CV Tudor a fost evacuat

Rodica Palade 01.12.2008

De același autor

A intrat in scena, dupa 1989, alaturi de fosila Eugen Barbu, oferindu-si serviciile mizerabile, indelung exersate in regimul comunisto-securist a lui Ceausescu, noii puteri feseniste: "dati-i pe mina noastra (pe opozanti, n.r.) si daca n-o sa va placa ce-o sa le facem..." Ion Iliescu si Petre Roman s-au prefacut ca nu-I acorda nicio atentie lui CVT, lasindu-i in fapt mina libera sa faca treaba murdara, adica, sa atace salbatic opozitia democrata a Romaniei care incepuse sa le strice planurile.

Liderul al PRM si al oficiosului Romania Mare, extremist notoriu, antisemit si antimaghiar, CVT s-a bucurat de imunitate parlamentara vreme de 16 ani. De pe aceste pozitii, a improscat cu dejectii verbale, insulte, calomnii, amenintari pe oricine era identificat ca adversar. In tot acest timp, justitia nu a miscat un deget. In 2000, in degringolada lasata de abandonul lui Emil Constantinescu, CVT si-a trait momentul de glorie. A intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale, punind la grea incercare electoratul democratic din Romania care a avut de ales intre ciuma si holera, adica, intre CVT si Ion Iliescu.

Autointitulat tribun si justitiar, flancat in partid de generali de securitate, ca si de alte figuri sinistre ale ceausismului tirziu, sustinut de o masa larga de saraci la propriu si saraci cu duhul,  CVT  a ocupat, ani de-a rindul, pozitii de prim rang in Romania. Sociologii se obisnuisera sa-l analizeze rece, ca pe un exponat zoo, gen Jirinovski sau Le Pen, explicind ca, in orice casa o pubela este necesara.

Dar pubela, cu miasmele ei tot mai mizere, incepuse sa otraveasca in mod rusinos aerul in care, de bine, de rau, Romania incepuse sa evolueze.  In sedinta solemna a parlamentului din decembrie 2006, in care presedintele tarii a citit Raportul comisiei pentru condamnarea comunismului in Romania, CVT, vice-presedinte al senatului si protagonist al raportului si-a dat masura abjectiei: a regizat si a realizat in parlament, cu complicitatea tacuta a tuturor celorlalti parlamentari, un circ de zile mari. A adus trupe de asalt, a zbierat si a urlat sub ochii uimiti ai diplomatilor straini, a insultat fosti detinuti politici, a amenintat intelectuali si jurnalisti, a purtat o cirpa pictata prin fata tribunei oficiale, in fine, a murdarit cit a putut de mult  un moment ce ar fi trebuit sa fie solemn si unic.

Nu este exclus ca asta sa fi fost momentul care sa fi declansat degringolada justitiarului tribun. In declaratia de presa din seara zilei de 30 noiembrie 2008, cind exit-poll-urile aratau ca nu a primit in colegiul sau decit 10,1% , adica, foarte putin pentru a intra in parlament, CVT, cu aceeasi recuzita verbala, ("am fost furat" etc.) arata ca o papusa de cauciuc in care cineva infipsese adinc un cui. Dupa aproape 20 de ani.

Indiferent cum va arata noul guvern, noul premier si noul parlament, se cuvine sa cinstim momentul in care electoratul l-a evacuat pe CVT din scena politica.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22