanda unor grupuri de interese, punand astfel in pericol libertatea pietei de la noi. E clar ca asemenea informatii au ajuns la urechea presedintelui din partea serviciilor secrete. Si, daca e asa, in loc sa-l ia deoparte pe Tariceanu si sa-i spuna ce-a aflat, ca sa ia masuri, Basescu a preferat sa lase lucrurile in ceata: “oameni din guvern”. Mai mult, a cerut intregului Cabinet sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare, si nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politica, a povestit ulterior presei Adriana Saftoiu. Din aceasta exprimare a purtatoarei de cuvant putem intelege ca si Tariceanu s-ar afla in aceeasi oala cu acei “oameni din guvern” sau ca ar putea fi el insusi unul dintre ei.
Tariceanu n-a indraznit sau n-a vrut sa-i ceara direct presedintelui sa-i arate chiar pisica, daca ea exista. Dupa declaratia Adrianei Saftoiu, pentru presa, premierul a fost silit sa reactioneze fata de citatele din Basescu ale purtatoarei de cuvant. Tariceanu a anuntat ca va cere oficial institutiilor abilitate sa-i dea informatii despre aceste posibile influente, ca sa poata lua masurile care se impun. Tariceanu a mai spus insa ceva: “Daca va fi cazul”. Si ca sa nu creada nimeni ca asta e o amabilitate adresata membrilor Cabinetului, a insistat tintit: a luat foarte in serios avertismentul lui Basescu. Adica, intr-o forma politicoasa, premierul a pus la indoiala informatiile pe care le detine presedintele. Lovitura a venit din partea SRI, care l-a informat pe Tariceanu ca pana in prezent nici unul dintre membrii Guvernului nu s-ar afla sub influenta vreunui grup de presiune economica. De aici, putem deduce doua lucruri. Primul ar fi ca Basescu a jucat la cacealma cand a semnalat acest pericol, inchipuindu-si ca premierul nu va cere SRI-ului sa-i verifice spusele. Al doilea e ca SRI-ul una ii spune presedintelui, si alta ii comunica premierului. In cazul in care Radu Timofte incearca sa faca un joc dublu, Basescu se va zbarli la el cat de curand sau il va trimite la plimbare.
Indiferent insa daca Basescu a primit informatii despre acest pericol sau a avut o revelatie personala, motivul atacului sau impotriva Guvernului nu poate fi decat unul singur. Acela ca Tariceanu a refuzat sa demisioneze, invocandu-si patriotismul. Nu putea lasa tara la greu, chiar daca presedintele e adeptul alegerilor anticipate. Altfel spus, in timp ce el, Tariceanu, isi calca pe inima lui de politician, imboldit de constiinta lui de roman, Basescu procedeaza invers. Ca urmare, Basescu a incercat sa dea Guvernului o lovitura tocmai la credibilitatea patriotica.
In timp ce isi aplica asemenea lovituri, pe care nu le vad decat cunoscatorii, presedintele si premierul isi ingaduie o pauza. Petrec o noapte impreuna, cu doamnele lor, la Ciresica din Neptun, ca sa stie tara ca intre ei doi a reaparut armonia. Ma indoiesc ca Tariceanu l-a invitat pe Basescu la Ciresica. Asadar, daca presedintele a vrut sa se afiseze cu el in vacanta, probabil ca pe Tariceanu il asteapta o noua lovitura dinspre Cotroceni, dupa vacanta. De asta data insa, cu o pisica adevarata.

PS: Atacul pe care il anticipam a venit chiar mai repede decat era de asteptat. Luni, Traian Basescu l-a acuzat pe premier de minciuna in privinta informatiilor pe care acesta declara ca le-ar fi obtinut de la SRI si arata direct catre ministerele aflate in pericolul de a cadea sub influenta unor grupuri de interese economice. Presedintele nu l-a iertat pe Tariceanu nici in privinta razgandirii sale asupra alegerilor anticipate, acuzandu-l ca ar fi renuntat la alegeri in urma unor intalniri de taina, care n-au nici o legatura cu patriotismul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22