De același autor
După un periplu de un an, cu lupte pe baricade, referendumuri, alegeri, zăpezi și geruri, secetă și inundații, Victor Ponta poate răsufla ușurat. Raportul de constatare tehnico-stiințifică al ORDA a stabilit că între lucrarea lui Victor Ponta și cele din care a fost acuzat că a plagiat „nu există identitate totală de structură, ci doar o identitate parțială de structură“.
În urmă cu un an, Traian Băsescu arunca bomba plagiatului lui Victor Ponta, cam pe vremea când proaspătul prim-ministru începea să-și facă planuri de drum pentru Consiliul European. Președintele și șeful Cabinetului nu erau atunci în relația de coabitare stabilită după alegerile din decembrie 2012, ci, dimpotrivă, se pregăteau pentru războiul politic din iulie-august.
Tema plagiatului era deja prezentă pe agenda europeană de ceva timp, iar câteva demisii răsunătoare, prin Germania și Polonia, răscoliseră spiritele politicii continentale. Europa a părut indignată de marea înșelătorie intelectuală comisă de un prim-ministru din grupul celor 27. Mai ales că, la scurtă vreme, încercarea de schimbare abuzivă, peste noapte, prin măsuri discreționare și anticonstituționale, a regimului politic din România a reușit să îngrijoreze nu numai autoritățile de la Bruxelles, dar și pe cele de la Washington. Un debut problematic pe scena politicii mari, un început preocupant pentru un lider politic tânăr, copreședinte al unei alianțe proaspăt instalate într-o majoritate parlamentară aflată, ce-i drept, la vremea aceea, încă în criză de legitimitate, dar cu șanse reale - confirmate mai târziu cu asupră de măsură - de consolidare electorală.
Clasa politică românească, mai precis acea parte a ei care tocmai se săturase să mai stea în opoziție și mai puțin „continentală“, nu a reacționat cu multă îngrijorare și a privit mai degrabă nedumerită la zarva stârnită de un Occident cam împiedicat în scrupule exagerate, fără noimă. La urma urmelor, însuși conceptul de autor trebuie reconsiderat în datele lui fundamentale. Dacă Antichitatea ar fi avut atâtea rețineri în circulația liberă a ideilor, ar mai fi existat oare Homer? S-a împiedicat Cicero de câteva ghilimele când l-a citat, mai mult sau mai puțin explicit, pe Platon, numindu-l, ce-i drept, „cel mai înțelept dintre filosofi“? Astfel că bunul simț cultural dicta, nu-i așa?, o anumită discreție în clamarea atât de răspicată a unei inspirații îndrăznețe, dar nu vinovate, din partea unui doctorand prea zelos în imitarea maeștrilor.
Dar cum argumentele acestea nu păreau a sta, în pofida caracterului lor sublim, prea bine în picioare, primul ministru s-a lăsat consiliat de specialiștii în domeniu și a operat modificările cuvenite în instituțiile ministeriale de resort responsabile cu diagnosticarea proaspăt declaratului plagiat. Iar Ministerul Educației, și așa suferind la vremea respectivă din lipsă de ministru (să ne aducem aminte de cazul Mang ori de cel al Corinei Dumitrescu, amândoi implicați în cazuri clare de necinste intelectuală, dacă nu și mai mult), a intrat în jocul complicității. Universitatea din București, singura instituție a cărei Comisie de etică a funcționat în acest caz conform titulaturii, a dat propriul verdict, argumentat și curajos, dacă ținem seama de presiunile enorme exercitate în jurul dezbaterilor.
În paralel, volumul publicat al lui Victor Ponta, rezultat al tezei de doctorat în chestiune, a fost și el contestat, de data aceasta printr-o sesizare adresată direct Procuraturii, privind posibila încălcare a drepturilor de autor. Se intra astfel într-o procedură care avea nevoie de avizul ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor) pentru a se putea apoi stabili dacă se va da sau nu curs sesizării. Deși aceasta a fost depusă în vara anului trecut, mai precis în agust 2012, răspunsul instituției a venit 9 luni mai târziu. S-a înțeles apoi, din lectura motivației, de ce le-a trebuit experților atâta amar de vreme ca să moșească un aviz: înțelegându-și probabil greșit misiunea, ei au comparat tipurile de fonturi, și nu conținutul cărților în cauză, întreprindere din cale-afară de laborioasă, dar plină de beneficii, după cum s-a văzut o săptămână mai târziu.
După un periplu de un an, cu lupte pe baricade, referendumuri, alegeri, zăpezi și geruri, secetă și inundații, Victor Ponta poate răsufla ușurat. Raportul de constatare tehnico-stiințifică al ORDA a stabilit că între lucrarea lui Victor Ponta și cele din care a fost acuzat că a plagiat „nu există identitate totală de structură, ci doar o identitate parțială de structură“, a anunţat pe 21 mai Parchetul General, care a decis să nu înceapă urmărirea penală în cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta. Tot expertiza ORDA a stabilit că nu se poate proceda la „calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite“.
Pe lângă caracterul zăpăcitor și ridicol al argumentației - niciun elev de gimnaziu nu ar îndrăzni să o prezinte în apărarea sa în fața unui profesor care l-ar confrunta cu sursele nemărturisite ale unui referat -, raportul ORDA deschide un precedent periculos, un soi de rețetă pentru cei atrași de perspectiva facilă a unei lucrări fără bibliografie, dar cu fonturile schimbate. În plus, un strălucit început de mandat, pentru un briliant nou procuror general... //