Niciodata, nici o brazda

Rasvan Popescu 02.11.2005

De același autor

Cand C.V. Tudor a urcat la tribuna Senatului am crezut ca plezneste ceva �n el. Cu ochii scosi din orbite, cu pumnul strans, Vadim a �mproscat �n obrazul liberal-democratilor: �Este o lege criminala, cu consecinte foarte grave. O parte a Ardealului este maghiarizata, peste tot vezi steagul Ungariei... Dati-va jos denumirea de partide nationale, o sa va scuipe lumea daca votati aceasta lege! Treziti-va!�. Odata ce ecoul s-a �mprastiat, a �naltat glasul �nsusi parintele pesedist al Constitutiei. �Acest capitol pregateste federalizarea Rom�niei�, a tunat Antonie Iorgovan. Legea a cazut cu zgomot. Udemeristii au parasit sala �n semn de protest. Reprezentantul Comisiei UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a zis ca �unele comentarii au fost oribile� si a sperat ��ntr-o dezbatere mai serena la Camera Deputatilor�. Ce-a fost asta? Din anii �90, cand se �ntreceau PUNR, PRM si Vatra Romaneasca, n-am mai vazut atata nationalism ulcerat.
Ei bine, era Legea statutului minoritatilor, pe care UDMR �ncearca s-o promoveze de 15 ani. Din acestia, patru ani a fost la guvernare cu CDR si �nca patru �n majoritatea parlamentara cu PSD. De fiecare data proiectul a fost �mpins spre calendele grecesti. Mai usor le-a fost partenerilor sa ofere compensatii: restituiri de proprietati confiscate de comunisti, cate o scoala, un liceu cu predare �n limba maghiara, promisiunea unei universitati de stat, facilitati sau sa le spunem �nlesniri �n afaceri unor lideri, o cota la export, un loc �n fata la privatizare... Orice, numai statutul minoritatilor, nu. El �nscrie un cuvant �ngrozitor, de neconceput, de nerostit, �autonomie�. Desigur, e vorba de autonomia culturala, si nu teritoriala, scrie negru pe alb, dar nu poti sa stii niciodata, nu-i asa? Vigilenta e singura cale.
In zilele noastre UDMR �si �ncearca norocul �ntr-o noua coalitie de guvernare, PNL-PD-PC. Sortii pareau sa-i surada, �n sfarsit. In fruntea coalitiei, un prim-ministru relaxat, un liberal autentic pentru care �nationalitatea este irelevanta�. De la Consiliul Europei - lumina verde, Comisia de specialitate de la Venetia a avizat favorabil proiectul, cu o serie de recomandari. Insa �ntelepciunea populara romaneasca nu greseste, buturuga mica rastoarna carul mare. In cazul coalitiei, buturuga mica este Partidul Conservator. Noua sa doctrina �l mana sa se ia de piept cu PRM si sa-i smulga din procentele traditionale. Conservatorii s-au erijat �n aparatorii romanilor minoritari din Harghita si Covasna si cer amendarea legii alegerilor, astfel �ncat sa li se rezerve niste locuri de drept �n consiliile locale. Parerea mea este ca domnul Voiculescu �si face iluzii, �romanii verzi� tot cu Vadim vor vota, tot ce va reusi e sa tulbure apele �n coalitie si sa ofere PSD si PRM ocazia de a face parada de nationalism. Dupa ce au sabotat Legea statutului minoritatilor la Senat, conservatorii au avut grija sa lipseasca de la Biroul Permanent al Camerei tocmai cand guvernul a cerut dezbaterea �n procedura de urgenta. UDMR i-a acuzat pe conservatori de tradare ca �stare permanenta�.
Manevra a lasat Alianta D.A. �n ofsaid si proiectul a fost trimis la nu mai putin de sase comisii: juridica, pentru drepturile omului, pentru egalitate de sanse, comisia pentru cultura si asa mai departe. Obiceiul pamantului este ca, atunci cand vrei sa �ngropi o problema, sa faci o comisie; acum sunt sase. Pana sa ajunga la o concluzie, vine vacanta parlamentara. Daca Alianta D.A. nu pune piciorul �n prag, mai vorbim despre statut prin ianuarie-februarie.

Dar care este erezia, unde-i spectrul federalizarii, cosmarul?
Suspiciunea s-a �ncuibat �n jurul �consiliilor nationale pentru autonomie culturala�, pe care le statueaza legea. Ele ar trebui sa-si dea acordul la schimbarea conducerii scolilor si facultatilor de stat cu predare �n limba minoritatilor, sau conducerii redactiilor dedicate, la TVR si Radio. Ca sa vezi drama! Ca sa vezi nenorocire! Cum adica, sa aiba acesti minoritari cuvant �n scolile lor si chiar �n redactiile lor? Niciodata! Nici o brazda!

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22