Stranie și dezamăgitoare metamorfoză a Renatei Weber

De ce o persoană care fuge din carantină, riscând să infecteze mulți alți oameni, are, în viziunea Avocatului Poporului, mai multe drepturi decât cei pe care i-ar putea îmbolnăvi sau chiar ucide?

Melania Cincea 08.05.2020

De același autor

Deși pusă sub umbrela de jure a drepturilor şi a libertăţilor persoanelor, atacarea la CCR de către Avocatului Poporului, Renate Weber, a OUG privind starea de urgență – în perioadă de pandemie, în care de respectarea regulilor ține evitarea unei tragedii de sănătate publică –, este, de facto, joc politic. Făcut în an electoral, în favoarea PSD.

În 16 aprilie, în plină pandemie de coronavirus – când autoritățile încercau să țină sub control numărul infecțiilor prin măsuri restrictive provizorii care, este adevărat, ne-au deranjat pe mulți dintre noi, dar care au fost înțelese și acceptate pe termen provizoriu –, Avocatul Poporului, Renate Weber, ataca la CCR ordonanța privind starea de urgență, susținând că mai multe articole din OUG 1/1999 privind starea de urgență și din OUG 32/2020, care o modifică pe prima, sunt neconstituționale întrucât i-ar permite președintelui să legifereze în domenii pentru care Constituția cere intervenția Parlamentului. Și solicita anularea amenzilor date în timpul stării de urgenţă. Sesizare acceptată zilele acestea de CCR, care decide că ordonanța este neconstituțională.

Controversată atitudinea doamnei Weber în privința ordonanței privind starea de urgență, dacă ne uităm cu doar o lună în urmă la ceea ce spunea aceasta referitor la același subiect, față de care, atunci, nu avea nicio obiecţie. În 12 martie, Avocatul Poporului solicita decretarea stării de urgență în România, menționând că „România are legislație în materie, respectiv OUG nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai.” Adică, exact ordonanța incriminată acum ca neconstituțională.

Trecând peste incoerența doamnei Weber, rămân câteva întrebări. Pe ce considerent cei sancționați pentru încălcarea unei legi emise pentru protejarea sănătății populației au, în viziunea Avocatului Poporului, mai multe drepturi și libertăți decât cei pe care, prin nerespectarea ei, aceștia i-ar putea expune pericolului de a se îmbolnăvi? De ce o persoană care fuge din carantină, riscând să infecteze mulți alți oameni, are, în viziunea aceluiași Avocat al Poporului, mai multe drepturi decât cei pe care i-ar putea îmbolnăvi sau chiar ucide? Nu sunt dubii că printre sancțiunile date de Poliție în această perioadă unele au fost aplicate abuziv, din exces de zel sau din neprofesionalismul unor polițiști. Dar derapajele se puteau îndrepta în justiție.

De ce Avocatul Poporului s-a erijat în apărător strict al drepturilor şi a libertăţilor celor sancționați, adică al celor care au încălcat o lege, acum cât încă există pericolul ca situația să fie scăpată de sub control la nivel de sănătate public? Nu avea timp să atace la CCR Ordonanța privind starea de urgență după ieșirea din starea de urgență? Sigur că avea. Dar acum era un moment prielnic, pentru că tensiunea în rândul populației este încă mare, nemulțumirile, pe măsură – și vorbim, de sute de mii de oameni amendați în ultimele două luni. Era, deci, un moment oportun să coalizeze oficial împotriva guvernului liberal câteva sute de mii de oameni – cărora, prin această acțiune, li s-a transmis mesajul că au fost victimele unui abuz, situație pe care PNL ar putea să o deconteze electoral și la locale și, mai ales, la parlamentare. De asemenea, dacă lucrurile ar lua-o razna și am avea noi și extinse focare de infecție din cauza nerespectării măsurilor impuse de autorități, așa cum au fost în alte state, situație care ar bloca, din nou, pentru o altă perioadă de timp, și economia, decontul va veni nu la Avocatul Poporului, nu la CCR, ci la Guvern și Președinte. Adică, la PNL.

În an electoral, cum spuneam, este o acțiune care vine mănușă pentru PSD, partid care, alături de Pro România și ALDE – care a desemnat-o în funcția de Avocat al Poporului – îi ține isonul în acțiunile din ultima perioadă. În aplauzele propagandei oficiale ruse, Sputnik apreciindu-i acțiunea de la CCR drept „spectaculoasă”. Iar pe Renate Weber – fost vicepreședinte al Federației Internaționale Helsinki, fost director al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, a lui George Soros, fost europarlamentar PNL, aleasă în 2007, 2009 și 2014 – o numește „distinsa juristă / eminentul jurist și consacrată apărătoare a drepturilor omului”. Asta după ce doamna Weber – sărită din barca PPE în cea a familiei ALDE, după prezidențialele din 2014 –, a ajuns să susțină în Parlamentul European loviturile date Justiției de coaliția PSD-ALDE și jocuri ale Guvernului lui Viktor Orban, un admirator al politicilor lui Vladimir Putin, și, nu în ultimul rând, să atace SUA, partenerul strategic al României. Iată ce declara Renate Weber, în toamna lui 2018, după ce se încrisese în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu pentru Q Magazine, punând, pe linia propagandei ruse, sub semnul întrebării faptul că scutul antirachetă american de la Deveselu este defensiv: „Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic… dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament?”. Interviul îi fusese acordat lui Bogdan Duca – fost editorialist la Sputnik, după cum semnala Hotnews într-o analiză din 2017.

Stranie și dezamăgitoare metamorfoză a doamnei Weber…

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22