Titus über alles

Deci aşa, micul nostru Titus vrea să le de nemţilor extemporal, ca să ne răspundă ei ce au cu noi în scris, iar nu oral ca până acum, să n-o mai dea sucită ca la Ploieşti, cum le e felul. Mai mult, dibace cum îl ştim, ministrul român de externe s-a apucat să bage zâzanie în cabinetul de la Berlin: vezi doamne, nu e guvernul ăla care vorbeşte despre Schengen, ci doar aripa sa bavareză, conservatoare şi rasistă.

Sorin Ionita 05.03.2013

De același autor

Deci aşa, micul nostru Titus vrea să le de nemţilor extemporal, ca să ne răspundă ei ce au cu noi în scris, iar nu oral ca până acum, să n-o mai dea sucită ca la Ploieşti, cum le e felul. Mai mult, dibace cum îl ştim, ministrul român de externe s-a apucat să bage zâzanie în cabinetul de la Berlin: vezi doamne, nu e guvernul ăla care vorbeşte despre Schengen, ci doar aripa sa bavareză, conservatoare şi rasistă.

Aşa făcea şi Ponta mai deunăzi, strecurând strâmbe între francezi şi germani, învrăjbind pe Merkel cu Hollande – şi uite ce departe am ajuns. Acuma, înţeleg că va fi trimis subtilul Radu Stroe să răsucească cuţitul în rană.

După aşa dovadă de machiavelism strălucit, cred că bavarezii bocesc acuma în pernă, iar Merkel ascute cuţitele. Deci suntem tari, frate, sau ce? Eu zic că e tare Titus al nostru, brici, laser: a pus Germania la punct. Un singur lucru a omis el să precizeze, din păcate singurul lucru adevărat în toată povestea asta: că admiterea sau nu a României în Schengen n-are nici o legătură nici cu deschiderea pieţei muncii pentru bulgari şi români anul viitor; nici cu migraţia săracilor în căutare de asistenţă socială generoasă, cum scriu tabloidele britanice şi repetă după ele ministrul de externe Hague; nici cu carnea de cal sau alte lucruri.

Un cerşetor român sau bulgar poate azi să mergă unde doreşte în Europa şi să facă ce vrea pe acolo; aderarea la Schengen nu-i aduce nimic în plus. Dacă spunea asta Titus la CNN şi Sky News, în engleza lui uşor sucită, pe cuvând că-i dădeam un like pe Facebook. Doar că el n-a rezistat tentaţiei să cadă în enormităţile uzuale antrenate pe publicul intern, unde băieţii lui Ponta sunt mult mai în largul lor.

Aderarea la Schengen are însă legătură cu extra-comunitarii şi cu modul cum trebuie să se bazeze cetăţeanul german pe vama noastră: dacă românul dă o viză de intrare kazahului sau lasă să intre camionul turcesc, acestea merg libere până la Berlin sau Amsterdam. Deci e important nu doar să fie graniţa dotată cu infraroşii, ultraviolete şi alte dispozitive de bronzat, ci în primul rând ca administraţia, pe vamă şi la Bucureşti, să nu fie coruptă sau fluctuantă, după cum are chef vreun secretar de stat.

Uite aşa se leagă Schengen de MCV, că tot întrebarăţi: în practică, nu în teoria tratatelor. Nici n-ar fi avut cum, deoarece atunci când s-a inventat spaţiul Schengen nu exista MCV şi dealtfel nici România şi Bulgaria ca state membre. Iar Germania, dacă are ceva de spus, n-are nevoie să se ascundă după Olanda, după cum s-a văzut zilele astea – o spune de-a dreptul. Capisci, Titus Corleone? De fapt, sunt sigur că atât el cât şi Ponta pricep bine schepsisul, doar fac joc de glezne de uz intern ca să nu ia leapşa pentru insucces.

Am o întrebare perversă, sursă de mare amuzament aici. Este, cred, clar cu fiecare pas al actualei guvernări, că limitele comportamentului decent şi pro-european sunt depăşite una câte una, ba cu o declaraţie, ba cu o numire de anchetat penal în poziţie de ministru (că dacă MCV a scris trei când noi aveam doar doi, trebuie să ne străduim să remediem zilele astea, cu adjuncta lui Severin, nu?).

Anume, înţelegeţi disperarea susţinătorilor USL din lumea intelectuală, care s-au rărit vizibil la TV, de unde anul trecut pe vremea asta nu mai aveai loc de ei? E tot mai dificil să reconciliezi faptele, groteşti, cu propaganda ipocrită practicată deunăzi. Ce să facă GDS-iştii membri PNL acum, sau cei care au mizat pe cartea Ponta, sau au diverse cooperări instituţionale cu Titus: să-I urmeze pe calea lui Ceauşescu, de care şi-au bătut joc toată viaţa? Pentru că numai Pingelică se mai supăra aşa ca văcarul pe sat, întorcând spatele clauzei naţiunii celei mai favorizate.

Articol publicat de Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22