Şmecherie à la Ponta: firme pentru Oltchim

Otilia Nutu 16.10.2012

De același autor

Dacă tot veni vorba de șmecherii financiare și scheme Ponzi odată cu fuga d-lui Sima, cu sau fără banii investitorilor, ar fi nedrept să pierdem din vedere ditamai șmecheria pusă la cale de guvern întru cosmetizarea falimentului unor întreprinderi de stat.

Guvernul României a decis săptămâna trecută să înființeze o nouă companie de stat, prin ordonanță de urgență. O companie care să ajute la eficientizarea activităților economice ale companiilor de stat exis­tente și să asigure comer­ci­alizarea produselor acestora, chestiune de o importanță extraordinară, a cărei re­gle­mentare nu poate fi amânată, mai ales în condițiile în care Rusia a aderat la Organizația Mondială a Comerțului și a format o uniune vamală îm­preună cu Belarus și Ka­zah­stan. Logic, nu? Vă e ceva neclar? Cum ce va face noua companie de stat? Va eficientiza activitățile economice ale companiilor de stat. Cum de ce e nevoie de ea? Pentru că Ru­sia a aderat la OMC și la uniunea vamală de care spuneam. Cum, urgentă? Pentru că e vor­ba de o chestiune extraordinar de im­por­tantă, a cărei reglementare nu suportă amâ­nare. Nu, nu e vorba de o glumă și nicio povestire de-a lui Ilf și Petrov, chiar așa arată legislația din România.

Cu toată bună-credința, citind de multe ori textul ordonanţei, singurul lucru pe care l-ai putea intui e că guvernul crede că noua com­panie (cu capital integral de stat) ar „in­ter­media“ mai bine vânzările de produse între companiile existente care au acum capital doar majoritar de stat și piețele noi, de par­că numai faptul că acele com­panii au acționari minoritari privați fără putere de decizie managerială le face inefi­cien­te. Dacă e așa, ar însemna că autorii ordonanței au o men­talitate adânc înrădăcinată în epoca socialistă, pe vremea când statul dirija eficiența economică prin pla­nuri cincinale de la centru, înmulțind bu­nă­starea poporului precum peștii și pâinile din Biblie.

Evident că justificarea oficială și conținutul or­donanței n-au niciun sens într-o economie de piață și atunci încercăm să ghicim: 1) ce vrea de fapt să facă guvernul și 2) de ce în­cearcă să ascundă adevăratele sale scopuri în spatele unor justificări de-a dreptul ridicole. S-o luăm sistematic: cu ce companii a dat statul rateuri recent și trebuie s-o dreagă cum­va, fie și printr-o schemă Ponzi? Cu Oltchim. Poate și cu Termoelectrica și Compania Na­țională a Huilei, pe care trebuie să le închidă odată în acordul cu FMI pentru că sunt niște găuri negre din care s-a scos deja tot ce ar putea fi viabil, dar guvernul nu vrea cu niciun chip să le ucidă. Vin alegerile: nici Oltchim, acum falimentar, nici Termo și nici CNH nu pot fi închise fără să crești șomajul; și niciuna dintre companii nu mai poate fi căpușată, deși e nevoie de bani în campania electorală. De aceea e credibilă bârfa care circulă pe culoarele ministerului, cum că noua companie ar urma de fapt să facă o șmecherie: să vi­reze cumva niște bani la Oltchim, fără ca ma­rii creditori – băncile – să blocheze sumele în cont. Bani prin care să fie plătite salariile res­tante și poate și alte facturi către furnizori pre­ferențiali, prin „intermedierea vânzărilor Oltchim“. Şmecheria a fost de altfel anunţată chiar de premier.

De ce vrea să ascundă ce face prin formulări am­bigue? Pentru că orice ban virat de stat către Oltchim e ajutor de stat și sare în sus Comisia Europeană și pentru că plata dato­riilor are o ordine de prioritate: bănci, fur­ni­zori, în ordinea de vechime, abia după aceea salariați și acționari. Ceea ce nu înțelege gu­vernul e că nici Comisia, nici creditorii nu-s proști. Dacă banii sunt transferați prin noua companie care vinde în pierdere ceva ca să subvenționeze Oltchim, asta e tot ajutor de stat. Dacă suma e mai mică decât banii pen­tru plata tuturor creditorilor până la salariați (se vorbea de 45 de milioane de euro) și se va transfera o sumă de până în 10 milioane doar pentru salariați, e neclar cum s-ar putea face legal plățile prin noua companie. Îi an­gajează noua companie pe salariații Oltchim pe un contract de o lună și le plătește toți banii? Eventual va face contract și cu alți fur­nizori preferați de-ai lui Oltchim? Dacă da, cum va șterge Oltchim datoriile respective fa­ță de salariați și furnizorii cu pricina, sau no­ua companie face plățile și Oltchim va datora în continuare și el acei bani? Mai important, dacă e clar că noua companie e doar un mi­j­loc de a fenta băncile și alți creditori, chiar vor sta aceștia cu mâinile în sân sau vor da în judecată statul pentru rea-credință, cerând despăgubiri? Oare nu exact pentru așa ceva e acum Hidroelectrica în proces cu băieții deș­tepți și sindicatele? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22