Iepurasul fugareste ursul

Rasvan Popescu 07.11.2004

De același autor

Pana la turul doi al alegerilor prezidentiale, Nastase nu accepta o confruntare directa cu Basescu: acestuia din urma nu-i ramane decat sa faca turul Romaniei, hartuindu-l de departe. La randul sau, Nastase alearga pe contrasens, avand grija sa nu se gaseasca nici o clipa in aceeasi localitate. Cand Basescu a fost in Ardeal, Nastase era prins cu trebile tarii la Bucuresti, iar cand Basescu a trecut muntii, ridicand Moldova in picioare, Nastase s-a dus la Cluj si apoi la Craiova, cu presedintele Iliescu pe post de toiag electoral. Traian Basescu este nevoit sa alerge mai mult si mai repede si poate de aici apelativul de "iepuras", prin care Nastase incearca sa-l coboare in ochii electoratului, in comparatie cu un "urs" ca el. Basescu a intrat tarziu in cursa, fiind pus in situatia de a bate in viteza potecile umblate metodic de Stolojan. In plus, candidatul Aliantei este obligat sa compenseze in relatia nemijlocita cu alegatorul audienta pe care media electronica i-o ofera de patru ani contracandidatului sau.
Cu alte cuvinte, Basescu trebuie sa forteze de urgenta usa alegatorului acolo unde Nastase i se strecoara de mult in casa, insidios, prin televizor.
Rezultatele acestei campanii fulger sunt remarcabile; in numai cateva saptamani, Basescu a ajuns sa-i sufle in ceafa lui Nastase. Panicat, acesta fuge greoi in jurul ringului, ca un boxer care evita lupta, trage de timp, tine de scorul care inca il avantajeaza din inertie. Basescu a atacat decis in chiar bazinul electoral traditional pesedist si, dupa cum scriu ziarele, a scos Moldova in strada. Fireste, la televizor ecoul a fost mult atenuat, cu mare grija sa nu scape vreun cadru mai larg, cu zece mii de oameni in el.
Abia reglementarile de campanie electorala ne-au permis sa ne facem o idee din materialele promovate de candidatul D.A. (PNL-PD). El a taiat Moldova in lung, de la Buzau la Suceava, alaturi de co-presedintele Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, jucand fiecare in alt registru.
Basescu in "baiatul rau", care "o sa-l lipeasca de pereti pe Nastase" si o sa-l bata "mai rau decat mama lui cand era mic si obraznic", Tariceanu in rolul eroului pozitiv, care promite scaderea taxelor si cresterea veniturilor. Pe la Botosani si Piatra Neamt s-a molipsit si el si a strigat ca "pesedistii au furat cat n-au furat turcii in 300 de ani". Ba chiar o doamna ca Mona Musca ne-a spus cum buldozerul Basescu "o sa-l faca asfalt pe Nastase".
Cand se da jos de pe tribunele improvizate prin targuri si e gazduit de vreun studio TV local mai curajos, candidatul Aliantei D.A. renunta la limbajul de iarmaroc. Iata-l la Targoviste, conturand exact sentimentul romanesc al coruptiei.
"Romania este blocata acum de o increngatura, o ingemanare de oameni politici corupti pana la varful guvernului, de oameni de afaceri corupti cu influente la oameni politici, cu oameni din justitie corupti, care garanteaza in justitie securitatea acestor oameni politici si de afaceri. Aceasta ingemanare este pe punctul de a crea statul mafiot, sub o aparenta democratica. Batalia mea este sa sparg acest conglomerat." Pe urma, s-a urcat din nou la tribuna si a promis, mai in gluma mai in serios, "un Bombonel care se va topi la racoare". Vii aplauze, urale.
A doua tema majora a campaniei din Moldova a fost destinata sa-i confere candidatului D.A. o statura de viitor partener redutabil al liderilor occidentali. Adica, exact dimensiunea care-i lipsea.
Cu riscul de a tulbura cancelariile lumii, Basescu a dezvoltat tema captarii bunavointei prin atribuirea de lucrari publice fara licitatie si a zugravit "un prim-ministru geambas de contracte". Asta dupa ce, in problema adoptiilor internationale, deja il facuse "geambas de copii".
In barlogul sau din Calea Victoriei, "ursul" s-a trezit o clipa, gata sa intre in jocul adversarului: Nastase a anuntat ca "va prinde iepurasul de urechi si va da cu el de pamant".
Dar nu a urmat nimic: probabil consilierii sai l-au convins sa revina la tactica evitarii adversarului, pentru a-si conserva imaginea de om serios, care vorbeste despre lucruri serioase. "Faptele sunt politica lui", e sloganul lui Nastase. Asa ca a plecat la Cluj, unde a vorbit rectorilor despre nevoia de a transforma cat mai multe sate in orasele, pentru valorificarea superioara a potentialului agroindustrial. Ceausescu credea la fel. De la Cluj, Nastase s-a dus cu Iliescu la Craiova, sa sarute moastele Sfantului Dumitru, cu evlavia vechilor activisti PCR, si sa mai imprumute putin din popularitatea reziduala a legendarului Pesedeu.
In sfarsit, revenit in Capitala, Adrian Nastase a mers sa manance cartofi prajiti la Mall, unde a trecut aproape neobservat, doar fiul sau Mihnea a marcat la jocurile electronice.
Au ramas de serviciu sa-i dea replica lui Basescu oameni fara anvergura, din linia a doua a PSD: Geoana l-a acuzat ca ne strica relatiile externe, iar deputatul Podgoreanu l-a amenintat ca-l va pune in discutia Parlamentului, tovarasi. Sunt replici palide, la care Basescu nu s-a obosit sa raspunda; tinta lui este Nastase si o urmareste cu obstinatie. In eventualitatea in care campania electorala continua asa cum a debutat, atunci adevaratul cutremur in Romania va fi unul politic.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22