Nimeni nu poate lua libertatea tarii dumneavoastra

George W. Bush 02.12.2002

De același autor

Salut! Va multumesc tuturor, va multumesc domnule presedinte. Va multumesc tuturor celor care ati venit aici, pe ploaie. Va multumesc pentru o primire atat de calduroasa.

Laura si cu mine suntem onorati ca ne aflam in aceasta tara. Cand am inceput sa vorbesc a aparut si un curcubeu.
Dumnezeu ne zambeste astazi.
Sunt mandru sa ma aflu in aceasta piata deosebita si sa va transmit cele mai bune urari din partea poporului american.

Vreau sa reafirmam astazi prietenia dintre natiunea dumneavoastra si tara mea. Sunt onorat sa fiu purtatorul unui mesaj catre poporul Romaniei: suntem mandri sa invitam tara dvs. sa adere la NATO, marea alianta a libertatii.

Tot ceea ce este in jurul nostru sunt amintiri ale istoriei Romaniei si ale culturii pe care o impartasim. In apropiere este si o biserica veche de 300 de ani, un simbol al credintei care infrange toate opresiunile. In aceasta piata se pot vedea monumentele ridicate patriotilor romani care si-au pierdut viata pentru libertate, pentru libertatea natiunii dvs. Aici, in decembrie 1989, ati intrerupt tacerea captivitatii in care va aflati. De la acel balcon, dictatorul v-a auzit vocile si a cedat, a fugit. Au luat sfarsit doua generatii de crunta tiranie si intreaga omenire a fost martora curajului Romaniei, curaj care v-a eliberat.

Dupa acele zile de eliberare, Romania a pornit pe un drum istoric. In loc de ura, ati ales toleranta, in locul unei rivalitati distructive cu vecinii, ati ales reconcilierea, in locul controlului de stat, ati ales piata libera si suprematia legii.

Iar in locul dictaturii, ati construit o democratie mandra si functionala.
Calea libertatii pe care ati ales-o nu este usoara, dar este singura cale demna de urmat. Stiu ca dificultatile nu au disparut odata cu opresiunea. America respecta truda dvs., rabdarea dvs., hotararea dvs. zilnica de a crea o viata mai buna.

Efortul dvs. a fost recunoscut, oferindu-va invitatia sa deveniti membri ai NATO. Salutam aderarea Romaniei la NATO. Invitatia de aderare oferita de NATO este, de asemenea, un vot de incredere ca veti continua munca dificila de reforme politice, economice si militare.

Si, urmand aceasta cale, veti avea parteneri in toate natiunile membre ale NATO.
Promisiunile Aliantei noastre sunt sfinte, iar noi ne vom respecta angajamentele fata de toate natiunile care ni se alatura. Daca vreun pericol va ameninta Romania, daca vreun stat va ameninta Romania, Statele Unite ale Americii si NATO vor fi alaturi de dvs. In calitate de aliat al NATO, puteti avea aceasta incredere, nimeni nu poate lua libertatea tarii dvs. Apartenenta la NATO creste siguranta Romaniei. Romania va contribui la puterea aliantei NATO, intr-o vreme in care ne confruntam cu pericole noi, fara precedent. Deja trupele noastre opereaza impreuna in Afganistan. Deja Romania s-a alaturat coalitiei globale impotriva terorii si va multumim foarte mult pentru aceasta.

Lumea a suferit destul din cauza fanaticilor care cauta sa-si impuna vointa prin frica si crima. Alianta NATO si lumea civilizata se confrunta cu noii dusmani ai libertatii si noi vom invinge.

Tara dvs. aduce, de asemenea, claritate morala Aliantei Nord-Atlantice. Voi pretuiti libertatea deoarece ati trait in lipsa ei. Voi stiti diferenta dintre bine si rau deoarece ati vazut fata raului.

Poporul Romaniei intelege ca in fata dictatorilor agresivi nu putem sta linistiti si nu pot fi ignorati; lor trebuie sa ne opunem totdeauna.
Un dictator agresiv conduce acum in Irak. Urmarind sa procure arme de distrugere in masa, prin legaturile sale cu gruparile teroriste, prin dezvoltarea de rachete balistice interzise, dictatorul Irakului ameninta securitatea fiecarei natiuni libere, inclusiv a natiunilor europene. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si acum NATO au rostit intr-un singur glas: "Regimul din Irak se va dezarma complet de armele de ucidere in masa, altfel noi, Statele Unite, vom conduce o coalitie de natiuni si vom dezarma acel regim in numele pacii".

Fiecare natiune trebuie sa se confrunte cu pericolul. Fiecarei natiuni libere ii revine raspunderea de a-si indeplini rolul sau deplin si responsabil. Si impreuna, domnule presedinte, ne vom pastra libertatea si vom actiona impreuna pentru mentinerea pacii.

In viitorul pasnic pe care-l construim, Romania va intari vietile noastre si intr-un alt fel, ca o punte catre o noua Rusie.
Timp de secole, geografia Romaniei a fost o sursa de pericole. Acum puteti ajuta Alianta noastra, intinzand o mana de cooperare peste Marea Neagra.
Rusia nu are de ce sa se teama de largirea NATO, intrucat Rusia are nevoie de vecini pasnici si stabili, asemenea Romaniei. Asa cum i-am declarat ieri presedintelui Putin, o Rusie care este parte deplina a Europei nu are nevoie de o zona-tampon care sa o separe de Europa. America si Romania sunt prietene ale poporului rus, asa cum este si alianta NATO.

Domnule presedinte si cetateni ai Romaniei, vizita mea si a sotiei mele Laura in frumoasa dvs. tara a fost scurta, dar prietenia si, in curand, alianta intre tarile noastre vor deveni de durata. In aceasta piata istorica, intre monumentele care atesta maretia Romaniei, exista si o cladire ramasa in ruine, fostele birouri ale politiei secrete.

Este amintirea cea mai nimerita a tuturor atrocitatilor comise acolo si a justitiei care s-a ridicat impotriva opresiunii; acel trist monument aduce aminte, de asemenea, de acei multi romani curajosi care nu au trait sa vada ziua de azi. Ne rugam pentru ei si pentru familiile lor. Cu toate acestea, sperantele lor au fost implinite. Aceasta natiune pe care ei au iubit-o se ridica. Romania si-a castigat libertatea, Romania este hotarata sa faca fata dificultatilor si se indreapta catre o mai mare prosperitate.Astfel, Romania isi gaseste locul in cea mai mare alianta a libertatii din istorie. Am venit sa va spun ca lumea si tara mea cunosc caracterul acestei natiuni marete. Noi respectam tara dvs. Apreciem faptul ca iubiti libertatea.

Dumnezeu sa va binecuvanteze pe dvs. si familiile dvs. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si Dumnezeu sa binecuvanteze America. Va multumesc tuturor!

- Discursul rostit de presedintele american in Piata Revolutiei din Bucuresti, 23 noiembrie 2002 -

Titlul apartine redactiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22