Sunteti stapanii cetatii, n-o abandonati!

Da, probabil ca sunteti dezamagiti. Si, da, va inteleg aceasta stare. Ceea ce ne-au aratat dezvaluirile din ultimele zile este o imensa hora transpartinica a coruptiei din care nu lipseste niciun partid politic. In ultimii 10 ani, mafiile nu numai ca nu au primit lovituri cu adevarat grele, ci par sa se fi consolidat. Poate va ganditi ca toti sunt la fel, de ce sa va mai obositi sa faceti o alegere.

Ioana Ene Dogioiu 02.11.2014

De același autor

Da, probabil ca sunteti dezamagiti. Si, da, va inteleg aceasta stare. Ceea ce ne-au aratat dezvaluirile din ultimele zile este o imensa hora transpartinica a coruptiei din care nu lipseste niciun partid politic.

In ultimii 10 ani, mafiile nu numai ca nu au primit lovituri cu adevarat grele, ci par sa se fi consolidat. Poate va ganditi ca toti sunt la fel, de ce sa va mai obositi sa faceti o alegere.

Da, va dau dreptate sa nu mai credeti in personaje providentiale care sa vina pe cal alb, cu sabia sau bagheta magica dupa caz, pentru a face ordine. Ati inteles probabil cei mai multi ca politica ramane o chestiune de partide si sistem, nu de actiuni solitare, iar sistemul este complet cangrenat.

E adevarat ca nu ati auzit in aceasta campanie nicio dezbatere corecta, nu ati auzit nicio idee remarcabila in limita atributiilor prezidentiale. Si probabil ca socotiti ca ne aflam in fata celei mai slabe garnituri de candidati din ultimii 25 de ani.

Da, poate ca v-ati lamurit ca marile dvs asteptari, cele legate de viata de zi cu zi, de slujba, facturi, scoala si viitorul copilului sau sanatate, nu sunt legate de atributiile presedintelui decat prin parghia desemnarii premierului.

Si poate, daca sunteti mai analitici si mai documentati, stiti si vorba lui Nicolae Titulescu: "Dati-mi o buna politica interna si va dau o buna politica externa!".

Si uitandu-va la peisajul dezolant, va ganditi probabil ca nu are niciun rost sa mergeti la vot. Ca el oricum nu are cum sa faca vreo diferenta, ca pana la urma, daca ne salva ceva, acel ceva este tot pozitia noastra geostrategica care ne tot asaza pe interesele unor mari puteri. Si ele vor face treaba pentru noi, nu ne vor lasa, pentru ca nu-si lasa propriile interese.

Stiu si inteleg aceste argumente. Cel putin partial le impartasesc. Ceea ce cred insa cu tarie este ca absenta de la vot este singura optiune gresita in acest peisaj. Si am sa va spun de ce.

Pentru ca votul, piatra de temelie a sistemului democratic, este un semnal de implicare. Este semnul ca ne pasa, ca macar noi nu am abandonat nici democratia si nici lupta cu tot ceea ce o pericliteaza. Ca suntem activi si vii.

Nimeni nu ne va apara la infinit. Nimeni nu ne va adopta ca pe niste copii de suflet. Da, putem sa fim la un moment dat norocosii beneficiari ai unei circumstante geopolitice sau istorice. Dar nimic nu e etern si nu dureaza decat ceea ce facem noi cu mana noastra.

Absenteismul mare arata ca nu ne mai pasa, ca am depus armele, ca nu mai vrem sa fim stapani pe soarta noastra, ca am defectat din viata cetatii intr-o strategie de supravietuire individuala, care nici ea nu poate insa sa ne apere daca cetatea cade.

Prezenta mare la vot arata ca suntem gata sa aparam cetatea, oricat de problematica ar fi starea ei acum.

Mergeti la vot, votati pe cine credeti ca prezinta, daca nu o solutie reala pentru asteptarile dvs, macar candidatul care credeti ca reprezinta cel mai mic pericol pentru cetate. Si daca tot nu gasiti o solutie acceptabila, puteti sa va anulati votul cu doua stampile. De-abia acesta ar fi, daca vreti, un protest real, cuantificabil, in timp ce absenteismul poate fi oricand o forma de indiferenta.

Si, nu in ultimul rand, mergand la vot, chiar pentru a-l anula, taiati din riscul de frauda electorala, gripati in cel mai eficient mod cu putinta masinariile de partid, diminuati importanta votului vandut pe o punga cu mancare.

Mergeti la vot ca sa va afirmati rolul si dreptul de stapani ai cetatii, nu de simple victime pasive ale unei clase politice toxice. Vom fi intotdeauna ceea ce noi alegem sa fim.

Articol publicat de ziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22