De același autor
În dimineața zilei de 2 decembrie 2015, un bărbat și o femeie au intrat într-o clădire administrativă din San Bernardino, California, și au ucis cu arme automate 14 persoane. După patru ore, cei doi teroriști musulmani au fost uciși. În urma lor au rămas două telefoane mobile. Două iPhone cu sistem de criptare. Anchetatorii au cerut companiei Apple să le permită accesul la conținutul telefonului, cu ajutorul așa numitului backdoor, calea care ocolește sistemul de criptare. Apple a refuzat, invocând dreptul la protecția comunicațiilor private. În februarie 2016, FBI a apelat la justiție. Apple a pledat solemn avertizând asupra precedentului care ar putea lăsa fără apărare zeci de milioane de utilizatori. După două luni, FBI a anunțat că renunță la acțiunea în justiție. O companie privată găsise o modalitate de intrare pe backdoor-ul apărat de Apple. Conflictul era rezolvat, problema abia începea.
După doar câteva zile, pe 31 martie, un anunț neremarcat făcea cunoscut că WhatsApp introduce așa numita criptare integrală (end to end encryption). Dacă vă închipuiți că sistemul va putea fi păcălit, ca în cazul Apple, vă înșelați: sistemul nu are backdoor. E impenetrabil. Pentru cei câțiva pustnici care n-o știu: WhatsApp are un miliard de utilizatori și oferă gratuit telefonie plus schimburi de date. Sosul e cosmic și perfect secret. Consecințele criptării integrale nu pot fi anticipate tocmai pentru că sunt elementare și nelimitate.
WhatsApp criptat integral înseamnă că oricine poate vorbi, trimite mesaje sau înregistrări video oricui, fără ca altcineva să poată descifra informațiile. Niciun serviciu de informații nu poate afla ce își spun două persoane care folosesc WhatsApp. Nicio hotărâre judecătorească finală care dispune deschiderea sistemului nu poate fi pusă în aplicare. Justiția și forțele de ordine internă sunt scoase din joc. Statul însuși e spectator legat fedeleș. Fericirea n-a fost niciodată mai aproape: secret total și intimitate garantată! O mulțime globală va răsufla ușurată. Pe secțiuni. Unii vor fi încântați să pună sub pază date comerciale. Alții își vor trimite reciproc fotografii oricât de și în orice poziție. Alții se vor pune pe treabă, conversând fără grijă despre ținte, veste cu Semtex și bombe miniaturale. Să nu fim meschini! WhatsApp aduce bucurii tuturor. Și celor nevinovați, și celor ce vor să îi omoare pe nevinovați. Cu o singură decizie, WhatsApp a devenit furnizor oficial de comunicații al organizațiilor teroriste. Speranța în apariția unor genii de garaj în stare să spargă până și acest sistem există, dar asta se poate întâmpla sau nu.
Jan Koum, fondatorul WhatsApp
Șah-mat-ul care a ferecat, cu același lacăt, libertatea și dreptul de a o anihila a avut un aperitiv. Pe 13 noiembrie 2015, autorii atacurilor teroriste de la Paris au comunicat folosind criptarea WhatsApp, pe atunci parțială și opțională. Între timp, jucăria a devenit, cu sau fără voia dumneavoastră, obligatorie.
Autorii capodoperei sunt cunoscuți, în liberate și plini de opinii. Jan Koum, fondatorul WhatsApp, e un ucrainean emigrat în anii ’90, acum hipster milionar, cu glugă, t-shirt și filozofie înaltă. Koum apără sistemul declarând că, după atâția ani trăiți sub supraveghere în URSS, vrea să dea lumii un sistem care ține departe orice guvern. Așa e. Sistemul ține departe serviciile secrete, dar numai în măsura în care aduce mai aproape rețelele teroriste. Dar asta nu îl poate privi pe Jan Koum care nu folosește, desigur, metroul, trăiește într-una din rezidențele protejate ale noului patriciat digital și, în plus, suferă de boli grave de percepție. Marele apostol al libertății nu poate face diferența între guvernul sovietic și guvernul Statelor Unite, țara de care, probabil, Koum a fost atras tocmai pentru virtuți liberale ca neamestecul guvernului în viața privată. Poate că Jan Koum se gândește la acea felie masivă din miliardul de utilizatori WhatsApp care trăiește în state autoritare. Dacă e așa, atunci Jan Koum nu citește ziarele. Putea afla de acolo că, la nevoie, anumite state rezolvă problema dintr-un foc: suspendând operațiile WhatsApp pe teritoriul național.
Tehnologia WhatsApp ridică probleme etice la care Jan Koum și colegii lui de ideal nu par să aibă acces. Cea mai simplă descriere a noii problematici e datoare medicinei psihiatrice. Doctrina „libertatea mea e absolută și vă oblig la ea“ e un autism însorit și nemilos. El lovește centrul de orientare etică umană și distruge, sub pretextul eliberării, noțiunile de bine și rău. Whatsautismul e indiferent la mersul și alcătuirea lumii.
Comparații? Nu ducem lipsă. Abolind controlul informației care intră în sistem, Schengen, sistemul de circulație liberă prin Europa, a devenit rapid patinoarul preferat al terorismului islamic. Dacă tot nu e clar, avem la dispoziție ziua de 24 martie 2015. Un avion german a plecat din Spania spre Düsseldorf. Unul din piloți își programase sinuciderea - un act funerar proiectat pentru executant plus cei 149 aflați la bord. Rămas câteva clipe singur, pilotul a anulat codul de intrare în cabină. În câteva secunde, cabina a devenit un spațiu impenetrabil. Fără cod de intrare, fără backdoor, fără acces fizic, echipajul rămas afară a încercat tot ce era mai uman: țipete, rugăminți, blesteme, furii, disperare. Inutil. Și omul, și cabina erau perfect criptate. //