Anticorupti si antecorupti

N.c. Munteanu 17.06.2002

De același autor

Dupa ce a ingrosat avizierul Monitorului Oficial cu ordonante de urgenta, dupa ce a transferat clubul de vanatori din PSD in guvern, a transformat guvernul in parlament si parlamentul in Muzeu de arta contemporana, premierul vrea sa-si puna Parchet in curte. Fireste, Parchet National Anticoruptie. De la o vreme, Adrian Nastase e ingrijorat de mersul coruptiei in tara. Si nu de azi, de ieri, ci tocmai de cand anonima referitoare la averea lui aparea si la gazeta scolii din Cornu.

Ce n-a facut atunci premierul sa-i convinga pe jurnalisti ca e curat ca lacrima, s-a rastit la ei, le-a trimis drepturi la replica, a rascolit prin chitantele soacrei... Grija sa pentru onoarea de familist a umplut de riduri fruntile din guvern, incepand cu Octav Cosmanca si terminand cu Serban Mihailescu, om sensibil si iritat la culme ca Le Monde i-a tradus numele cu Micky Le Bakchich, stiut fiind ca spaga nu-i totuna cu bacsisul. Bacsis primesc doar chelnerii. Problema era grava mai cu seama ca Ion Iliescu a trecut de la aerul hatru de pe vremea confruntarilor electorale, cand ii lauda pe miliardarii de carton specializati in folosirea slabiciunilor legii pentru a-si consolida imperiile, la cea de la sfarsitul anului trecut cand, in fata unei adunari de revolutionari, declara razboi coruptiei, infierandu-i pe imbogatiti. Ministrilor le-au stat Rolex-urile cand l-au auzit. De atunci, toata lumea, cu mic cu mare, este ingrijorata de coruptie. Ministresa Justitiei ii lucreaza in foi de vita pe judecatori, procurori si grefieri, dandu-le sfaturi referitoare la ce, cum si pe cine sa judece, scriind la nevoie legile in carne vie, ministrul de Interne vegheaza ca subordonatii sa aiba doar vilele pe care le merita in functie de gradele de pe umar si stelele din biografie. Insusi procurorul general, care nu mai pridideste cerand recursuri in anulare sau dand solutii de neinceperea urmaririi penale, moare de grija coruptiei. Te si miri ca prin navoadele lui s-au strecurat pestii cei mari, gen Zaher, Mujea Marcelini, Sever Muresan, Razvan Temesan sau trio Paunescu. Dupa ce l-au auzit si l-au vazut pe presedinte dand in patima anticoruptiei, toti si-au dres glasul si, cu ciocu’ mare, au lansat strigatul de lupta. Nu e de mirare ca, inconjurata de atatia oameni ingrijorati si grijulii, coruptia a crescut grasa si frumoasa si vrea sa se emancipeze, sa se aseze la casa ei.

Lupta pentru PNA e insa in impas, si nu din cauza coruptilor. Premierul are, cum ne-a obisnuit, ambitii mari. El ar vrea sa organizeze preselectia pentru rolul de sef al procuraturii anticoruptie in curtea guvernului, sa-i dea procurorului cravata tip si dispozitii in timpul videoconferintelor. Cate fente printre legi n-au facut oamenii lui pentru a-i face premierului pe plac! Purtatoarea lui de cuvant, ministresa de Justitie si vicepresedinta PSD, ne-a dat pana acum atatea probe de luciditate si etica profesionala. Propunerea guvernului ar urma sa fie transmisa la Cotroceni unde presedintele, incantat si nu prea de noul Parchet, ar urma sa semneze ca primarul.

Desi nu l-a bagat nimeni in seama, presedintele si-a si luat aerul ca examineaza aceasta posibilitate. Se face ca lucreaza. De ce ar da inapoi in fata luptei cu coruptii, cand isi selecteaza cu atata atentie delegatiile cu care pleaca sa uimeasca Occidentul afacerist? De ce ar refuza noul Parchet, chiar daca il vaduveste pe alesul sau, Tanase Joita, de obiectul muncii, si-l arunca in somaj, intr-o tara frumoasa, plina de coruptie? De ce sa dea inapoi de pe frontul pe care el insusi l-a deschis, pe cand batea palma cu Adrian Costea si se fotografia cu Sever Muresan? Ei bine, motive ar avea...

In primul rand, pentru ca Adrian Nastase este intr-un complex proces de ingrasare. Acum cateva zile a inhatat doua hartane consistente, Agentia Nationala pentru Securitate si departamentul de comert exterior, din ministerul lui Mircea Geoana, noul copil adoptiv al lui Ion Iliescu.

In al doilea rand, presedintele ar putea fi nemultumit, pentru ca ar fi preferat sa aleaga el bisturiul cu care este operata coruptia. A sarit sa-i dea o mana de ajutor cine nici cu gandul nu gandeai, Antonie Iorgovan, omul care cunoaste la coruptie.

Ca avocat, are o agenda bine garnisita cu nume de rasunet pe culoarele tribunalelor. E drept, Antonie Iorgovan erodeaza de mai multa vreme sistemul din interior. El are state vechi in lupta cu vicepresedinta Rodica. Aparatorul lui Tarau si Tcaciuc a iesit la lupta cea mare, spunand ca doar presedintele are dreptul constitutional sa numeasca procurorii, asa ca Rodica sa-si ia gandul. El si-ar da si carnetul de partid pentru aceasta idee. Si-apoi, domnul presedinte a fost mereu un om lucid si capabil sa aleaga, fireste, dintre propunerile care i se vor pune pe masa, un jurist de bine, asa cam ca d-l Iorgovan, sa-l puna paznic la anticoruptie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22