Insula haitelor de câini

Dornic să adune propagandiști vocali în „elita PSD”, Dragnea s-a procopsit cu Rottweilerul feminin „Găbița”, un specimen agresiv, inițial asmuțit împotriva dușmanilor partidului, dar cu instincte de conservare puternice.

Tereza Brindusa Palade 14.09.2018

De același autor

 Înfometat și neglijat, Rotweillerul s-a repezit la gâtul stăpânului, pe care nu-l mai lasă din fălcile-i musculoase – ba mai adună și o haită nemulțumită în jurul său. De unde voia să se judece cu #rezistenții, în plină campanie de gudurare politică pe lângă Al Caponele partidului, „Găbița” a întors colții și a ajuns să dea avertismente despre OUG pentru amnistie și să conducă revolta pentru debarcarea șefului.

   Dacă „Găbița” a luat o pauză de la pomenile din bani publici pentru a se răfui ubicuu cu stăpânul de la toate televiziunile, acesta glăsuie tot pe la televiziunile de casă, lansând teme tot mai paralele cu realitatea. După episodul cu asasinii și afișarea la nunta fiului cu ibovnica mai jună ca mireasa, soacra mare (Bombonica) fiind absentă, vorbește de „profunzimea spirituală” a referendumului pentru „familia tradițională” – susținut de altfel și de „Tăriceanu inimă zburdalnică”. Pe urmă, bate câmpii despre „agenturili străine” ce ar fi finanțat protestul din 10 august, ca un faimos predecesor din Scornicești. Care agenturi ar fi trebuit să plătească și prime de inhalat gaze și încasat bastoane în cap. Daddy nu poate ieși, nici în delirul său conspiraționist, din logica pesedist-pomanagistă: nu vine nimeni la un miting dacă nu primește o masă pe gratis, o primă de participare etc. Ca să nu mai vorbim că, dacă finanțarea protestelor e rea în sine, PSD e primul care ar trebui să-și pună cenușă-n cap. 

   Dar, ca un indiciu că despotismul lui Daddy e tot mai oriental, toate elucubrațiile sale sunt preluate imediat de instituții ale statului: Jandarmeria teleormanizată sesizează în stil erdoganian DIICOT că pe 10 august ar fi existat o tentativă de lovitură de stat. Senatul aprobă referendumul populist – și, à propos, nu cumva PSD vrea de fapt să susțină „la famiglia” tradițională (recte Mafia)? E grav când aiurelile unui ins cu ambiții de dictator devin literă de lege pentru instituții îngenuncheate.

   Protejata ministresă Dan a expus în Parlament o versiune cosmetizată a represiunii din 10 august – cuvântul-cheie din discursul ei fiind tot „prefectul”. De parcă moțiunea simplă depusă de PNL ar fi fost împotriva anonimei Cliseru, ocolind-o pe șefa de la Interne, prin care Dragnea și-a tras armată de jandarmineri loiali pe banii noștri. Retorica asta e de natură să irite și mai tare Rottweilerul din Voluntari, căci de la învinuirea prefectului pentru culpele (Mai)Dan-ului a pornit toată sfada. 

   Așa reușește PSD să umple scena cu noi scandaluri și spălări de rufe murdare în public. Nu cu probleme reale – necum cu vreo soluție. De pildă, vagoanele, sau mai bine zis vagonul unic al CFR pentru care se vând bilete nelimitate, pesta educațională a Guvernului analfabetei Dăncilă ce se întinde prin manuale ce conțin greșeli monumentale, comasarea școlilor inițiată de PLM și realizată de Popa, pesta africană ce afectează zeci de mii de animale nevinovate, mult mai blânde și inteligente ca guvernanții actuali, în frunte cu psihopatul de la butoane, bacteriile letale din spitalele existente și amânarea eternă a construirii spitalelor promise în campanie, drumurile periculoase și autostrăzile lipsă. La Justiție, pesta perfidului Notărel, cu „ievaluările” și numirile sale, ca și cu pedanteria cu care îl face pe Iohannis să valseze printre scântei, cum zice o veche legendă despre sașii din Transilvania.

   Faptul că PSD e total decuplat de probleme reale, ce îi afectează și preocupă pe cetățeni, este, tehnic vorbind, un simptom al eșecului reprezentativității sale politice – dacă ar fi numai atât... PSD își are propria agendă, care nu reverberează deloc în viețile electoratului său: „statul paralel”, protocoalele, altoirea și subordonarea serviciilor și distrugerea statului de drept. Din când în când, mai inventează câte o temă populistă ca „familia tradițională”, susținută de cler și populația bigotă. Pe de altă parte, nici PNL nu e mult mai breaz, cu bufoneriile liderului său despre „datul cu parul în pesediști” – dar, când vine vorba de lupta politică reală, cu tot felul de moțiuni perdante, susținute de același lider cu un aer plictisit. Nici populiștii corupți și distructivi din PSD, inclusiv Rottweilerul, nici „cavalerii medievali” de șaradă din PNL, care omit ipocrit propriile lor blaturi și angajări fictive, nu au soluții. Toți intensifică doar scandalurile și diviziunile. Unii sunt, e drept, mai parșivi și periculoși – ceilalți sunt doar ridicoli. Avem nevoie ca de aer de un alt fel de politică, mai sensibil la nevoile concrete ale societății. Într-o lume mai bună, cei mai mulți pesediști și peneliști ar trebui să renunțe la așa-zisa politică și să-i lase pe alții în locul lor (deocamdată, USR, România Împreună și Demos) – mai interesați de binele comun decât de războaiele interminabile dintre ei. Politica responsabilă nu se face pe o insulă a haitelor de câini care latră agresiv unii la alții. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22