Alianta Civica protesteaza

Serban Radulescu-zoner - Presedintele Aliantei Civice 30.12.2002

De același autor

Replica la articolul Mizeria societatii civile, semnat de domnul Andrei Cornea (22, nr. 667, 17-23 decembrie 2002, pag. 1)

Inteleg revolta domnului Andrei Cornea fata de mocirla, in plan politic si moral, in care se afla societatea romaneasca, acum la sfarsitul anului 2002, fata de saracia endemica a marii mase a cetatenilor nostri. Dar afirmatia Domniei Sale din titlul de mai sus mentionat si concluzia, dupa o seama de intrebari retorice, ex catedra, ca societatea civila trebuie transportata "de urgenta la groapa ecologica" nu le pot impartasi.

Nu pot pentru ca atitudinea autorului este dezarmanta, insultatoare si partizana. Nu pot fiindca domnul Cornea, voit sau nu, "incurca borcanele", deoarece, voit sau nu, total nedocumentat, insulta Alianta Civica. Da, domnule Cornea, Alianta Civica, la randul ei a devenit pragmatica, dar nu in sensul definit de Dumneavoastra, ci in cel de a fi activa, in conditiile existente, nu utopice, din Romania de azi.

Alianta Civica nu "doarme", dupa cum sustineti Dumneavoastra, ci este activa in provincie prin "dialoguri" cu cetatenii, pe teme de actualitate. Daca v-ati fi documentat, ati fi aflat ca asemenea reuniuni au avut loc la Buzau, Ploiesti, Campina, Cluj, Brasov. De asemenea, Alianta Civica a inteles sa se adreseze, in primul rand tinerilor, sa-i constientizeze, sa-i scoata din starea de apatie in care se afla, sa-i determine sa devina activi, solidari, convingandu-i ca viitorul este al lor si nu al generatiei mele sau a celei din care faceti Dvs. parte.

Am reusit sa construim in tara grupuri de tineri activi, entuziasti, neinregimentati politic, dar constienti de drepturile si indatoririle pe care le au pentru a le si impune incat sa ajunga sa se bucure, in propria lor tara, de o viata decenta si de o democratie autentica. Cu prilejul unei reuniuni, pe acesta tema (Brasov, septembrie 2002) tinerii din diverse judete si-au ales propriul lor Comitet director central, iar in unele filiale avem in conducere tineri studenti (Forumul de la Brasov, vezi relatarile din Romania libera si presa locala, inclusiv de limba germana). In acelasi timp nu criticam studentii, dupa cum faceti Dvs., ca ies in strada cerand marirea burselor si conditii decente de trai in camine, ci ii incurajam. E dreptul lor. Da, si din acest punct de vedere Alianta Civica este pragmatica si nu "visatoare" sau "elitista".

In acelasi timp, la sediul central al Aliantei Civice au avut loc dezbateri cu o larga participare, inclusiv a unor reprezentanti ai autoritatilor, si in prezenta presei, pe teme de mare actualitate. Ma rezum doar la cateva exemple, spre documentarea Dvs.: Regimul proprietatii in Romania (5 iunie 2001), Starea de sanatate din Romania (15 noiembrie 2001), Coruptia si atitudinea Politiei si a Justitiei (29 ianuarie 2002), Incorectitudinea propunerii guvernamentale de unificare a bugetelor de sanatate, pensii si somaj (28 iunie 2002), Incercari de politizare a invatamantului (13 noiembrie 2002). La asemenea dezbateri am lansat invitatii si GDS-ului deci, implicit, si Dvs. Nu ne-ati onorat cu prezenta. De ce oare? Pentru ca "elita" sa nu se amestece cu vulgul de la Alianta Civica?

Tot noi, cei de la Alianta Civica, ne-am exprimat adesea atitudinea, fata de unele abuzuri ale Puterii si fata de incercarile constituirii "partidului stat".

Ma rezum doar la cateva exemple din anul 2002: Punctul de vedere al A.C. fata de proiectul de revizuire a Constitutiei (6 aprilie), protestul fata de asa-numita lege a dreptului la replica (9 iunie), declaratia privind Tendinte de demolare a presei indepedente (10 ianuarie) sau cea referitoare la politizarea Radioului, Televiziunii si CNA, declaratia privind disparitia ziaristului Iosif Costinas (5 decembrie).

Prin felul in care Dvs. citati selectiv, doar cateva exmple pozitive, doar cateva persoane care ar fi scris in ziare despre unele nelegiuiri din tara, ma jigniti direct, domnule Cornea, si prin mine Alianta Civica. Cum din articolul publicat de Dvs. rezulta ca cititi ziare, nu incape indoiala ca ignorati, in mod deliberat, articolele scrise de Ana Blandiana, Romulus Rusan si de semnatarul acestor randuri. In ce scop denigrati Alianta Civica? Cui foloseste?

In sfarsit, in ceea ce priveste atitudinea Aliantei Civice fata de dosarele Securitatii si "situatia" de la CNSAS, va reamintesc ca ne-am pronuntat din 1992 si pana in prezent de 25 de ori. Citez doar din ultima noastra declaratie, datata 30 oct. 2002: "Alianta Civica sprijina incercarea curentului majoritar din Colegiul CNSAS de a face aceasta institutie sa functioneze, in sfarsit corect si legal, ocupandu-se nu numai de greselile victimelor, ci si de crimele calailor". Oare la Dvs., Domnule Cornea, memoria brevis est?

Va mirati ca in fata CNSAS nu protesteaza mii de cetateni. Cine e de vina? Tot Alianta Civica, care "doarme", conform unei afirmatii insultatoare a Dvs.? Coborati si Dvs., domnule Cornea, impreuna cu unii amici, in agora. Sunteti doar un reprezentant al societatii civile si nu va plasati deasupra acesteia. Nu va limitati sa emiteti doar idei, cu o superioritate olimpiana, si rostite din fotolii confortabile.

Sunteti oricand invitatul Aliantei Civice si al meu personal, domnule Andrei Cornea, sa mergem impreuna in diferite parti ale tarii pentru a incerca sa convingem "prostimea" (in sensul cronicaresc al cuvantului) de a nu se lasa manipulata. Nu lovind unii in altii vom reusi sa facem un pas inainte, ci printr-o intelegere reciproca si o colaborare cat mai stransa. Cel putin asa credem noi, cei de la Alianta Civica.

Serban Radulescu-Zoner
Presedintele Aliantei Civice

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22