Huliganii și noua Epocă de AUR

Scenele de pe Arena Națională, de la meciul dintre România și Kosovo, au revelat nu doar huliganismul ultrașilor din gruparea „Uniți sub tricolor” ci și jocurile politice extremiste pe care le fac.

Melania Cincea 19.09.2023

De același autor

Scenele de pe Arena Națională, de la meciul de fotbal dintre România și Kosovo, au revelat nu doar huliganismul ultrașilor din gruparea „Uniți sub tricolor” – fondată de președintele AUR, George Simion –, ci și jocurile politice extremiste pe care le fac.

Aruncarea cu torțe în teren spre jucătorii kosovari și afișarea unui banner cu mesajul „Kosovo e Serbia”, la care ultrașii „Uniți sub tricolor” au recurs în timpul meciului dintre România și Kosovo nu sunt doar „banale” huliganisme întâlnite adesea în tribunele stadioanelor. Și nu au nimic de-a face cu sportul. Prin această dezlănțuire violentă au adus, de fapt, politica, propaganda pe stadion, o politică extremistă, aliniată – întâmplător? – la cea dusă, încurajată de președintele rus Putin în regiune, cea a instigării la tensiuni interetnice. România, o știm, este și ea vizată, prin instigarea periodică la conflicte interetnice în secuime.

Ieșirea în decor a ultrașilor „Uniți sub tricolor” – o grupare extremistă în cazul căreia violența, rasismul, naționalismul radical sunt recurente –, vine la câteva zile după ce NATO, prin vocea secretarului general, Jens Stoltenberg, îndemna să nu se „toarne gaz pe foc” în privința Kosovo – unde în luna mai militari NATO au fost atacați, printre agresori fiind, potrivit președintelui Kosovo, și „ofițeri de poliție sârbi veniți din Serbia”. Avertismentul lui Jens Stoltenberg este o dovadă că în regiune situația este foarte tensionată și, ațâțată, poate degenera în orice moment.

Această grupare de ultrași „Uniți sub tricolor” este, de fapt, creuzetul AUR. De aici s-a ridicat sau a fost extras George Simion, gruparea pe care a fondat-o în urmă cu niște ani. „Pot spune, cu mâna pe inimă, că până acum am învățat mai multe în peluză decât în toate școlile prin care am trecut. Principiile asociate vieții ultra’ sunt unele sănătoase și pot fi aplicate în viața de zi cu zi. (…) «De la primul mesaj unionist până la ultima scandare/Lupta pentru reîntregire a început pe stadioane» a fost textul unui mesaj afișat acum câțiva ani, la Cupa Unirii – și ăsta e purul adevăr. Sloganul «Basarabia e România!» a fost conceput și popularizat de oameni crescuți în peluze. E nevoie, în continuare, de susținere pentru cauzele patriotice și naționale”, declara George Simion într-un interviu din 2020.

Cine se află acum în spatele lor? Ale cui mesaje le afișează pe stadioane? Ale AUR-ului lui Simion? Sunt, de fapt, mesaje pe care George Simion nu și le mai poate asuma, nu le mai poate spune public, pentru că încearcă să câștige onorabilitate și credibilitate în perspectiva alegerilor din 2024? Ceea ce pare limpede este că George Simion și AUR instrumentalizează în scop electoral pornirile gregare ale acestor ultrași. E de așteptat ca, dacă acest partid va ajunge la putere, să trăim o nouă Epocă de AUR, în care huliganismul mascat sub falduri tricolore va fi dus în liga mare a politicii, în care extremismul, sub variate forme, se va regăsi în politicile publice.//

Articolul a fost publicat și pe putereaacincea.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22