D-Day

Rodica Palade 09.06.2009

De același autor

Continuăm să lipsim din viaţa Occidentului chiar şi după ce ne-am alăturat lui. Suntem sau nu şi noi în Occident, astăzi?

Când, în răpăitul tobelor, maestrul de ceremonii a invitat în scenă drapelele aliaţilor, defilând mai întâi prin faţa şefilor de stat ai Franţei, Canadei, Marii Britanii şi Statelor Unite, un reporter francez, care transmitea de la Colleville-sur-Mer comemorarea a 65 de ani de la Debarcarea în Normandia (6 iunie 1944), a exclamat: „Acesta este Occidentul, simbolic adunat în vecinătatea celor 9.387 de cruci albe ale soldaţilor americani morţi în Operaţiunea Overlord“. Barack Obama, Prinţul Charles, premierul britanic Gordon Brown, omologul său canadian Stephan Harper şi Nicolas Sarkozy au ţinut patru discursuri, pe aceeaşi lungime de undă, vorbind toţi despre memoria comună, curajul de a înfrunta barbaria nazistă, pace şi nevoia de a rămâne solidari. Dincolo de unele divergenţe ale prezentului, „aliaţii“ au dorit să transmită mesajul că rămân aliaţi nu numai în numele unei ceremonii care celebra un mare moment al istoriei, dar şi în numele unui viitor tulbure, marcat de o criză economică uriaşă şi de mai multe focare de conflict global.

Nicio televiziune, niciun ziar din România nu au găsit important / interesant / demn a-şi creşte ratingul prin transmiterea ceremoniilor din Normandia şi evocarea Operaţiunii „Overlord“. (Am rămas captivi – news alert – ai ultimelor vorbe spuse de Boc & Geoană & Crin & Băsescu.)

Lipsind de la întâlnirea cu istoria în urmă cu 65 de ani, continuăm să lipsim, chiar şi după ce ne-am alăturat Occidentului, din viaţa lui. Suntem sau nu suntem şi noi Occident, astăzi? Nu ştim şi nici măcar nu ne întrebăm. Sigur că avem memorii diferite (a noastră este adânc crestată de 45 de ani de comunism), ritmuri şi temperamente diferite. Dar, dacă am vrut atât de mult (sondajele înregistrau constant peste 80% voinţa populară) să fim acolo, în NATO şi în UE, ce avem sau, mai exact, ce vrem să avem în comun? Înainte de orice, bunăstarea, bineînţeles, dar care întârzie. Oare de ce? Oamenii de rând arată dezgustaţi spre nedemnii oameni politici care ne conduc, ca şi cum ei ne-ar fi fost trimişi din lună. Nu văd nefericita simbioză în care ei, oamenii, trăiesc cu aceşti reprezentanţi ai lor; nu văd cancerul pe care îl alimentează primind o pungă de făină şi câţiva mici, contra ştampilei puse în căsuţa celor pe care ulterior îi înjură; nu văd posibile demnitatea şi onoarea de a spune nu telefonului mobil a cărui primă întrebuinţare este poza pe buletinul de vot. Şi-atunci? Suntem sau nu şi noi în Occident?//

Cuvinte cheie: normandia overlord occident aliati divergente istoria nazism

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22