De același autor
La Congresul PNL n-au fost dezvăluite nicio ideologie și niciun program care să caracterizeze era Antonescu.
Crin Antonescu nu avea nevoie de intrarea lui Klaus Johannis în PNL pentru a-și întări autoritatea în partid. Votul de 1.434 la 44 care-l reafirmă ca lider arată limpede că PNL are conducătorul pe care și-l dorește – unul care, ca majoritatea militanților, nu este o persoană cu calități remarcabile (cu excepția abilității lingvistice).
Au fost aleși nu mai puțin de 31 de vicepreședinți, pentru a crea o arenă unde fidelii lui Antonescu să-și consume energia în concurență și intrigă. Cei 15 vicepreședinți executivi sunt unii ca Radu Stroe, Tudor Chiuariu, Relu Fenechiu și Eugen Nicolăescu. Antonescu i-a avertizat pe delegați, imediat după ce a fost aleasă garda sa pretoriană, că „orice guvernare de coaliție înseamnă și tensiuni“. O privire către sarcinile pe care le vor avea vicepreședinții arată clar că Antonescu vrea să fie foarte combativ, reducând la tăcere ce a mai rămas din opoziția în interiorul PNL sub inchizitorul Stroe, consolidând o clientelă chiar mai fidelă decât înainte sub Nicolăescu, manipulând regulile partidului sub Chiuariu (astfel încât orice contestare a poziției sale să devină imposibilă, oricât de jalnică i-ar fi prestația) și dându-i lui Fenechiu (însărcinat cu relația cu parlamentul) misiunea de a mări grupurile parlamentare PNL cu traseiști de la PDL și PP-DD.
Orice rol ministerial pe care îl au unii dintre vicepreședinți, cum ar fi privatizarea CFR (care, teoretic, ar trebui supervizată de Fenechiu), va fi eclipsat, în cea mai mare parte, de sarcinile politice nonstop ce se vor reduce la intrigă și agresivitate.
La Congresul PNL n-au fost dezvăluite nicio ideologie și niciun program care să caracterizeze era Antonescu. Orice călătorie spre tărâmul ideilor PNL de astăzi ar fi avut probabil nevoie de implicarea colonelului Dogaru pentru a înțelege cât de adânc neliberal a devenit partidul. Retorica și manevrele de culise ale Congresului au fost direcționate, în general, către un singur scop: a demonstra că PNL este hotărât să fie partener egal în USL și a arăta că privarea lui Crin Antonescu de candidatura la prezidențiale, oferindu-i-o în schimb lui Sorin Oprescu, va avea consecințe atât de grave, încât Victor Ponta n-ar trebui nici măcar să se gândească la o asemenea posibilitate.
Atragerea lui Johannis la bordul navei PNL a avut drept scop inițial să-i permită lui Antonescu să-și păstreze atuurile împotriva potențialului aliat neprietenos, PSD. E posibil însă ca mulți membri PNL să privească sosirea acestui personaj auster și exigent, care vorbește întotdeauna despre etica muncii, cu suspiciune. Puțini din PNL și-ar dori ca el să administreze partidul în numele lui Crin, mai ales dacă o va face cu temperamentul unui autocrat german.
S-ar putea ca rezultatul să fie o ciocnire culturală între Johannis și mulți liberali leneși, mai ales dacă primarul din Sibiu devine activ în București. Dacă se hotărăște să-și folosească noua poziție în politica de vârf pentru a încerca să realizeze proiecte administrative care au nevoie de abnegație și muncă serioasă de la cei din jur, Johannis va fi blestemat în curând în saloanele liberalismului.
Pe B1 TV, în ciuda faptului că au avut scurte intervenții figuri autentic liberale precum Adriana Săftoiu și Cătălin Cherecheș, calitatea analizei în emisiunile de sâmbătă seara a fost superficială. Au fost puține încercări de a reflecta asupra implicațiilor asupra democrației când un lider care găsește orientarea spre Vest a României obositoare obține un sprijin atât de categoric în propriul partid. În schimb, discuția s-a învârtit în jurul unor subiecte secundare și, incredibil, Johannis a fost descris ca un personaj ce poate fi complet separat de Gigi Becali. În realitate, Johannis are probabil mai puține inhibiții decât Becali în a deteriora relațiile României cu Vestul; nu ni-l putem imagina susținând o poziție independentă în USL, așa cum făcea Becali, tot sâmbătă seara, pe România TV.
Neobișnuit, seara de sâmbătă l-a găsit pe Antonescu în plină activitate politică, în locul unor sarcini mai odihnitoare. El a apărut alături de Graham Watson în studioul Antenei 3. Oaspetelui de la Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) i s-a ținut o prelegere despre excesele ANI. Auzind traducerea simultană, el dădea din cap aprobator. A fost însă mai circumspect în propriile intervenții, cu excepția unei remarci ca „Nu există porc atât de mare încât ursul liberal să nu-l înghită“. E limpede că, deși vine din politicoasa Anglie, este intoxicat de agresiunea în stare pură a politicii românești.
Probabil un pic neliniștit de unele week-end-uri pe care domnul Antonescu le petrece în stațiuni europene de lux, Watson a arătat că liberalii trebuie să înceapă reconstruirea României. Dar Antonescu știe că aceasta e clasica limbă de lemn europeană. Watson a lansat același apel către Tăriceanu în 2007, când trezoreria statului era plină și nu era atât de greu să transpui vorbele în fapte. Atât timp cât a putut fi un pește mare din străinătate în micul iaz al liberalismului de la București, Watson nu s-a plâns niciodată când a observat starea jalnică a României.
Nu poate fi un secret pentru acest politician de la Bruxelles că proprietarul Antenei este privit ca probabil principala figură ce împinge România înapoi, spre statutul de republică dominată de sălbatice interese particulare, care trebuie să fie, pentru unii, deasupra legii. Chiar sâmbătă seara a auzit de la cel care-l intervieva în studioul Antenei, Adrian Ursu, întrebări despre pretinse motivații politice ale proceselor demnitarilor care puteau fi puse la fel de bine de armata de avocați ce-l apără pe Dan Voiculescu.
Evident, Watson n-a fost întrebat dacă are vreo părere despre rolul pe care colega sa din ALDE, europarlamentarul Ramona Mănescu, l-a avut în destabilizarea PNL Sectorul 1, bastionul gândirii libere în PNL București, unde aceasta s-a transferat, alături de Tudor Chiuariu și alți fideli ai lui Antonescu, pentru a prelua controlul asupra filialei. Watson a folosit cuvinte mieroase pentru a-l consacra ca lider liberal pe Antonescu, același politician care amenința în ianuarie că părăsește ALDE dacă Democrații Liberi din Germania îndrăznesc să se plângă de comportamentul său.
Watson aparține unei tradiții dezonorante de persoane publice oportuniste și flexibile din Occident, care, vreme de peste un secol, au fost gata să scuze cele mai respingătoare forme de comportament politic în Balcani de dragul avantajelor politice. În perioda comunistă erau cunoscuți drept „tovarăși de drum“. E limpede că, dacă România începe degringolada spre Est, Watson, asemenea lui Johannis, va asista imperturbabil și va găsi mereu prilejul să-și laude clienții din București, gata în același timp să denigreze pe oricine le-ar putea fi adversar.
Cel mai amuzant moment din studioul Antenei a avut loc atunci când președintele PNL a fost întrebat ce crede despre eforturile europarlamentarului liberal Renate Weber de a determina Parlamentul European să nu susțină acea parte din Raportul MCV pentru România care îi critică pe mogulii media. În loc să-și laude colega de partid pentru tenacitatea de a bloca, la cel mai înalt nivel european, orice critică a tacticilor oligarhice, Antonescu a respins întrebarea, de parcă ar fi fost sub demnitatea lui să răspundă. Este clar că se simte inconfortabil, prin temperament, când orice lacheu are vreo inițiativă, chiar dacă e una ce întărește propria sa viziune a unei oligarhii neconstrânse de nicio lege sau instituție. În ciuda apatiei de la B1 TV și a multor invitați care privesc cu ochi obosiți scena politică, democrația mai poate fi încă salvată de egomania unui lider care privește orice pâlpâire de viață, chiar din propria tabără, drept un semn de insubordonare.
Traducere de MĂDĂLINA ŞCHIOPU