De același autor
Politicile în materie de finanțare a cercetării nu se pot aronda exclusiv unei logici de piață sau de productivitate.
Într-o emisiune televizată, difuzată la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, declara spre lauda partidului său că bugetul educației este anul acesta cel mai mare de la primele tăieri din 2009. Cercetarea are, nu-i așa?, de ce să se bucure. Cu toate acestea, protestele instituțiilor și asociațiilor implicate în cercetare continuă, iar echipele rămase fără finanțări ori cu finanțările tăiate, în cel mai bun caz, la jumătate se află în imposibilitatea de a-și onora angajamentele contractuale din lipsă de bani.
Situația declanșată de realocarea fondurilor din cercetare nu este însă disonantă în raport cu politica generală a guvernării actuale. Venită pe caii cei mari ai unei covârșitoare majorități parlamentare și după atâția ani de opoziție, coaliția de guvernământ are nevoie, în cercetare ca și în atâtea alte domenii, să își plătească datoriile. În situații cum este cea din cercetare, unde actualele modificări provoacă dezechilibre periculoase într-un ciclu al finanțării oricum recent instituit și încă fragil, consecințele politicilor lipsite de responsabilitate și de viziune devin imediat perceptibile și au consecințe pe termen lung.
Mihnea Costoiu a fost prezent, la invitația Senatului Universității din București, la ședința din 19 aprilie, unde i s-a pus în faţă, conform comunicatului remis presei pe 23 aprilie, poziția UB privind politica ministerului în raport cu realocarea fondurilor din cercetare. Este vorba de una dintre cele mai performante instituții de învățământ superior și cercetare din țară - conform, ce-i drept, unui clasament care nu mai e valabil din cauza unui proces câștigat în instanță de Corina Dumitrescu (fosta posibilă ministră a Învățământului în Cabinetul Ponta 1, cea cu bizare inadvertențe în CV...), rectorul unei instituții aflate la coada aceluiași clasament, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“.
Comunicatul Universității din București vorbește în mod explicit de „diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate în derulare, fără o evaluare prealabilă“, care „duce la dezorganizarea activităților planificate și asumate și la descurajarea performanței în cercetare“. Textul mai arată că „modificarea termenelor de contractare pentru proiectele depuse și evaluate în competiția din 2012 și reducerea finanțării alocate inițial pentru aceste proiecte contribuie, de asemenea, la scăderea credibilității sistemului de finanțare a cercetării în România“.
Agenda ministrului Costoiu nu pare însă deloc tulburată de toată agitația începută pe 10 aprilie cu demisia în bloc a membrilor Consiliului Național al Cercetării Științifice, în semn de protest față de lipsa de transparență a deciziilor de realocare a finanțărilor. În aceeași intervenție televizată, domnul ministru a ținut să explice cât de lipsit de relevanță e detaliul legat de propria lipsă de experiență ca cercetător, în raport cu funcțiile pe care le ocupă: o instituție de cercetare sau de învățământ superior e, conform noii filosofii a ministerului, asemenea unei întreprinderi, ea trebuie să aibă un manager competent și atât, restul vine de la sine.
Ceea ce însă domnul ministru nu pare dispus să înțeleagă este că politicile în materie de finanțare a cercetării nu se pot aronda exclusiv unei logici de piață - sau de productivitate, cum era înainte de 1989. E evident că la baza raționamentului - dacă a existat unul - privind realocarea bugetară a stat mai cu seamă privilegierea cercetării aplicate, în detrimentul celei fundamentale. Cu alte cuvinte, aceeași viziune îngustă și proletară privind valoarea exclusivă a lucrului făcut, iar nu gândit („noi muncim, nu gândim“), aceeași interpetare abuzivă a zicalei care orna fiecare abecedar ceaușit, „munca e brățară de aur“. „Munca“ asociată unei activități „concrete“, „productive“: nu degeaba studentul la științe umaniste nu era om întreg niciodată, iar cel de la politehnică nu devenea întreg până nu intra „în producție“. Și cu toții erau duși toamna la cules de gogoșari. E o credință adânc înrădăcinată într-o mentalitate comună atât de permeabilă, în fapt, la egalitarismul proletar, care a proliferat vreme de 50 de ani și mai bine și care are, iată, câștig de cauză și acum. //