Contramanifestațiile PSD, practici vechi, lideri noi

Liviu Dragnea l-a copiat pe Ion Iliescu: a vrut să înăbușe protestele masive din ianuarie-februarie 2017 împotriva OUG 13 și a proiectului de grațiere, organizând contramanifestații „spontane“ pentru „apărarea României“, după cum rezultă din comunicațiile prin WhatsApp, publicate de Rise Project.

Ondine Ghergut 06.06.2017

De același autor

 

Convorbirile lui Liviu Dragnea cu liderii PSD, convocați în ianuarie-februarie într-un fel de celulă de criză pe WhatsApp, de­ve­lo­pează, pe de o parte, duplicitatea lui Drag­nea, iar pe de alta că liderii PSD erau în derivă, chiar speriați de am­ploarea pro­testelor și pă­reau că fac psi­hoterapie în grup, în­cu­ra­jându-se și în­demnându-se unii pe alții în „apărarea României“.

 

De ce duplicitate? Pentru că, în discuțiile de pe grup, Drag­nea le cerea liderilor PSD să scoată oamenii în stradă: „Or­ganizați-vă!“. „Vorbiţi deja din seara as­ta cu preşedinţii de or­ga­ni­zaţii să ne pregătim de un miting pentru apărarea Ro­mâniei“, iar oficial, la te­le­vi­ziuni sau con­ferințe de presă, Dragnea spunea că nici vorbă de vreun con­tr­a­mi­ting și se văita că abia mai poate să-și mai țină oamenii în casă. „Să știți că există o ma­re presiune din partea alegătorilor noș­tri, a sus­ți­nă­torilor și a membrilor de partid. Pre­siu­nea este uriașă, apasă pe umerii noștri“, spunea Dragnea în fe­brua­rie, anul acesta.

 

Codrin Ștefănescu, Gabriela Firea, Lia Ol­gu­ţa Vasilescu, Doina Pană, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu, Ma­rian Neacşu se angajau, rând pe rând, să vorbească cu preşedinţii filialelor PSD şi să treacă la acțiune. „Apărarea României“ era de fapt apărarea lor, a PSD în frunte cu Dragnea, care în doar două luni de la pre­luarea puterii s-a trezit pus în fața celor mai mari proteste de stradă din 1990 în­coa­ce, ca reacție la o infamie: modificarea prin OUG 13 a legislației an­ticorupție în beneficiul su­te­lor de penali de partid. Spre exemplu, Ga­briela Firea a anunțat: „Sun­tem prezenţi! Nu se mai poa­te! Trebuie să apărăm Ro­mânia!“, iar Ecaterina An­­dronescu: „Da, să apă­răm România!“. Li­­­viu Drag­nea și liderii PSD au vrut să apli­ce vechea metodă, a lui Ion Iliescu, a ma­nipulării și convocării simpatizanților prin posturile de televiziune, folosindu-se de min­ciuni. Televiziunile din siajul PSD și li­derii PSD strigau de dimineața până seara că e vorba de o lovitură de stat, care vrea să răstoarne ordinea constituțională rezultată din alegerile din decembrie 2016, că e o no­uă mineriadă, că protestatarii sunt plătiți. Ca să fie convingători, au anunțat și mer­cu­rialul: 100 de lei de adult, 50 de lei de copil și 30 de lei de câine. Exact cum a pro­cedat FSN lui Iliescu și Roman cu ma­ni­fes­tanții din Piața Univesității în 1990. De­si­gur, în 2017 legionarilor le-au luat locul So­ros, multinaționalele, străinii care vor să fure țara și s-o vândă strănilor, iar „ta­ri­fe­le“ au crescut și ele.

 

Minciunile, discursurile sforăitoare ale lui Dragnea, chemările „revoluționarului“ Co­drin Ștefănescu (care a vrut să joace rolul lui Dan Iosif de la organizarea con­tra­ma­ni­festațiilor din 1990) sau cele ale Olguței Vasilescu, Gabrielei Firea, deși multiplicate prin televiziunile din siajul PSD, au scos în fața Palatului Cotroceni doar câteva mii de simpatizanți PSD care strigau împotriva pre­ședintelui Klaus Iohannis. De pomină a rămas Floricica Dansatoarea. În declarația ei, devenită virală în mediul online, se re­gă­sesc câteva dintre mesajele grotești ale ac­tiviștilor lui Dragnea propovăduite prin te­leviziuni: „(...) Unde este domnul Io­ha­n­nis acuma în seara asta? El a făcut în Pia­ța Victoriei să iasă mitingul. Am fost aco­lo trei zile și s-a dat bani că lumea e la hoteluri. E mafie curată. Domnule Io­han­nis, ieșiți în stradă și potoliți mitingul de la Piața Victoriei și de aici! Să vă fie ru­șine, un om are dreptul la libertate!“.

 

Pentru a ști pe câți români poate conta, Liviu Dragnea a lansat și o petiție online pen­tru „apărarea României“. La scurt timp, pe online a apărut o contra-petiție, inițiată de apărătorii statului de drept și ai luptei anticorupție. Cum numărul sus­ți­nă­torilor PSD înscriși pe petiția online era de cel puțin patru ori mai mic decât cel de pe listele protestatarilor și cum nici ma­ni­pu­lările prin televiziuni nu au dat roade, Li­viu Dragnea a trecut la tradiționala me­to­dă pesedistă „Autobuzul“ (convoca­rea, prin aleșii locali, a bugetarilor și a asis­taților so­cial din comune, orașe și trans­por­tarea lor la manifestație), practicată de zeci de ori în acești 27 de ani. E, de fapt, uni­ca me­todă cunoscută de acest partid, incapabil să trezească reacții cu adevărat spontane ale societății, indiferent de te­matică.

 

PSD a reușit să adune doar câteva zeci de mii de oameni la două mitinguri pe care le-a organizat în provincie (spre exemplu, la Pitești) pentru că în Capitală, unde erau sute de mii de protestatari, raportul de for­țe ar fi fost net în defavoarea PSD.

 

Ce nu au înțeles Dragnea și liderii PSD? Nu au înțeles că există există sute de mii de ro­mâni care nu pot fi manipulați, care nu pot fi cumpărați, care nu vor ca legile an­ticorupție să fie abrogate, care nu vor să fie mințiți, sfidați, care vor un stat de drept. Și care sunt dispuși să iasă în stradă fără convocatoare, fără plată, fără pro­misiunea unor funcții.

 

Cum metodele veteranilor PSD nu au dat roade, așa cum au dat minerii lui Iliescu, singura soluție a lui Liviu Dragnea pentru a potoli strada a fost să retragă Ordonanța 13 prin parlament. Dar devoalarea dis­cu­țiilor de grup de la în­ceputul anului arată încă o dată că PSD es­te prizonierul men­ta­li­tății feseniste, că nu a reușit să urce nici mă­car o treaptă pe scara democrației. Spre deosebire de societatea pe care susține că o reprezintă și care s-a schimbat fără ca ei să înțeleagă sau măcar să prindă de veste. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22