Europarlamentarele şi falsa lor agendă

Rodica Palade 19.05.2009

De același autor

Europarlamentarele din 7 iunie vor produce din partea României 33 de deputaţi din cei 736 cât are Parlamentul de la Bruxelles. De la aderarea noastră la UE, în 2007, reprezentanţii noştri vor avea un mandat complet, de 5 ani, în forul european.

Partidele româneşti, afiliate familiilor politice europene, ar avea prilejul, pe parcursul acestei campanii electorale, să facă muncă de şcolarizare atât cu propriii candidaţi, dar mai cu seamă cu electoratul, rămas mult prea în urma chestiunii europene. La fel şi mass-media, prinse în capcana ratingului smuls din atacarea celor mai vulgare şi neînsemnate teme. Componenţa, competenţele, puterile, cât şi relaţia lui cu celelalte instituţii europene rămân o necunoscută, uneori şi pentru candidaţi.

Electorii, atâţia câţi vor veni la urne, căci participarea se anunţă extrem de scăzută, se declară neîncrezători în beneficiul obţinut din prestaţia lor de pe 7 iunie. Şomajul, preţul alimentelor şi al altor bunuri de consum, soarta salariilor şi a pensiilor rămân priorităţi pe agenda majorităţii cetăţenilor români, fără nicio legătură cu reprezentarea lor în Europa. În plus, neîncrederea în clasa politică, adânc forjată de-a lungul anilor, îi face pe români să rămână indiferenţi la scena publică pe care zboară confetti şi baloane de diferite culori, în vederea prezidenţialelor din toamnă. Atitudinea electorilor români în materie de problematica europeană nu diferă aproape deloc de cea a majorităţii cetăţenilor din toate cele 27 de ţări membre ale blocului comunitar.

Distanţa dintre cetatea şi factorul decident e mare şi în propriile ţări, iar distanţa între el şi un for suprastatal devine cosmică, în ciuda hotărârilor luate acolo şi care îi influenţează viaţa, de la factura pe telefonul mobil până la posibilitatea de a lucra în altă ţară. De ce e aşa, de ce organismele suprastatale de la Bruxelles sunt percepute ca locatare ale unui turn de fildeş, de ce alegerile europarlamentare stârnesc interes doar în măsura în care devin prilej de reglări ale afacerilor interne rămân întrebări cărora arhitecţii construcţiei europene urmează să le răspundă.

În România, europarlamentarele reprezintă preambulul alegerilor prezidenţiale, al căror unic şi obsedant pivot este Traian Băsescu. Va candida sau nu şi, dacă da, ce coaliţie anti poate fi sudată încă de pe acum şi cu ce preţuri? Dacă nu candidează, în funcţie de evoluţiile crizei, aşa cum tocmai s-a aflat dintr-un document al Ambasadei Austriei, scurs în presă, ce au de făcut ceilalţi competitori? Aceasta este, în fapt, agenda partidelor româneşti, nici europeană, nici naţională.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22