Premieri rupti de realitate: unghiera lui MRU si filipineza lui Ponta

Sorin Ionita 19.09.2012

De același autor

MRU are o problema reala cu obiectele de toaleta, daca e real ce publica jurnalul.ro  (uite ca am ajuns sa-i citez pe astia). Intrebarea cruciala e daca s-au cumparat din bani publici sau din banii personali ai lui MRU. Asta n-ar trebui sa fie greu de verificat. Daca e doar din bani publici, totul fiind de uz personal, atunci MRU a dovedit uimitoare lipsa de discernamant. Asa ceva nu se face in Europa. Regula e cea de tip hotel: la o resedinta oficiala cu servicii de intretinere incluse, proprietarul (statul) asigura hartie si unul-doua sapunuri la baie, lavete la bucatarie etc. Chiriasul n-are de ce sa faca liste pentru asta, mai ales ca prim ministru super-ocupat. Invers, tot ce e de uz strict personal se aduce de acasa in trusa proprie de toaleta: creme si lotiuni preferate, aparatul de barbierit etc. Daca eu as fi numit maine premier, intr-un milion de ani nu mi-ar da prin cap sa pun sa-mi cumpere trusa de unghiute, necum pe bani publici. Lasa ca nu vad ce nevoie avea MRU de ele. Se presupune ca inainte de instalare nu era homeless, deci putea foarte bine sa vina cu trusa lui de voiaj de acasa, cu parfumuri preferate si tot, deoarece, daca are gusturi atat de elevate si precise, se presupune ca detine deja colectia aferenta de sticlute.

Ma mir ca un om umblat prin lume si care nu e chiar un ghiolban, ca altii, are nevoie de desen ca sa priceapa unde tragi linia. Dar de ce sa ma mir, cand am vazut atatia moralisti publici, politicieni sa nu, purtandu-se ca niste pasale hachitoase cand mergeam pe undeva si asteptandu-se sa le adune camerista sosetele murdare de prin colturi.

Ca sa nu-l lase singur in aerul rarefiat al aristocratiei de tranzitie rupta de realitate, Victor Ponta tocmai ce comise panseul urmator:  “Eu, în continuare, susţin că harababura şi dezastrul generat de fostul ministru Funeriu cu clasa pregătitoare reprezintă o prostie şi vă susţin în continuare pentru a repune lucrurile în ordinea lor normală: clasă pregătitoare la grădiniţă. La cinci ani jumate îl trezeşti (pe copil-n.r.) la 7 dimineaţa, îl ţii opt ore… asta numai supraoamenii de tip Funeriu sunt capabili, noi ceilalţi, oamenii obişnuiţi, nu avem asemenea pretenţii, dorim să avem grijă de copii, nu să ne batem joc de copii.”

O, yes, sahib. Noi oamenii obisnuiti, fara guvernanta filipineza la copii, ne dorim fierbinte sa stam cu ei acasa, da-l dracu’ de servici, nu sa ne batem joc de ei ducandu-i la scoala. Asta e modelul social, inclusiv de stanga a la roumaine: home schooling. Da’ stiti, sunt cateva mici inadvertente mai sus. In primul rand, gradinitele se deschid dimineata deodata cu scolile, deci tortura cu sculatul tot tre’ sa le-o aplicam. Sigur, nu ne asteptam ca dvs. sa stiti asta, dar o poate constata memsahib Daciana, daca face study visit la ora 7 prin Berceni, sa observe suvoiul de mame care isi depun odraslele in stabilimente in drum spre serviciu. Doi, realitatea e ca noi, parintii din castele inferioare abia asteptam sa gasim un loc unde sa-i depunem opt ore (adica program prelungit), nu doar patru, deoarece la ora pranzului boy Patel nu este disponibil sa-i ridice cu automobilul, cum sunteti dvs. obisnuit, ci, cel mult, vreo mamaie sontoroaga si unreliable. Poate face memsahib un scurt fact-finding pe tema, intre un eveniment CSR, cursul de feng shui si o programare la epilare, si afla ca e mai greu in Bucuresti de gasit un loc la gradinita decat la scoala – iar cel mai greu e tocmai la gradinitele alea cu program prelungit, pe care dvs. le vedeti ca o pacoste, unde se calca parintii pe picioare si dau spaga ca sa poata intra. Clasa pregatitoare era chiar o alternativa buna la criza de locuri din gradinite, deci eu zic sa nu mai tot insistati atata cu parintii revoltati sau derutati de clasa pregatitoare, ca realitatea e chiar pe dos. Mai bine puneti garzile gurkha sa-i dea vreo doua bete pe spinare consilierului care va da sfaturi asa proaste.

Si, in general, nu va mai luati dupa Sova.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22