"Trofeul" Traian Basescu in Moldova

Vitalie Ciobanu 04.02.2005

De același autor

"Cum pot fi ratate invatamintele unei vizite". Aceasta e propozitia-cheie ce mi-a trecut prin minte contempland avalansa de reactii pe care le-a starnit vizita de vineri, 21 ianuarie, a presedintelui Traian Basescu la Chisinau. Cand vorbesc de ratare, ma refer la mesajul, mai mult decat explicit, formulat de seful statului roman pentru toti cei ce au avut urechi sa auda: si anume, nevoia de schimbare in Republica Moldova, intelegand prin aceasta nu simpla inlocuire a unei garnituri politice cu alta, ci abandonarea unui comportament pagubos si profund antinational, care in Basarabia se manifesta prin goana dupa suprematie cu orice pret, in dispretul interesului public si al valorilor morale. In zilele ce au urmat vizitei presedintelui roman, presa basarabeana a chiftit de zvonuri si scenarii. Traian Basescu a devenit un fel de trofeu pe care si-l disputa toate gruparile politice angajate in campania electorala - carisma sa isi face efectul asemeni unui ecou ce persista in galerii mult timp dupa ce omul care "a strigat", aplecat peste ghizdul fantanii, l-a parasit.
Primul care incearca sa profite este, fireste, Voronin. Aflarea d-lui Basescu la Chisinau i-a convenit liderului comunist in tentativa sa de a-si spori credibilitatea in fata Occidentului. Fara Romania nu se poate, recunoaste Voronin, motiv pentru oficiosul Moldova Suverana sa proclame "alianta noastra cu Romania pentru integrarea in Europa". De parca nu acelasi ziar si nu acelasi presedinte au tunat si fulgerat pana de curand (inclusiv la Strasbourg) impotriva "imperialismului romanesc". Pe de alta parte, electoratul traditional al comunistilor, nostalgic si rusofon, nu avea cum sa intre in extaz, vazandu-l pe Basescu la Chisinau. Dar nu toti inteleg asta. Prada unui acces de gelozie, Blocul Moldova Democrata a protestat, prin vocea lui Dumitru Braghis (unul din cei mai controversati exponenti ai acestei grupari), fata de "venirea inopinata" a presedintelui roman. Pentru ca, ulterior, Serafim Urechean, lider al BMD si edil-sef al capitalei, sa se fotografieze, zambitor, alaturi de Traian Basescu, sugerand o inevitabila asemanare de destin: adica, tot asa va ajunge si domnia sa, de la primarie direct la presedintie! La celalalt pol, crestin-democratii lui Iurie Rosca, nevrand sa se lase mai prejos, citeaza o agentie de stiri, Romanian Global News, pentru a denunta gestul de "turnatorie" al d-lor Urechean si Braghis, care, cica, s-ar fi dus imediat sa raporteze ambasadorului rus Riabov continutul discutiei lor cu presedintele Basescu. Bineinteles, nu exista dovezi ale acestei escapade, insa - ciudat - nimeni nu simte nevoia unor verificari. Informatia in sine este plauzibila, cade pe o imagine negativa promovata cu mult succes de adversarii BMD, dar si datorata greselilor propriului staff de campanie. D-nii Urechean si Braghis vor avea de facut o acrobatie foarte abila, in timpul ce-a mai ramas pana in 6 martie, ziua scrutinului, pentru a inlatura acuzatiile de "agenti ai Moscovei", cu care sunt gratulati deopotriva de comunisti (cine-ar fi spus!) si de PPCD-isti. In schimb, aceeasi sursa prezinta in culori roz intrevederea presedintelui Romaniei cu liderul crestin-democrat, calificand-o drept "intalnire intre doi romani". Lucrurile nu se opresc aici. Suporterii "civici" ai fostului premier Nastase - cei ce semnasera inaintea alegerilor din 12 decembrie un rusinos Apel intru sustinerea electorala a primului vanator de mistreti al tarii - s-au grabit sa gloseze candid, in aceste zile, despre "noua optica" a Bucurestiului in relatiile cu Republica Moldova, dupa ce luasera cu asalt spatiul ingust al Ambasadei Romane, pentru a se intalni cu cel care le-a invins favoritul in alegeri. S-au imbulzit, e drept, invitati pe spranceana de Ambasada Romaniei de la Chisinau - o institutie imbacsita pana in temelii de spirit PSD-ist, care-si asteapta curatenia generala.
Suspiciunile se ingroasa, presa promite noi dezvaluiri din subteranele partidelor concurente, in timp ce nimeni nu sesizeaza marele pericol ce ameninta Moldova, si anume: dezgustul cetatenilor fata de politica si de politicieni. Numeroase semnale din teritoriu arata ca masele il vor prefera, intr-o masura apreciabila, tot pe Voronin, care pare sa controleze atat de ferm situatia, incat isi poate permite, in aceeasi zi, sa-l primeasca pe Traian Basescu la Chisinau si sa depuna flori la statuia lui Lenin (era aniversarea mortii tiranului), fara teama ca o asemenea parada de cinism i-ar putea intina ceea ce unii numesc "obraz". Televiziunea de stat ramane oricum in mainile comunistilor. Fara a-si uni fortele pentru a diminua uriasul decalaj al mijloacelor de influenta care desparte partidul de guvernamant de ceilalti concurenti electorali, pledoariile Opozitiei si cu atat mai putin reglarile de conturi intestine nu vor contribui la consolidarea optiunilor democratice in Basarabia.
Dincolo de ajutorul economic promis, presedintele Traian Basescu a venit la Chisinau cu un mesaj ferm de sustinere a interesului national al Moldovei, cu un mesaj de solidaritate si de unitate, pe care, din pacate, partidele din Opozitie continua sa-l ignore. Anume dezbinarea democratilor, nicidecum invitatia lui Voronin transforma vizita liderului de la Bucuresti intr-o afacere de imagine a puterii. Sa speram totusi ca daca nu politicienii, macar electoratul va intelege just oferta presedintelui roman, pentru ca el, poporul Basarabiei, este principalul beneficiar al acesteia.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22