Cine îi manipulează pe manifestanți?

Liviu Dragnea a declarat la ultima conferință de presă că respectă dreptul românilor de a manifesta, dar le sugerează totodată să nu devină victimele „mașinăriei de manipulare și dezinformare”, despre care a afirmat că „nici nu știe dacă își are originea în țară”.

Gabriel Liiceanu 03.02.2017

De același autor

 

 

Și eu cred că sutele de mii de oameni, care au ieșit în fiecare seară să protesteze împotriva „ordonanței Dragnea”, sunt manipulați. Cred, de asemenea, că milionul de oameni care va ieși în piețele României peste weekend va fi manipulat. Sunt convins că fiecare manifestant din milionul acela va fi, chit că știe sau nu, manipulat.

 

 

Însă, spre deosebire de Liviu Dragnea, eu sunt convins că această teribilă manipulare de care nu scapă nici un manifestant nu-și are originea în afara țării. Și nici în mintea înfierbântată a „liderilor de opinie”, denunțați de ministrul în funcție pe o listă a Ministerului de Interne. Cred că originea acestei manipulări sălășluiește în miezul miezurilor ființei fiecărui manifestant. Fiecare om din România care a ieșit sau va ieși în aceste zile pe străzi și în piețe ca să manifesteze pașnic a fost sau va fi manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea: de conștiința fiecăruia dintre noi. La acest manipulator, care e totodată cel mai aproape și cel mai departe de noi (căci ni se ascunde în rărunchi), Dragnea și oamenii lui nu s-au gândit niciodată. Ei nu pot privi decât în jur, niciodată înăuntru și în ei.

 

Acest manipulator, conștiința, se trezește când dai să adormi. Și te întreabă dacă e în regulă ca tu să închizi ochii la cabala borfașilor și să-ți vezi de „ale tale”.

 

„Conștiința” te ia de piept de cum ajungi acasă și te întreabă dacă felul în care trăiești tu e în regulă.

 

„Conștiința” te întreabă dacă crezi că e OK să stai la televizor în vreme ce alții stau și pentru tine, cu orele, în ger.

 

„Conștiința” te întreabă dacă tu poți fi cumpărat cu „suta lui Ceaușescu”.

 

Acest manipulator ascuns în rărunchii ființei tale te îndeamnă, dacă ești membru PSD, să te întrebi dacă cineva te poate face, în numele partidului, să bagi cuțitul în spatele poporului tău.

 

„Conștiința” te face să te gândești la cum te vor judeca, în curând, copiii și nepoții tăi.

 

Conștiința te ajută să nu devii victima minciunii.

 

În sfârșit, acestui manipulator i se face milă de tine și te ajută să te lecuiești de imoralitatea prostiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22