Ziaristi ajunsi consilieri politici

Gabriela Adamesteanu 13.04.2004

De același autor

Dan Pavel, fostul colaborator al revistei 22 (pana in anul 2000) si apoi editorialist la Ziua, a devenit consilierul politic al lui Gigi Becali. Faptul a starnit reactia previzibila a colegilor de presa.

 • "(...) Cu chivuta si mahalagoaica, cu profesorul si cu micii mancatori de seminte asteptandu-l pe Gigi cu mana intinsa, supravietuieste o Romanie a visurilor mici. Sa poti cumpara un votant! Sa-l cumperi pe Bogdan Teodorescu de la Emil Constantinescu dupa ce i-a umplut de ridicol si de transpiratia infrangerii pe toti cei pe care i-a sfatuit. Sa-l cumperi pe Dan Andronic de la Sorin Vantu ca sa te scape de prabusire politica! Sa-l cumperi pe bietul Dan Pavel de la cine o fi fost in ultima vreme (asta, apropo de Hrebenciuc!) pentru a adauga un cip cu cateva clase in plus lui Gigi Becali, sa-l cumperi pe Mazare dintr-o ciorba de puscarie, sa-l cumperi pe Bogdan Niculescu-Duvaz ca sa incerci sa-l faci primar etc.
  Si uite asa, sa cumperi ce ai chef: canari, timbre, rasaduri, consilieri si sustinatori. Ca asta e farmecul Romaniei! Dar si traismul ei!"
  (Cornel Nistorescu, Cumpar canari, rasaduri, timbre, consilieri si sustinatori - Evenimentul zilei, 27 martie 2004)

 • "(...) Nu-l cred insa pe Dan Pavel atat de mic la suflet, un mercenar fara scrupule, de tip Dan Adronic, care se vinde oricui pentru un pumn de arginti. Desi, dupa zelul cu care il tamaiaza pe Becali, n-as putea jura ca face munca voluntara din simpatie, cum zice domnul Pavel. Omul acestea simpatic are insa un prost obicei: cand se enerveaza, da cu bata. Uneori si dupa gazetari. Or, gazetarul Dan Pavel a spart solidaritatea de breasla. Pacat. Se pare insa ca analistul politic se pregatea, inca de la lansarea lui Becali in politica, sa-i devina consilier. Intr-un editorial publicat pe la inceputul anului, intitulat Are Becali dreptul sa faca politica?, Dan Pavel i-a luat apararea latifundiarului din Pipera. Tot in acel editorial injura de mama focului ramura snoaba si imorala a elitei intelectuale autohtone. Cine stabileste intr-o democratie cine are dreptul sa faca politica? Dinescu? Liiceanu? Plesu? Ei de ce nu au curajul sa faca politica?, se intreba cel care azi a ajuns consilierul lui Becali.
  Intr-adevar, mare curaj iti trebuie sa te pui, riscandu-ti credibilitatea si prestigiul, in solda unei marionete politice. Cat despre moralitate, domnul Pavel ar face bine sa-si scoata acest cuvant din vocabular. Ar fi indecent sa-l mai foloseasca. Si mai relevante mi se par caile obscure prin care profesorul de politologie de la SNSPA a ajuns sa-i predea alfabetul politic liderului PNG. Slobod la gura, Gigi a povestit cum lipeala i-ar fi facut-o mentorul sau politic, geniul Viorel Hrebenciuc. Iaca pozna! Tocmai Pavel, un ideolog si un adept al democratiei, fosgaie prin subteranele ei. Este, cred, un fel de boala care a lovit si alti intelectuali romani. Ca Emil Hurezeanu, de pilda. In spatele cortinei, bat palma cu oamenii pe care ii injura cand stau cu fata la public. Coabiteaza, colaboreaza si ajuta un sistem politic profund viciat sa se perpetueze.
  Acest tip de tradare, domnule Pavel, mi se pare de zece ori mai periculoasa decat cea a elitei intelectuale care se tine de-o parte."
  (Dan Tapalaga, Cu Dan Pavel prin subteranele politicii - Evenimentul zilei, 27 martie 2004)

  Iata si raspunsul lui Dan Pavel:

 • "Cornel Nistorescu si Evenimentul zilei ma critica pentru ca am devenit consilierul politic al lui Gigi Becali (...) Li se pare ca as veni din subteranele politicii romanesti, pentru ca ne-am cunoscut printr-un prieten comun, Viorel Hrebenciuc. Din prietenia cu vicepresedintele PSD, se trage concluzia ca PNG ar fi un satelit al PSD, Becali o marioneta, iar eu un un tradator (...) Becali mi-a spus ca nu se va supara daca nu il voi sprijini pe fata, sau daca imi e frica de rautatea colegilor si voi face pasul inapoi. Puteam sa raman sfatuitorul din umbra sau sa ma duc la Lia Roberts sau pe listele partidelor cu intrare sigura in Parlament si care mi-au facut oferte. Am preferat sa imi fac publica optiunea si sa imi declar simpatia pentru Becali, asumandu-mi riscul batjocurilor, criticilor, ipotezelor aberante (...) Nu mi se pare rusinos ca sunt platit pentru ceea ce fac cu o suma mult mai mare decat as castiga intr-o viata de profesor universitar (...) Puteam sa nu intru deloc in politica, la fel ca inainte, sa raman mereu in tagma intelectualilor cartitori. Era mai comod. Iar daca imi place mai mult de omul Becali decat de Nastase, Stolojan, Basescu sau de multi altii, am motive temeinice si nu are nimeni dreptul sa-mi ceara socoteala."
  (Dan Pavel, Ipocrizia si falsa corectitudine politica - Ziua, 29 martie 2004)

 • TAGS:

  Opinii

  RECOMANDAREA EDITORILOR

  Bref

  Media Culpa

  Vis a Vis

  Opinii

  Redacția

  Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
  Tel: +4021 3112208
  Fax: +4021 3141776
  Email: redactia@revista22.ro

  Revista 22 este editata de
  Grupul pentru Dialog Social

  Abonamente ediția tipărită

  Abonamente interne cu
  expediere prin poștă

  45 lei pe 3 luni
  80 lei pe 6 luni
  150 lei pe 1 an

  Abonamente interne cu
  ridicare de la redacție

  36 lei pe 3 luni
  62 lei pe 6 luni
  115 lei pe 1 an

  Abonare la newsletter

  © 2022 Revista 22