De ce şi pentru cine joacă PSD cartea naţionalismului în Europa?

Melania Cincea 20.05.2014

De același autor

Acum, mai mult decât oricând, dat fiind pericolul care pândeşte dinspre Est, avem nevoia certitudinii apartenenţei la UE şi a certitudinii unei Europe unite. Acum, mai mult decât oricând, nu are nimeni – nici state, nici Europa – nevoie de o exacerbare a naţionalismului. În România, însă, alianţa PSD-UNPR-PC joacă exact această carte. De ce? Pentru cine?

Mai sunt câteva zile până la data la care ro­mâ­nii îşi vor desemna noua garnitură de eu­roparlamentari. Cu unele excepţii, venite mai cu seamă dinspre formaţiuni de dreapta mici sau nou create, în campanie, dezbaterile cu publicul nu au gravitat în jurul temelor ce privesc şi interesul european – accesul României în Sche­n­gen, şomajul, creşterea eco­nomică, dependenţa de re­sur­sele energetice din Fe­de­raţia Rusă, gazele de şist, apro­pierea Republicii Moldova de UE, viitorul Comisiei Eu­ro­pe­ne etc. Nu s-a discutat nici despre viziunile privind UE, despre politicile şi instituţiile acesteia. Nu s-a încercat insuflarea către populaţie a sentimentului de apar­te­nen­ţă la UE, deşi era necesar, dată fiind, pe de o parte, scăderea încrederii populaţiei în UE, după 2007, iar pe de alta, propaganda, me­diatică şi politică, făcută în ultimii ani îm­po­triva UE şi a unor personalităţi europene. Nu am auzit, de asemenea, ca polemicile între can­didaţi să aibă ca motiv aceste teme.

În plus, a ieşit în evidenţă un „detaliu“ distonant şi, ra­por­tat la actuala conjunctură geo­politică, generator de mari sem­ne de întrebare. Alianţa care, potrivit intenţiei de vot, anun­ţă că va da cel mai ma­re nu­măr de parlamentari (PSD-UNPR-PC) a avut, în această campanie pentru ale­geri eu­ro­pene, mesaje pur naţionaliste – „Mân­dri că suntem români“ şi „România pu­ternică în Europa“. Tot pentru atingerea fi­lo­nului naţionalist, a recurs şi la folosirea unui brâu cu motive folclorice, ce duce cu gândul la portul popular, element al identităţii noas­tre naţionale. Asta, deşi Parlamentul Euro­pean nu reprezintă interese naţionale, ci in­te­resele cetăţenilor UE. Suplimentar, alianţa PSD-UNPR-PC a venit cu mesajul: „Trimitem la Bruxelles oa­meni mândri că sunt români, care vor apă­ra România“. Un mesaj ce pare nu doar că in­tenţionează să speculeze te­me­rea şi de­za­cor­dul populaţiei eurosceptice – sen­timente ac­centuate de recesiunea pre­lun­gită a eco­no­mi­ei comunitare –, ci şi că vrea să insufle ideea că oamenii simpli sunt în pe­ricol, că trebuie apă­raţi în faţa instituţiilor, a regulilor europene.

Astfel de mesaje (mai cu seamă cel privind nevoia de „apărare a României“) trădează un reflex naţional izolaţionist şi inoculează ideea că UE, această entitate supranaţională, este, de fapt, o ameninţare la adresa suveranităţii na­ţionale. Un astfel de mesaj nu numai că nu are legătură cu ceea ce trebuia să transmită acest scrutin, ideea de europenitate, nu de românism, dar pare o continuare voalată a mesajului antieuropean cu care lideri ai acestei alianţe ieşeau în public, în vara lui 2012, ca purtători de mesaj ai altei alianţe, USL, revoltându-se, chipurile în numele po­porului, împotriva „dictatelor“ impuse de Bru­xelles şi sugerând că România are statut de „colonie a UE“. Totuşi, de ce este jucată car­tea naţionalismului, în Europa?

Probabilitatea de a vorbi despre o gafă a echi­pei de PR a alianţei PSD-UNPR-PC este ex­trem de mică, mai ales că e o campanie gi­rată de însuşi preşedintele Socialiştilor Euro­peni şi actual preşedinte al Parlamentului Eu­ropean, Martin Schultz, prezent în România la lansarea acesteia. Care, astfel, a girat implicit declaraţiile cu iz antieuropean făcute de co­legi de-ai săi din PSD, a girat sprijinul pe care d-l Ponta îl dă baronilor corupţi, sfidând nu doar popor şi instituţii ale statului pe care îl reprezintă, ci şi instituţii europene care ne-au cerut eficienţă în lupta cu marea corupţie, dar a girat şi încălcarea statului de drept, deşi respectarea lui e unul dintre principiile fondatoare ale UE.

Dacă nu e o greşeală de PR, pentru cine se pre­găteşte alianţa PSD-UNPR-PC – cu girul so­cialiştilor europeni – să joace, în UE, cartea naţionalismului? Şi, nu în ultimul rând, pentru ce? Preambulul a fost făcut, recent, de pre­şe­dintele Camerei Deputaţilor, social-de­mo­cra­tul Valeriu Zgonea: „Data de 25 mai este o bă­tălie de viziuni şi de strategie (...) în in­te­ri­o­rul UE“. O schimbare de viziune şi de stra­tegie despre care alianţa PSD-UNPR-PC nu se consideră datoare cu explicaţii nici în faţa României, nici în faţa UE. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22