Homo pesedeus în campanie

Desființarea acestei fantome a totalitarismului comunist, cu mentalitatea sa intolerantă, xenofobă și antidemocratică, materializată în linșajul mediatic al adversarului, este marea miză a alegerilor.

Rodica Culcer 22.09.2020

De același autor

„Poate vă prinde coronavirusul din urmă și scăpăm de dumneavoastră”. Fraza nu a fost rostită la o cârciumă de periferie, ci la un post TV de știri, de către omniprezentul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache, care i se adresa unui candidat al opoziției, Adrian Moraru. Moderatorul, altfel capabil să strige ca la piață, se făcea că nu aude. Domnul Moraru a ignorat mârlănia, probabil pentru că nu dorea să se coboare la nivelul interlocutorului. Nu a fost un caz izolat; dimpotrivă, la aceeași televiziune, cu același moderator, numitul Tudorache țipa ca un sălbatic la adresa reprezentantului opoziției, „taci din gură!”, fiind secundat, ca și în cazul amintit anterior, de alți colegi de partid la fel de agresivi, care pur și simplu refuzau să-i lase să vorbească pe reprezentanții USR sau PNL.

Domnul Tudorache nu reprezintă o excepție, ci un caz tipic de homo pesedeus, acea specie de politician grobian, agresiv și necivilizat, pe care numai PSD a reușit să o producă în ultimii treizeci de ani și care acum a invadat pur și simplu spațiul public, reușind să dea o notă distinctivă campaniei electorale pentru localele din anul acesta.

Nu sunt însă politicienii singurii care încalcă regulile discuției civilizate sau ale deontologiei profesionale, ci este vorba, ca întotdeauna, despre un binom alcătuit din PSD și instituțiile media pe care le controlează. Cine a urmărit dezbaterea de la B1 TV la care au fost invitați Daniel Tudorache și Clotilde Armand a putut constata că, în timp ce domnul Tudorache nu era deranjat nici cu o floare, doamna Armand era agresată continuu cu materiale tendențioase, inclusiv cu documente pe care candidata USR le-a declarat false, și probabil erau, fiind întreruptă continuu când încerca să răspundă de către un moderator pornit să o compromită. Xenofobia nu a lipsit, doamna Armand fiind acuzată aberant că promovează interese străine, doar pentru că l-a dus pe Daniel Tudorache la Ambasada Franței, la o întâlnire cu experți francezi în domeniul marilor proiecte.

Merită să ne întrebăm de ce a devenit Clotilde Armand principala țintă a atacurilor pesediste, fapt demonstrat și două zile mai târziu, când mari „vedete” TV ca Adriana Bahmuțeanu sau noua invenție pesedistă, Oana Lovin, făceau scandal la conferința ei de presă, iar seara, simbriașii Antenei 3 glosau pe marginea emisiunii de la B1 TV, alimentând obsesiile exprimate ulterior la Realitatea Plus de o moderatoare recent apărută, și nu numai de ea. Moderatoarea în cauză se lăuda că are „șapte pagini” despre Clotilde Armand, din care ar rezulta, fără nicio dovadă, că aceasta ar lucra pentru serviciile secrete franceze și ar scoate ilegal bani din țară. Sursa documentului nu a fost specificată, ca în vremurile bune ale comunismului. Să fi fost „un grup de tovarăși”?

Este evident că avem de-a face cu o acțiune concertată a PSD, dar și a PMP (vezi agresivitatea B1 TV) îndreptată împotriva USR PLUS, adică exact împotriva partidului care amenință cel mai tare establishment-ul politic și practicile sale corupte. PSD și PMP, care s-au înțeles bine și în CGMB, se profilează ca apărătoare ale acestor practici. Ele nu se tem atât de apariția unui nou primar general, cât de perspectiva unei majorități PNL-USR PLUS în CGMB, care poate răsturna planurile mafiilor locale. Cine crede că exagerez poate citi recenta anchetă a Rise Project pe tema demolării restaurantului din Parcul Tineretului și va afla cum se iau autorizații de construcție ilegale pentru 5.000 de euro (mărturisită de însuși domnul Mitrache-Câine) și cum sunt colectate șpăgile de oamenii primăriei de la proprietarii restaurantelor, precum și ce rol are Clanul Sportivilor, cu care domnul Mitrache recunoaște că este în relații de prietenie. Intervenția lui Nicușor Dan și mai ales discernământul său politic se văd prost din perspectiva acestei investigații – dar, repet, problema principală este un nou CGMB cu o prezență semnificativă a USR PLUS, partid consecvent în intransigența sa față de traseism și față de politicienii penali. Acest tandem nefericit între PSD și PMP, coroborat cu comportamentul consilierilor PMP în actualul CGMB, ne face să ne întrebăm dacă nu cumva viitorii consilieri PMP, pentru care se luptă domnul Băsescu, nu vor ajuta din nou PSD să formeze o majoritate. Un vot pentru Traian Băsescu și PMP poate, deci, avea consecințe neintenționate de alegători, care se pot trezi din nou în brațele PSD, deși credeau că votează altceva.

Dacă punem comportamentul agresiv al speciei homo pesedeus în contextul propagandei demolatoare la adresa USR-PLUS, constatăm că nimic nu s-a schimbat în PSD în ultimii treizeci de ani, pentru că, încă din decembrie 1989, obsesia PSD, indiferent ce nume purta pe vremea aceea, a fost desființarea adversarului, dacă nu fizică (s-a încercat la mineriade), măcar morală. Să ne amintim cum erau tratați în 1990 Corneliu Coposu, în 1996 (nu și ulterior!) Emil Constantinescu sau în 2000-2007 Traian Băsescu (păcat că el însuși a uitat acest tratament) și vom înțelege că PSD este nereformabil, iar scopul său este mereu același: distrugerea oricărei alternative politice. Desființarea acestei fantome a totalitarismului comunist, cu mentalitatea sa intolerantă, xenofobă și antidemocratică, materializată în linșajul mediatic al adversarului, este, de fapt, marea miză a alegerilor din acest an. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22