Au pierdut împreună

Florin Gabrea 08.12.2009

De același autor

Pe 6 decembrie, în România a avut loc o bătălie decisivă între doi candidaţi cum nu se poate mai diferiţi: Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Primul, un bărbat cu viziune, program şi personalitate puternică, i-a avut drept aliaţi pe alegătorii români şi pe un realizator entuziast de talk show-uri nocturne exotice. Este susţinătorul unei Românii moderne, flexibile şi eficiente. Cel de al doilea, un om slab, maleabil şi lipsit de consistenţă umană şi politică, şi-a adjudecat o adevărată „invincibila armada“, formată dintr-o flotă politică (PNL, PSD şi UDMR, întrunite sub flamura „liniştii“ şi a „normalităţii“), o flotă mediatică şi o flotă financiară.

Flota mediatică (o Alianţă a Ruşinii, a Dezinformării şi a Manipulării) a înglobat trusturile Realitatea-Caţavencu (coordonată de „amiralul“ Emil Hurezeanu, care, înainte de 1989, agita cu patos steguleţele colorate ale democraţiei, ale libertăţii de conştiinţă şi ale statului de drept, de pe coverta Europei Libere), Intact, Televiziunea Română, ziarul Cotidianul, Gardianul şi alte ambarcaţiuni solitare, risipite pe oceanul tranziţiei postcomuniste. Flota financiară a numărat nave grele, în frunte cu crucişătorul (şi croşetatorul politic) Dinu Patriciu, submarinul Dan Voiculescu şi fregata rapidă a prestidigitatorului Sorin Ovidiu Vântu. A mai existat un aliat, agitat, guraliv şi incontinent, care plutea pe valurile interesului de moment, în bărcuţa, cam găurită, a lăcomiei, a lipsei de decenţă şi a prostului gust agresiv. E vorba de „poetul-portofel“ Mircea Dinescu, prietenul universal, care la nevoia (pecuniară) se cunoaşte.

„Învingem împreună“ trona pe bannerele verticale sau orizontale, care împânziseră oraşele. Echipa „glorioasă“ îi număra pe Mircea Geoană, Crin Antonescu, Markó Béla şi pe Klaus Johannis, stindardul de circumstanţă al României „bunului simţ“. S-au aliniat cu toţii şi s-au pregătit de luptă, folosind muniţia grea: minciuni, calomnii, acuze inventate, filmuleţe trucate şi sloganuri contrafăcute. Au venit, au văzut, au pierdut (cu 49,7%).

Au pierdut împreună.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22