Ponta, dupa intalnirea cu Barroso : Din punctul de vedere al Guvernului, criza politică s-a incheiat

Fara Autor | 18.09.2012

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că din punctul de vedere al Guvernului criza politică a fost încheiată, odată cu decizia Curţii Constituţionale.

"Din punctul de vedere al Guvernului criza politică a fost încheiată, odată cu decizia Curtii Constitutionale. Relaţiile între Comisia Europeana, Guvern, Parlamentul European, Parlamentul României au reintrat pe un făgaş normal şi în mod sigur România e o garanţie pentru partenerii noştri europeni.

Romania e o garantie pentru partenerii europeni, merge in continuare pe drumul european", a spus premierul.

 

Despre fondurile europene : E vina fostei guvernari

Victor Ponta a afirmat ca absorbtia defectuoasa a fondurilor europene provine de la fostele guverne, iar, in timpul mandatului sau, au fost constatate ameliorari.

"S-au remarcat din partea Comisiei progresele substantiale si evidente in mecanismul de absorbtie a fondurilor europene in acest an.
In acelasi timp, Romania va avea de suferit din cauza unor programe desfasurate defectuos in perioada 2007-2011. Ministrul afacerilor europene a informat asupra unor corectii financiare.

Un alt subiect important e bugetul UE, noul buget pe 7 ani, mecanismul financiar 2014-2020.
Guvernul Romaniei are o pozitie clara vis-a-vis de alocarile pentru Romania. La inceputul lunii octombrie voi participa la Bratislava la o intalnire la nivel inalt a premierilor europeni. Romania trebuie sa beneficieze de fonduri importante pentru agricultura si coeziune.

Am discutat cu presedintele Barroso faptul ca la nivelul Guvernului vom constitui un grup de lucru pentru bugetul 2014-2020, pentru a consolida pozitia Guvernului pe acest subiect",
a declarat Ponta.

.
Ponta : Belgia e de acord cu aderarea Romaniei la Schengen

Premierul a afirmat ca stirea conform careia Belgia s-ar fi adaugat pe lista tarilor care se opun aderarii Romaniei la Schengen este doar un zvon.

"Dupa intalnirea cu domnul Barroso, m-am vazut cu prim-ministru Belgiei. Am vorbit despre atragerea unui investitor important pentru Posta Romana. Belgienii si-au exprimat interesul inca de acum doi ani.

Am discutat cu primul ministru belgian si va avea loc o intalnire intre conducerea Postei din Belgia si cea din Romania

Am primit si o asigurare referitoare la faptul - am simtit eu nevoia sa fac aceasta intrebare, am auzit niste zvonuri ca Belgia s-ar opune intrarii Romaniei in Schengen - insa primul ministru mi-a confirmat ca Belgia e favorabila intrarii Romaniei in Schengen. Vom avea in primul ministru belgian un sprijin in cazul discutiilor din Consiliu".

 

Un ministru al fondurilor europene

Victor Ponta va sustine, in noul guvern de dupa dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, crearea unui post de ministru al Fondurilor Europene, care sa coordoneze toate structurile care se ocupa de absorbtia fondurilor europene.


"Impartasesc in totalitate ideea de a avea un singur minister care sa coordoneze autoritatile de management. Ceea ce va pot confirma este faptul ca in noul Guvern, dupa 9 decembrie, voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care sa aiba atributii directe de coordonare a tuturor autoritatilor de management.

Practic, inseamna sa construim toata infrastructura pentru ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem un singur ministru care coordoneaza. E unul din motivele pentru care Romania a avut atat de multe probleme cu absorbtia fondurilor comunitare", a spus Ponta.
 

Ponta : Trebuie sa ne spunem parerea in legatura cu uniunea bancara europeana

Referindu-se la propunerea unei uniuni bancare europene, primul-ministru a afirmat ca Romania trebuie sa fie la masa si sa-si spuna parerea, dupa modelul Poloniei.

"Domnul Barroso are o parere si are dreptul la o parere. Guvernul impreuna cu BNR va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare. Guvernul polonez a spus "Cum putem participa la o uniune bancara fara sa avem dreptul sa ne spunem parerea?", pentru ca nu suntem in zona euro.

Romania trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari, dar sa fim la masa. Daca vorbim de Uniunea bancara e o idee buna, dar trebuie sa avem dreptul sa ne spunem parerea. Daca Polonia a putut sa isi spuna parerea, de ce sa nu poata si Romania?

Romania trebuie sa sctioneze mult mai serios cand e vorba de temele europene. Prefer sa fiu mai serios si mai precaut decat sa dau bine la Bruxelles si sa ma angajez la ceva inainte sa stiu ce inseamna pentru Romania. Basescu are o parere, eu prefer sa fiu mai asezat",
a spus el.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22