Vasile Marica, file de poveste

Rodica Palade 15.02.2011

De același autor

Daca intr-adevar Vasile Marica e regele spagilor la vama, imi declar sincer dezamagirea. Ma asteptam la mai mult si la mai sus. Dar, la asa tara, asa rege. Fie si al vamilor.

Denuntat de un fost „coleg” ca diriguitor al caracatitei „din care nu aveai cum sa iesi” si, evident, ca profitor, Vasile Marica iese si respinge raspicat atacul: „Niciodata in Romania nu voi putea fi acuzat de un fost puscarias.” Adica, in Romania, acesta „gradina a Maicii Domnului”, nu e ingaduit, sau, in orice caz, el respinge asta, ca un proscris sa-si ridice glasul tocmai impotriva sefului Sed lex! (Recunoasteti ca e draguta denumirea de firma pe care Marica si-a ales-o.)

Apoi, proscrisul, adica omul cu denuntul, Marius Ungureanu, el insusi sef de tura la vama Giurgiu si care „cotiza” lunar la Marica, intre 1997-2002, cam 2.200- 2.500 de dolari, nu e credibil, vrea sa zica seful de la Sed lex, intrucit a refuzat sa se inregimenteze oastei conduse de el, tragind cu ochiul la un alt sef de sindicat.

Desigur, un adversar marunt / meschin al ditamai Sed lex, cel care, in zilele trecute a venit cu configuratia tablei de sah, dupa care ar fi conceputa spaga la vama. Cum insa paruiala dintre liderii de sindicat ai Romaniei nu ne ofera decit episoade dintr-o epopee extrem de lucrativa (pentru ei), fata de care istoriile lui Hoffa sunt moft, sa mai auzim ce zice „puscariasul”: Marica oferea protectie si dirija numirile; de pilda, Alin Birica venea cu 10.000 de dolari pe luna la casieria Marica si-asa se face ca a ajuns sef de vama la Constanta, unde speram ca si-a scos sarmanul, investitia. „Cind duceam banii la Bucuresti, mai veneau si alti baieti”, istoriseste Ungureanu.

Si tot el ne mai spune cum intre doua spagi incasate, Marica si-a luat in doi timpi si trei miscari... diploma de studii superioare! Contra a vreo 5.000 de dolari. Isi aminteste vreun secretar, vreun rector cum a semnat diploma numitului Marica Vasile?

Nu mai departe de toamna trecuta, Vasile Marica dirija cu dirzenia-i stiuta ostilitatile in razmerita stirnita printre functionarii Ministerului de Finante care nu-si mai luau sporurile, acolo unde nevasta lui e directoare. Nu a pierdut ocazia de a iesi „barbateste” sa explice tarii cum sta treaba cu guvernul criminal, recunoscind ca are 10.000 de euro pe luna, ca salariu de la aceeasi firma, Sed lex, contra serviciilor sindicale oferite mai cu seama la Antene si Realitatea.

Vom vedea daca denuntatorul lui Marica de azi spune sau nu adevarul. Dar, era clar ca, din viermuiala zilelor trecute, cu insi saltati la vama, imbarcati in elicoptere si debarcati in salile de judecata, insi care „nu se mai puteau opri” sa indese banii spaguiti in caciuli sau galeti, se va alege unul care sa le fie sef, dincolo de seful de tura sau de politie. Seful sau, ma rog, regele spagilor.

Ca e sau nu Marica, putin importa. Important e ca tesatura scirboasa de la granite sa fie destramata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22