Doua destine

Lazlo Alexandru 20.01.2005

De același autor

Mircea Miclea s-a nascut in 1963 si a studiat filosofia si psihologia la Cluj. In ziua de 21 decembrie 1989 se afla in Piata Libertatii din centrul Clujului, alaturi de Calin Nemes, Lucian Matis si altii care si-au platit cu viata indrazneala. I-a privit in fata pe ucigasi. A fost el insusi la un pas de a fi impuscat. Situatia de atunci i-a ramas intiparita pentru totdeauna in memorie. "Dupa aceasta experienta, traiesc viata altfel. Nu mai am frici! Mi-am demonstrat, la modul fundamental, real, nu retoric, ca sunt liber si nu sunt las. Oricat de jos as cadea, oricat de multe lucruri rele s-ar spune vreodata despre mine, la sfarsit ma pot ridica sa strig: "Da, dar stiti, nu sunt las si sunt liber, ma-ntelegeti?". Nu-mi teoretizez libertatea, ci o traiesc pur si simplu, intens, plenar, pana in virful unghiilor, asa cum imi simt sangele prin vene. (...) De atunci, in fiecare zi de 21 decembrie ma imbrac mai frumos, cateodata ma duc in piata si, crede-ma, in ziua aceea ma simt mai inalt!" (Revista 22, nr. 775/2005).
Constantin Degeratu s-a nascut in 1948 si a absolvit Academia de ÃŽnalte Studii Militare din Bucuresti, precum si Facultatea de Drept de la Cluj. In decembrie 1989 era locotenent-colonel la Cluj si a stabilit pe harta planurile de atac ale armatei impotriva participantilor la revolutie. "In noaptea de 20/21.12.1989, fiind de serviciu, am intocmit, cu aprobarea comandantului si a sefului de stat major, o varianta de actiune (...) Pentru contracararea actiunilor teroriste s-a stabilit sa se studieze unele variante de actiune vizand apararea sediilor institutiilor politico-administrative, a unor obiective si locuri importante din garnizoanele de resedinta ale unitatilor, precum si apararea populatiei civile impotriva actiunilor teroriste" (vezi declaratia din vol. lui Tit-Liviu Domsa-Victor Eugen Mihai Lungu, ÃŽmpuscati-i, ca nu-s oameni!", vol. 1, Fundatia Academia Civica, Cluj, 1998, p. 80). Colegii de atunci, printre care colonelul Vasile Lates, au subliniat contributia sa la reprimarea manifestantilor: "Cunosc ca lt. col. Degeratu Constantin, la acea data ofiter in cadrul Sectiei operatii, a inscris pe o harta a Clujului locurile unde urmau sa se deplaseze unele subunitati din Floresti" (ibid., p. 201). In luna mai 1990, colonelul Constantin Degeratu a contribuit la demiterea procurorului militar care ancheta evenimentele din decembrie '89 (p. 22). La 19 noiembrie 1999, in calitate de sef al Statului Major General si Secretar de Stat in Ministerul Apararii Nationale, generalul de divizie dr. Constantin Degeratu a emis Ordinul Circular nr. 522 prin care "se suspenda temporar dreptul personalului militar si civil din statele majore, comandamentele, unitatile, formatiunile si celelalte institutii din subordinea Statului Major General de a furniza mijloacelor de informare in masa orice fel de informatii cu privire la activitatea proprie si a altor persoane pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 (...) Prezentarea personalului militar si civil la organele de ancheta si judecata, in orice calitate, pentru fapte legate de evenimentele din decembrie 1989 se va face numai cu aprobarea ministrului Apararii Nationale. Prezentul ordin va fi adus de indata la cunostinta intregului personal prin grija comandantilor (sefilor) esaloanelor interesate" (ibid., p. 16).
La sfarsitul lunii decembrie 2004, Mircea Miclea a fost numit in functia de ministru al Invatamantului din România. La jumatatea lunii ianuarie 2005, generalul Constantin Degeratu a fost numit in functia de consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale din Romania.
Ce-si vor spune cei doi, cand se vor intalni prin Palatul Guvernului sau la Presedintie? Isi vor strange mana? Isi vor zambi? Vor evoca amintiri comune de la Revolutie? "Scuza-ma ca nu te-am omorat!" "Scuzati-ma ca, totusi, am supravietuit!"
Atata timp cat nu se va face dreptate in Romania, criminalii si supravietuitorii victimelor vor sta in continuare la aceeasi masa.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22