Tăriceanu, cal troian în PNL

Melania Cincea 17.06.2014

De același autor

Călin Popescu-Tăriceanu, care se erijează acum în salvator al liberalismului românesc, pare să joace rolul de cal troian în PNL, oferit de Victor Ponta. Iar „rezistenţa sa liberală“ pare să fie un proiect gândit doar pe termen scurt. Atât cât să destructureze PNL şi să ajute candidatul PSD să intre la Cotroceni.

Fostul lider liberal Călin Popescu-Tă­ri­cea­nu anunţa, zilele trecute, înfiinţarea Gru­pului de Iniţiativă pentru Păstrarea Iden­tităţii Liberale. Un ONG compus din oa­meni mult mai apropiaţi de liderul PSD decât de liderii propriului partid, din de­misionari sau demişi din partid – printre ei, Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Ovi­diu Silaghi, Daniel Barbu –, văzut de d-l Tăriceanu ca putând sta la baza în­fiin­ţă­rii unui nou partid liberal care nu va exclude o co­la­borare politică cu PSD.

Apelând la argumente logice, nu e clar de ce d-l Tăriceanu şi „rezistenţa sa libe­rală“ ar putea construi liberalismul veri­tabil de sub umbrela social-democrată, şi nu în colaborare cu PNL. E clar, însă, că este folosit de Victor Ponta în jocurile sa­le. Care, în an cu alegeri prezidenţiale, nu are nevoie de un PNL unit, parte a unei drepte unificate.

Prima fază a strategiei anti-PNL a vizat de­mobilizarea acestuia şi a început la scurt timp după ruperea USL şi conştientizarea că sondajele nu erau pe măsura aştep­tărilor PSD. Această primă fază a avut în ve­dere o încercare de a transfera voturi de la PNL către PSD. Întâi, a fost lansat un semnal pentru refacerea USL, destinat nostalgicilor după defuncta alianţă, deşi se ştia că şansele renaşterii USL erau mi­nime cu un partid condus de Crin An­tonescu – care abordase un discurs şi o atitudine radical schimbate la adresa lui Victor Ponta. În paralel, a fost gândită împingerea în scenă a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Care şi-a anunţat demisia din PNL, invocând ne­mul­ţumirea faţă de hotărârea lui Crin Antonescu de a-şi retrage miniştrii din Gu­vernul Ponta – decizie re­compensată cu funcţia de preşedinte al Senatului, pentru care însuşi Victor Ponta pledase public cu mult aplomb. Posibil ca d-l Ponta să fi sperat ca plecarea din PNL a d-lui Tăriceanu să producă degringoladă în partid şi o hemoragie de cadre, care l-ar fi decredibilizat şi demobilizat, în pra­gul scrutinului electoral. Deşi în PNL au existat nemulţumiri din cauza compro­mi­surilor la care Crin Antonescu a obligat par­tidul din momentul în care l-a făcut parte a USL, deşi circulau, de anul trecut, zvonuri că unele voci luaseră în discuţie înlocuirea sa în cursa pentru Cotroceni cu fostul lider liberal Călin Popescu-Tă­ri­cea­nu, calculul de la vârful PSD se dovedise greşit. În spatele d-lui Tăriceanu, care anun­ţase că, după demisie, îşi va face pro­priul partid liberal, nu se încolonase ni­meni. Iar locul anunţatului „viitor partid liberal“ fusese luat doar de o „platformă economică“, despre care, ulterior, nu a mai auzit nimeni nimic. Aşa că, înaintea europarlamentarelor, după o demisie care nu produsese efectul scontat, d-l Tări­cea­nu a încercat o reîntoarcere în partid – cel mai probabil, împins spre această mişcare, în ideea ca, după scrutin, care nu se anun­ţa glorios nici pentru PNL, să solicite un congres extraordinar la care să ceară de­barcarea lui Crin Antonescu, iar apoi să fie el cel desemnat să ocupe locul vacantat – şi o readucere a lui în USL. În paralel, PSD a recurs la aruncarea în arenă a ex-li­beralului Mircea Diaconu, pentru a lua din voturile PNL, a demobiliza astfel par­tidul şi pentru a determina apoi o aliniere a lui, fără pretenţii, în spatele PSD. Cum procentul de 37%, obţinut de PSD la euro­parlamentare, nu-i conferă siguranţa câş­tigării prezidenţialelor, în ziua următoare anunţării rezultatelor, liderul social-de­mo­crat a mai lansat o invitaţie PNL pentru a reface USL. Fără izbândă. La două zile du­pă alegeri, PNL anunţa deja fuziunea cu PDL.

Cum nici rezultatul înregistrat de PSD la europarlamentare nu s-a ridicat la înăl­ţi­mea aşteptărilor, nici planul cu reîn­toar­cerea în PNL a lui Călin Popescu-Tăricea­nu nu s-a materializat, s-a trecut la o altă fază a strategiei. Miza, după 25 mai, pare să fie destructurarea PNL, ceea ce ar pune sub semnul întrebării însăşi noua cons­trucţie politică, la care se va ajunge în ur­ma fuziunii cu PDL – văzută un obstacol în drumul candidatului PSD spre Co­tro­ceni. Călin Popescu-Tăriceanu, care se eri­jează acum în salvator al liberalismului ro­mânesc, pare să joace de fapt rolul de cal troian în PNL, oferit de Victor Ponta. Nu ar fi exclus ca, de data aceasta – pe fondul anunţatei fuziuni cu PDL, care generează în PNL tensiuni cauzate de pierderile de func­ţii, de orgolii, de resentimente la adre­sa democrat-liberalilor –, în spatele d-lui Tăriceanu să se încoloneze şi alţii. Şi nu ar fi exclus nici ca „rezistenţa liberală“, că­reia i s-au alăturat din start 14 par­la­men­tari şi un fost ministru, să fie un proiect gândit doar pe termen scurt. Atât cât să formeze un partid care, în spiritul pro­misei deja colaborări politice, să de­struc­tureze PNL şi să ajute candidatul PSD să intre la Cotroceni. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22