Viorica sună întotdeauna de nouă ori

Exasperarea gramatical-geopolitică produsă de Dăncilă a ajuns zilele trecute la apogeu. Femeia are, s-ar zice, stofă de asteroid venit dintr-un alt sistem, cam ca „Oumuamua”, corpul nomad fusiform ce a traversat neconvențional sistemul solar în 2017-2018, stârnind stupori astronomice.

Tereza Brindusa Palade 02.08.2018

De același autor

Nu știe în general unde se află și cum se cheamă locurile dimprejur și are o imaginație spațială suprarealistă. N-are habar cum li se zice locuitorilor pe care îi întâlnește în alte țări (macedoneni, europeni, muntenegreni). Nu reține numele unor înalți oaspeți străini. Îl confundă pe Papa cu un țăran din Coșoaia și îi duce la Vatican semințe de castraveți. Încurcă nume de capitale. E complet derutată în fața diverselor câmpii (a lui Horea, a Libertății). Nu știe pe unde trec autostrăzile și unde sunt marile stadioane din Capitală.

   Dacă, să zicem, ratezi timp de vreo săptămână știrile despre ultimele gafe interstelare ale lui Dăncilă, nicio problemă: femeia revine la un moment dat, infatigabil, cu noi ziceri suprarealiste. Show must go on. Timp în care Daddy Mercury și Vâlcovii își văd de treabă. Veorica e responsabilă cu circul, ei sunt oameni serioși, puși pe instaurat dictatura ciorditorilor. „Elitiștii” mușcă din momeală și discută doar de prostiile interminabile ale cucoanei prim-ministrese, timp în care Tudorel se transformă în Dumnezeul justiției, Daddy Cool aruncă petarde despre revizuirea tradițională a Constituției și se pregătește o OUG pentru revizuirea sentințelor definitive.

   Dar hai să nu mușcăm și noi din nadă și să vorbim numai despre gafele Vioricăi. E chiar mai grav, de pildă, ce zice ministrul Apărării, Mihai Fifor, despre presupusele „rachete balistice” de la Deveselu, nu oricum, ci pe un ton apologetic față de Putin. Confirmarea propagandei rusești anti-NATO de către un oficial român poate avea consecințe mult mai nefaste în politica internațională decât confuziile lui Dăncilă din Balcani.

   Cum a venit luna vacanțelor, Firea s-a gândit cu duioșie să trimită o garnitură de vreo 1000 de seniori la mare în Grecia. Cu all-inclusive, plus excursii și alte distracții plătite. Din banii bucureștenilor care se înghesuie în rable RATB și își rup pingelele pe trotuare denivelate. 

   Opoziția politică audibilă e formată tot din vechi „stele” cam apuse ca Băsescu și Ponta. Băsescu și-a atins de mult stadiul de supernovă și, după explozie, a rămas mai mult un „pitic”, dar chiar și așa face valuri. Ponta n-a strălucit niciodată în exces, dar revenirea lui zglobie pe scena politică arată cam cât de mult au pălit ceilalți. Tăriceanu, de pildă, mai trimite doar câte un mesaj amenințător din vacanță despre fake news, statul paralel și revizuirea sentințelor definitive, ca un emul al lui Trump cu mofturi dâmbovițene. 

   „Elitele” lui Soros și presa nealiniată sunt demonizate „cu nume și pronume” pe la Antene. Nu-i de mirare. Și Trump se ceartă nu doar cu anchetatorul Robert Mueller ce investighează posibila legătură a campaniei sale cu Rusia (cam ca Dragnea cu statul paralel), ci și cu „dușmanii poporului”, recte jurnaliștii critici de la NYT și Washington Post. Dictatori de pretutindeni se simt la rândul lor îndreptățiți să închidă gura presei independente. Totuși, în SUA, presa nealinată și comedienii se mai amuză să afle că apropiații lui Trump n-au voie să urmărească posturi „neautorizate” (a se vedea furia lui „the Donald” când a descoperit că soția sa Melania se uita la „Fake News CNN” în Air Force One, din cauză că personalul „încălcase regula” de a conecta ecranele doar la Fox News). Aici, e doar crispare și neliniște când se fac liste negre cu personaje și grupuri „sorosiste” ce ar putea doborî uriașul politic PSD mai ceva ca Croitorașul cel Viteaz. Altă istorie recentă, alte spaime... inclusiv eternele spaime de OUG-uri.

   O injurie ce încalcă decența publică pe niște plăcuțe de înmatriculare a fost transformată de partidul-stat într-un prilej de a-și umfla mușchii totalitari măriți cu steroizi din Teleorman. Da, mesajul era obscen și putea da apă la moară reacțiilor pesediste similare, știută fiind apetența pentru argou a unor parlamentari din partidul majoritar. Dar, din cauza bâlbâielilor prin care Poliția și-a „justificat” abuzul, de câteva zile toată presa discută aproape numai despre asta, tot pe un ton trist și indignat. 

   Cu atâta mâhnire, nu-i de mirare că tot ea, Vasilica, bomboana numitului județ, mai înseninează țara. Când „Oumuamua” va ieși din sistemul politic local și regional, deși nu e exclus să se producă niscaiva coliziuni până atunci, presimt că o să ne apuce depresia. Dacă nu cumva o înlătură chiar Daddy, la un moment dat, ca să vină în persoană la cârma țării, furibund și răzbunător, după ce va fi răpus „statul paralel”. Ăla pe care l-a îngrășat multă vreme cu caltaboși. Până una-alta, ne pregătim pentru momentul când „Oumuamua” va intra în coliziune cu UE, la 1 ianuarie 2019. Deocamdată însă, pe plan local, explodează cu gafe „balistice” alte figuri extraterestre ale Guvernului Dăncilă.

 

PS Comparațiile din acest articol au intenții satirice. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22