De același autor
Dacă tot veni vorba de șmecherii financiare și scheme Ponzi odată cu fuga d-lui Sima, cu sau fără banii investitorilor, ar fi nedrept să pierdem din vedere ditamai șmecheria pusă la cale de guvern întru cosmetizarea falimentului unor întreprinderi de stat.
Guvernul României a decis săptămâna trecută să înființeze o nouă companie de stat, prin ordonanță de urgență. O companie care să ajute la eficientizarea activităților economice ale companiilor de stat existente și să asigure comercializarea produselor acestora, chestiune de o importanță extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, mai ales în condițiile în care Rusia a aderat la Organizația Mondială a Comerțului și a format o uniune vamală împreună cu Belarus și Kazahstan. Logic, nu? Vă e ceva neclar? Cum ce va face noua companie de stat? Va eficientiza activitățile economice ale companiilor de stat. Cum de ce e nevoie de ea? Pentru că Rusia a aderat la OMC și la uniunea vamală de care spuneam. Cum, urgentă? Pentru că e vorba de o chestiune extraordinar de importantă, a cărei reglementare nu suportă amânare. Nu, nu e vorba de o glumă și nicio povestire de-a lui Ilf și Petrov, chiar așa arată legislația din România.
Cu toată bună-credința, citind de multe ori textul ordonanţei, singurul lucru pe care l-ai putea intui e că guvernul crede că noua companie (cu capital integral de stat) ar „intermedia“ mai bine vânzările de produse între companiile existente care au acum capital doar majoritar de stat și piețele noi, de parcă numai faptul că acele companii au acționari minoritari privați fără putere de decizie managerială le face ineficiente. Dacă e așa, ar însemna că autorii ordonanței au o mentalitate adânc înrădăcinată în epoca socialistă, pe vremea când statul dirija eficiența economică prin planuri cincinale de la centru, înmulțind bunăstarea poporului precum peștii și pâinile din Biblie.
Evident că justificarea oficială și conținutul ordonanței n-au niciun sens într-o economie de piață și atunci încercăm să ghicim: 1) ce vrea de fapt să facă guvernul și 2) de ce încearcă să ascundă adevăratele sale scopuri în spatele unor justificări de-a dreptul ridicole. S-o luăm sistematic: cu ce companii a dat statul rateuri recent și trebuie s-o dreagă cumva, fie și printr-o schemă Ponzi? Cu Oltchim. Poate și cu Termoelectrica și Compania Națională a Huilei, pe care trebuie să le închidă odată în acordul cu FMI pentru că sunt niște găuri negre din care s-a scos deja tot ce ar putea fi viabil, dar guvernul nu vrea cu niciun chip să le ucidă. Vin alegerile: nici Oltchim, acum falimentar, nici Termo și nici CNH nu pot fi închise fără să crești șomajul; și niciuna dintre companii nu mai poate fi căpușată, deși e nevoie de bani în campania electorală. De aceea e credibilă bârfa care circulă pe culoarele ministerului, cum că noua companie ar urma de fapt să facă o șmecherie: să vireze cumva niște bani la Oltchim, fără ca marii creditori – băncile – să blocheze sumele în cont. Bani prin care să fie plătite salariile restante și poate și alte facturi către furnizori preferențiali, prin „intermedierea vânzărilor Oltchim“. Şmecheria a fost de altfel anunţată chiar de premier.
De ce vrea să ascundă ce face prin formulări ambigue? Pentru că orice ban virat de stat către Oltchim e ajutor de stat și sare în sus Comisia Europeană și pentru că plata datoriilor are o ordine de prioritate: bănci, furnizori, în ordinea de vechime, abia după aceea salariați și acționari. Ceea ce nu înțelege guvernul e că nici Comisia, nici creditorii nu-s proști. Dacă banii sunt transferați prin noua companie care vinde în pierdere ceva ca să subvenționeze Oltchim, asta e tot ajutor de stat. Dacă suma e mai mică decât banii pentru plata tuturor creditorilor până la salariați (se vorbea de 45 de milioane de euro) și se va transfera o sumă de până în 10 milioane doar pentru salariați, e neclar cum s-ar putea face legal plățile prin noua companie. Îi angajează noua companie pe salariații Oltchim pe un contract de o lună și le plătește toți banii? Eventual va face contract și cu alți furnizori preferați de-ai lui Oltchim? Dacă da, cum va șterge Oltchim datoriile respective față de salariați și furnizorii cu pricina, sau noua companie face plățile și Oltchim va datora în continuare și el acei bani? Mai important, dacă e clar că noua companie e doar un mijloc de a fenta băncile și alți creditori, chiar vor sta aceștia cu mâinile în sân sau vor da în judecată statul pentru rea-credință, cerând despăgubiri? Oare nu exact pentru așa ceva e acum Hidroelectrica în proces cu băieții deștepți și sindicatele? //