O coaliție tot mai dezbinată

Scandalul însă va dura probabil până la tranșarea luptei pentru putere din PNL, a cărei logică stupidă le cere competitorilor pentru președinția partidului să atace USR PLUS.

Rodica Culcer 16.03.2021

De același autor

Rareori a fost mai mare discrepanța dintre discursul politicienilor și realitate ca acum, când insistența liderilor actualei coaliții privind armonia care ar domni la Palatul Victoria este contrazisă flagrant de declarațiile și acțiunile premierului Florin Cîțu și ale altor PNL-iști, dezlănțuiți împotriva ministrului USR PLUS al sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta din urmă, deși a continuat să-i irite pe partenerii săi liberali, s-a străduit să nu apară confruntându-se în public. Baletul stângaci al politicienilor nu păcălește însă pe nimeni. Cei care și-au dat mai des cu stângul în dreptul au fost liberalii în frunte cu premierul, care, în controversa privind publicarea datelor despre testare și vaccinare, a uitat de propriul hashtag #RomaniiTrebuieSaStie. O analiză mai atentă a situației scoate în evidență deficiențe de fond ale echipei aflate la guvernare și dificultatea de a scoate țara din criză cu o astfel de echipă.

Fondul problemei este dublu: pe de o parte, lupta pentru putere din interiorul PNL se dovedește un factor destabilizator al acțiunii guvernamentale, după cum scriam în Revista22 la începutul acestui an; pe de altă parte, cultura lipsei de transparență menită să ascundă constituirea unei noi nomenklaturi este tot mai greu de disimulat.

Acum că știm chiar de la Florin Cîțu însuși că va candida la o funcție de conducere în PNL, și nu putem fi atât de naivi încât să credem că poate fi vorba de altceva decât de funcția de președinte, este clar că toate acțiunile sale sunt subordonate obiectivului înfrângerii lui Ludovic Orban la viitorul congres al liberalilor. Din păcate, principalul etalon al evaluării unui lider în interiorul PNL este cât de dur „combate” nu PSD sau AUR, ci USR PLUS. Pentru a mulțumi galeria liberală, premierul a anunțat că va trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății pe motiv că ar fi publicat fără aviz date privind numărul de testări pe județe și centrele de vaccinare pentru „esențialii” din sistemul de securitate națională – MApN, servicii de informații, MAI, cu neamurile lor cu tot – adică date de interes public, care nu au fost, de fapt, niciodată secretizate oficial. Conștient totuși că nu are niciun temei, premierul a încercat să se distanțeze de propriul demers, povestind în mod de-a dreptul hilar că a avut o discuție cu șeful Corpului de Control, „care se va autosesiza”. Inițiativa șefului Corpului de Control apare astfel bine controlată ierarhic! Deși s-a trezit dezgolit brusc în fața opiniei publice de orice pretenție de transparență, domnul Cîțu nu a reușit să iasă din propria capcană și a rămas prizonier al baronetului PNL, care vrea sânge USR-ist, mai ales după ce Vlad Voiculescu a scos la iveală numărul ridicol de testări din județe și al încrengăturilor din servicii și MAI. Corpul de Control a fost deci trimis să investigheze un presupus atac cibernetic asupra bazei de date a Institutului Național de Sănătate Publică și care nu era decât o serie de încercări ale consilierului ministrului sănătății Ștefan Voinea de a accesa datele din registrul național de vaccinare în weekend, când lucra de acasă. Faptul că accesul MS la aceste date a fost apoi blocat două zile a accentuat impresia că avem de a face cu practici politice puerile la vârful executivului, mai ales după ce și foștii miniștri Violeta Alexandru și Dragoș Pâslaru au denunțat presiunile celor din sistemul de securitate privind opacizarea informației de interes public.

A devenit iremediabil evident că guvernul protejează o nouă nomenklatură, cu salarii și pensii disproporționate față de restul populației și cu acces privilegiat la servicii de sănătate. USR PLUS este complice, căci și miniștrii săi au semnat OUG din ianuarie care lărgea indecent numărul categoriilor de „esențiali” ce urmau să fie vaccinați în etapa a doua, strivindu-i numeric pe vârstnici și pe bolnavii cronici, și apoi hotărârea care permitea vaccinarea familiilor celor din sistemul de securitate în centrele speciale, desigur, cu condiția „eligibilității”. Singurul care a înțeles să facă ceva concret pentru a diminua efectul negativ al recentelor dezvăluiri a fost ministrul apărării, Nicolae Ciucă. El a publicat numărul exact al militarilor vaccinați – și nu erau ei majoritari – și a anunțat că va deschide centrele de vaccinare ale Armatei tuturor cetățenilor în etapa a treia.

Scandalul însă va dura probabil până la tranșarea luptei pentru putere din PNL, a cărei logică stupidă le cere competitorilor pentru președinția partidului să atace USR PLUS. Vlad Voiculescu are propriile planuri legate de construirea unui profil de lider, poate chiar de prezidențiabil, și s-ar putea să calculeze că războiul PNL împotriva sa îl avantajează.

Momentul confruntării este însă prost ales: obosiți de pandemie și de incertitudine, îngroziți de degringolada din poliție, dar și din sistemul sanitar și din educație, românii numai de războaie politice nu mai au nervi. Disperarea lor, potențată de inconștiența unor guvernanți prizonieri ai vechilor practici și ai noii nomenklaturi, riscă să devină o bombă cu ceas perfectă, pe care deocamdată nu are cine să o dezamorseze. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22