De același autor
Va scriu in calitatea mea de cetateana-contribuabila, in interesul multor cetateni si cetatene, contribuabili la randul lor, oameni pe care ii cunosc direct in calitate de colega, profesoara, politoloaga, membra activa a societatii civile si, indirect, din cercetari sociale.
Fac un apel la dumneavoastra sa puneti capat politicilor antiliberale si anti-social-democrate pe care le duceti de peste 15 ani, indiferent de numele partidelor din care faceti parte. Puneti capat practicii de inselare a cetatenilor prin etichete politice fara acoperire. Stiu ca in partidele dumneavoastra exista si liberali, respectiv social-democrati. Ei sunt inca prea putini si nu au destula putere ca sa constituie o masa critica, definitorie pentru PNL sau PSD.
Ma adresez intai liberalilor, caci ei conduc guvernul actual:
• Daca erati liberali, aveati respect pentru discernamantul alegatorilor si pentru contractele cu electoratul, nu tratati alegatorii ca pe o masa acefala, lesne de pacalit si apoi de ignorat din “ratiuni de stat”.
• Daca erati liberali, promovati politici de investitii in educatie, fiindca, potrivit traditiei liberale, la care nu a renuntat nimeni in afara de dumneavoastra, cheia intrarii drepte in competitie este accesul la educatie si calificare. Sub guvernarile liberale, educatia doar a supravietuit, nu s-a dezvoltat calitativ, a fost tratata ca un consum pentru sarantoci, nu ca o investitie absolut necesara, cu atat mai necesara acum, cand lumea dezvoltata exporta know-how. Probabil, dumneavoastra vreti sa intram in continuare in competitia mondiala mai ales cu exportul de busteni, rafinarea petrolului, textile, peisaje, mana de lucru ieftina, culegatori, zilieri, ciobani si prostituate.
• Daca erati liberali, promovati competitia libera, demonopolizarea si reducerea interventiei statului in economie. In schimb, ati incurajat monopolurile si ati pastrat statul drept client si furnizor principal al multor firme.
• Daca erati liberali, promovati principiul competentei, incepand cu cel al competentei politice. In locul acestuia, incurajati distribuirea clientelara a posturilor si pozitiilor de decizie si principiul meritului dat de serviciile aduse partidului, nu de cele aduse democratiei, statului de drept, economiei, educatiei.
• Daca erati liberali, promovati politici de protectie sociala adresate categoriilor care nu pot sa se autointretina: copii abandonati, orfani, saraci, persoane cu handicap, bolnavi, varstnici. Facand protectie sociala pentru adulti sanatosi, i-ati pagubit pe ceilalti moral indreptatiti, ati incurajat pasivitatea si lenea adultilor aflati in putere de munca, platindu-i sa stea acasa din impozitele celor care muncesc echivalentul a 2-3 norme.
• Daca erati liberali, tratati firmele drept ceea ce trebuie sa fie: furnizoare de servicii pentru clienti si furnizoare de venituri pentru stat. Ati pastrat firme subventionate care nu mai presteaza decat servicii de consum din bugetul public.
• Daca erati liberali, stiati ca bugetul provine de la cetateni si trebuie sa fie public in sensul accesului transparent la informatii si la politici bugetare. Incurajati un ocultism antiliberal, in sensul criteriilor de redistribuire a bugetului public.
• Daca erati liberali, faceati tot posibilul ca statul sa fie un stat de drept. Deocamdata, la fel ca si cel mai mare partid social-democrat al tarii, incurajati sau cel putin nu descurajati eficient capturarea acestuia de catre grupuri private de interese.
Ma adresez celor care isi spun social-democrati (PSD):
• Daca erati social-democrati, promovati egalitatea de sanse la educatie si servicii de sanatate pentru marginali si saraci. Ati promovat in schimb marginalizarea si saracirea integrala si egala a educatiei si sanatatii.
• Daca erati social-democrati, promovati echitatea sociala. Ati promovat polarizarea sociala intre o categorie putred de bogata (din care multi faceti parte) si o vasta categorie putred de saraca* (din care nu faceti parte).
• Daca erati social-democrati, incurajati mai ales veniturile din munca salariata si proportional impozitata. Ati incurajat subzistenta in orice chip, munca la negru, neimpozitata si neprotejata, profiturile nedeclarate si neimpozitate.
• Daca erati social-democrati, promovati prin politici bugetare solidaritatea sociala cu victimele reale ale nedreptatii sociale. Ati acceptat si inventat numeroase categorii de victime, cei mai multi adulti apti de recalificare si de munca, victime ale tranzitiei: mai ales lucratori din industria grea, miniera si constructoare de masini, precum si ofiterii restructurati. I-ati tinut in somaj mascat, le-ati dat zeci de salarii compensatorii, i-ati pensionat la 45-50 de ani, aducand de peste un deceniu 4 milioane de oameni in situatia de a munci pentru 22 de milioane.
• Daca erati social-democrati, nu aveati nimic de-a face cu societatea de privilegii, cu distribuirea clientelara a resurselor, nu aveati nimic de-a face cu un capitalism al clientilor favoriti ai statului, cu patrunderea controlului politic pana la nivelul inspectoratului scolar local sau al celui silvic. Dar istoria partidului dumneavoastra arata din plin ca lucrurile stau exact invers.
• Daca erati social democrati, va bazati mai ales pe profesionisti din clasa de mijloc si pe sprijinul celor din categoriile muncitoare, dar nedreptatite social. Va bazati insa pe cei mai bogati capitalisti “de stat” si pe cei mai dependenti si mai saraci dintre romani.
• Daca erati social-democrati, corectati “orbirea” legilor cu legi de indreptare a nedreptatilor, nu orbeati aplicarea legilor de dragul nedreptatii in interes de partid.
Despre PD nu scriu in mod special, nu fiindca ar fi mai integru ca doctrina si actiune politica, ci fiindca ramane un partid relativ nedefinit, osciland intre celelalte doua, in cautarea unei identitati pe care nu si-o structureaza clar nici in momentul de fata. Sustin ca, prin partidele aflate succesiv la putere, prin actele de alocare politica a resurselor practicate pana acum, ne-ati confiscat statul, privandu-ne de accesul la bunuri publice de calitate: educatia, sanatatea, cultura, justitia, administratia, infrastructura de locuire si de transport, un mediu sanatos. Ca cetateni contribuabili, suntem angajatorii dumneavoastra. Cum, indiferent de votul nostru, dumneavoastra nu schimbati aceste practici, consider ca a sosit timpul sa va cerem insistent sa ne dati statul inapoi, facand mai ales politici liberale sau mai ales politici social-democrate, dupa cum am ales noi prin votul pe care l-am dat.
* Termenii au fost folositi deosebit de inspirat de catre Mircea Cartarescu.