Eroii nu mor

Eu nu pot să mă despart de domnul Romulus Ru­san. N-am fost la în­mor­mântarea sa, n-aveam cum să-l petrec tocmai pe el „pe ultimul drum“. Drumul lui nu s-a sfâr­șit, îl vor străbate, cu mai multă sau mai pu­țină vigoare, miile de tineri - elevi, studenți - pe care i-a chemat și le-a povestit, alături de invitații prestigioși ai Școlii de Vară de la Si­ghet, adevărata istorie atroce a României și ro­mânilor sub comunism.

Mara Stefan 13.12.2016

De același autor

 

Când vorbim despre eroi, ne imaginăm niște oa­meni care pun mai pre­sus de viața lor pe cea a celorlalți. A alege să le dez­vălui românilor ade­vă­rul despre istoria lor, lup­tându-te (habar n-am cu ce sacrificii) cu re­zis­tența sistemului și opre­liș­tile perfide arun­cate în cale, iden­ti­fi­cându-te cu această luptă, se chea­mă ero­ism. Tot ce am pre­țuit vreodată la un om re­gă­seam la el. Vorbesc des­pre respectul ne­pre­cu­pe­țit pentru adevăr, de iu­birea pentru po­po­rul său. Și aici mai vine un cuvânt: patriotism. Nu știu ce alt model de pa­triotism adevărat aș mai putea da din rea­li­ta­tea imediată înainte de Ro­mulus Rusan.

 

Stau mărturie multele volume pe care le-a edi­tat la Editura Academiei Ci­vice, după sute de ore, ori mii, de in­ter­vi­uri cu supraviețuitori ai colec­ti­vi­zării forțate, ai în­doc­tri­nării comuniste și per­sonalități care au fost ac­tori sau martori ai aces­tor evenimente și multe alte teme. Am avut onoa­rea să tran­scriu astfel de interviuri și vă asigur că sunt cu­tre­murătoare. Toa­te cărțile pe care Ro­mulus Rusan le-a editat sunt cer­cetărti științifice ri­guroase, fără de care nu se poate alcătui o is­torie adevărată a po­po­ru­lui român. Pentru asta a luptat Romulus Rusan până în ultima clipă a vieții sale pământești.

 

Drum lin, domnule Ru­san, poate o să-mi mai dăruiți o alifie pentru durerile de oase, care ne chinuiesc pe amândoi... Și sper să terminăm car­tea de memorii pe care o așteaptă lumea, pe care am început-o, avem do­uă capitole revizuite, dar am rămas aici. Sunt aici, cu dum­neavoastră, și o să le fa­cem.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22