Andrei Marga, via Marian Oprişan: Din dragoste de ţară

Madalina Schiopu 30.08.2012

De același autor

Ingrată soartă are fostul ministru de Externe, Andrei Marga. Ţinut pe post de şef al diplomaţiei române cât a durat jocul de alba-neagra cu mandatul la Consiliul European de la Bruxelles (invitaţii netrimise la Preşedinţie, documente antedatate), a căzut abrupt din graţia guvernamentală, fiind retrogradat, spun gurile rele, la Ambasada de la Berlin. Aici, altă poznă: probabil dezinformată de trădătorii de neam şi călăii economiei şi monedei naţionale în legătură cu unele fapte şi declaraţii de la Bucureşti, Angela Merkel a transmis un subtil, dar decisiv Nein, de care puterea USL a luat act. Scârbit de nerecunoştinţa băieţilor de cartier pe care-i ajutase cu ceva falsuri prin documente oficiale, nici ministru de Externe, nici ambasador într-o importantă capitală europeană, intelectualul de la Cluj a cochetat totuşi cu plecarea la Berlin, dar în recluziune şi studiu, în calitate de cercetător.

Băieţii din spatele blocului au decis, în cele din urmă, să-i acorde o onoare oficială, în numele serviciilor de odinoară: preşedinte al Institutului Cultural Român. Un institut cu fonduri tăiate, programe în derulare blocate şi un lung şir de tinichele în coadă, în forma protestelor, petiţiilor, scrisorilor deschise ale intelectualilor din ţară şi din afară care au curs necontenit din iunie încoace.

Ce va putea spune preşedintele ICR organizatorilor Salonului de Carte 2013 de la Paris, unde România este invitat de onoare, despre faptul că vor fi lăsaţi cu ochii în soare? Cu ce obraz va vorbi partenerilor ICR din Europa şi Statele Unite despre evenimente culturale anulate în ultimul moment? Despre prezenţe la festivaluri de film şi concerte şterse din agenda oficială, lansări de carte dispărute, angajamente neonorate?

Răspunsul îl dă premierul Ponta, aflat la un congres socialist şi el antedatat, din Africa de Sud: Andrei Marga are foarte mare dragoste de ţară. Şi dragostea, cum spune apostolul, îndelung rabdă, toate le suferă şi nu cade niciodată. În numele ei, Marga îşi va pune, probabil, obrazul la bătaie. Acesta e noul motto ICR, stabilit de un coleg de coaliţie de prin Vrancea: Adevărul şi dragostea va învinge (sic!) minciuna şi ura!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22