Ce bine ne intelegem noi doi!

N.c. Munteanu 28.07.2003

De același autor

Ion Iliescu este un om fericit. Toate previziunile politice i s-au implinit. A criticat el micile exploatatii agricole, elogiind cooperativele agricole de productie? Iata ca micii tarani au devenit o specie pe cale de disparitie, facand loc animalelor mari, de tranzitie, scapate din menajeria partidului.

A spus el din Ploiesti pana-n Focsani ca proprietatea e-un moft? Iata ca, spun statisticile, privatizarea a fost ca si inexistenta in mandatul PSD, iar despre reimproprietarire s-au spus multe, dar nu s-a facut putine. Si, in fine, a spus, si au mai spus-o si altii din PSD, ca pedeapsa primita de Miron Cozma este exagerata. Si iata ca mintile luminate ale justitiei s-au si adunat sa socoteasca daca e bine sau rau ca presedintele sa descarcereze bratul inarmat al sindicalismului.

Insa ce s-ar fi facut presedintele in toata aceasta stradanie de a aduce Romania pe noi culmi de progres daca nu ar fi fost ajutat de clona sa cea aroganta din fruntea guvernului? S-ar fi ales praful din toate reveriile sale, s-ar fi plimbat si astazi ca un visator singuratic prin balariile de la Cotroceni, vorbind de-a surda cu badiguarzii si cu portarii despre mondializare si polarizarea acestei lumi de doi poli in care reformele nu mai trec, asa cum ar fi normal, prin cabinetul 1.

Acum cateva zile, Ion Iliescu si-a intalnit nepotii, pe Adi Baba si cei 40 de comparsi, dupa o perioada pe care analistii ne-au prezentat-o drept critica in relatia dintre ei. AN-ul, cum i se spune premierului printre tovarasi, tocmai desertase carul cu promisiuni in capul electoratului. Ca va dubla pensiile, ca va majora ajutoarele, ca va scadea impozitele, ca va face drumuri si poduri, sub care sa doarma, mai bine protejati de ploaie, cetatenii evacuati pe motive de intretinere. Dupa intalnire, bunicuta s-a intins pe sticla televizoarelor intr-o conferinta de presa neasteptata, in care a retractat toate vorbele aspre tintite catre guvern si partid de cand s-a insingurat in sinergia Cotrocenilor. A spus ca lucrurile merg din bine in mai bine, ca Romania a iesit din conul de umbra, ca decalajul dintre bogati si saraci e mai mic acum, dupa anii de reforma, decat inainte de anul 2000, ca lumea o duce tot mai bine si ca autorii acestei minirevolutii sunt membrii guvernului sub conducerea inteleapta a lui Adrian Nastase. Discursul lui nu diferea de laudaroseniile premierului in interviul dat BBC-ului. Si acesta folosea aschiile aceleiasi limbi.

Amatorii de telenovele pot fi si ei fericiti. Dragostea cu nabadai dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase se apropie de un deznodamant fericit, acum in anul electoral. Ei si-au ales bine si momentele de cearta, si pe cele de tandrete. S-ar zice ca o minte de specialist in planificare si-a unit brainstormingul cu o alta specialista in manipulare si au pus de un program paralel de guvernare, invizibil muritorilor de rand. Au stabilit ca, dupa un an de convietuire, cei doi PSD-isti de frunte sa faca pe suparatii. Sa simuleze, ca-n filmele amendate de CNA, ca-si trag lovituri cu calcaiul, ca le sangereaza carnetul de partid, ca sunt pe cale sa fie striviti de convoaiele de haitasi. Bunicuta critica guvernul si-l voia mai eficient, spunea ca e necesara o remaniere profunda, o subtiere a obrazului, o reforma sincera, se dadea voalat la baronii locali, cerand tepuirea lor si impartirea averilor facute din banii publici.

In relatia biela-manivela cu Palatul Victoria, presedintele era biela, dar cel care rasucea la manivela si transpira in vazul public era omul cu carca, cel care ducea pe umar, in buzunare si in conturi banii publici, adica premierul. Aflat intr-o perpetua campanie de imagine, isterizand populatia cu aderarea euro-atlantica si cu sacrificiile pe care trebuie sa le faca amarastenii pentru ca politrucii sa-si poata omeni partenerii, invocand mereu interesul public atunci cand umbla la borcanul cu miere al fondurilor aflate la dispozitia lui, premierul si-a adunat langa el oameni pe potriva. L-a adus pe Agathon Matei Dan, ministrul Turismului, care a risipit sute de mii de dolari taind frunze de palmieri la caini si dosind cateva zeci de miliarde pentru proiectul fantoma al parcului Dracula, l-a adus pe Miron Mitrea care a dat cateva milioane de dolari unei televiziuni particulare si a facut locuinte ANL pentru pegra de partid care n-a apucat sa imprumute de la Bancorex. L-a adus pe Mihai Tanasescu care a facut gauri matematice in buget pentru a lasa si intreprinderile falimentare sa-si astampere foamea de capital.

A lasat-o pe ministra Educatiei sa faca ce vrea cu cornul si laptele partidului. L-a impins in fata pe Ioan Rus, ministrul de Interne, sa musamalizeze afacerea vilelor cu epoleti si fraudele facute prin depozitele cu stupefiante ale politiei. I-a lasat pe toti humanoizii din teritoriu sa-si joace caii cum voiau. Sa taie si sa spanzure intr-o reprezentatie facuta pe bani publici. Sa-si cumpere electoratul cu un mic si o bere. Sa-i oblige la recunostinta pe cei multi si saraci care au si ei un vot de dat si ce nu face omul pentru a-si pastra venitul minim garantat. Lista ar mai putea continua pe multe pagini. Cu totii au scapat nevatamati. Adrian Nastase i-a laudat si le-a spus ca in PSD sunt numai oameni de neinlocuit. La randul lui, Ion Iliescu pregateste medaliile pentru a le arata care e pretul lor in tinichea. Dar pregateste si discursurile electorale cu care-si va insoti mai tanarul, impetuosul si arogantul discipol prin teritoriu. Ion Iliescu, mereu cinstit si curat, se va intoarce la partidul lui de suflet. Papusarul-sef, Octav Cozmanca, a si distribuit rolurile: "Iliescu ne va aduce mai multe voturi. Nastase, Presedintia tarii"! Viitor de aur tara noastra are!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22