Campanie cu nesimțiți

Brindusa Armanca 12.11.2014

De același autor

Realitatea TV a inaugurat o rubrică de emisiune sub genericul Nesimțitul zilei. Nu sună elegant, cum nu sună nici Mortul zilei, într-o emisiune de la B1 TV. Totuși, ceva adevăr dezvăluie rubrica amintită: campania electorală actuală se desfășoară la televiziune în deplină deșănțare, iar în emisiuni sunt trimiși cei mai neobrăzați politicieni. Contagioasă, golănia trece cu ușurință de la politicieni la jurnaliști și viceversa. Nesimțitul, conform DEX, „este lipsit de bun-simț, de bună creștere, de cuviință, de delicatețe“. Definiția acoperă bine cazurile de mai jos.

 

Studiourile Antenei 3 sunt de departe locul un­de lipsa de decență este regulă. Mitocănia, manipularea, bășcălia, minciuna, tupeul în­lo­cuiesc tehnicile și normele jurnalismului. In­vitații permanenți ai lui Gâdea au executat cele mai diverse figuri impuse pentru a dis­tru­ge imaginea con­tracan­di­da­ți­lor lui Ponta. „E problemă de gândire mai lentă, acolo un­de nu e, nici Dumnezeu nu ce­re!“, l-a umilit Ciuvică pe Iohannis. Elenei Udrea i s-au dedicat emisiuni întregi de go­lănii, Adrian Ursu a excelat în aluzii triviale la adresa ei. Nici Monica Macovei  n-a fost scutită de insulte, iar Traian Băsescu a rămas în continuare calul de bătaie al pos­tu­lui, până la măgăria supremă numită Rău­ta­tea pământului, un așa-numit tablou cu șeful statului terfelit de Ursu, Gâdea, Ciuvică, Ba­dea. Într-un meci 1-1, deputatul Calimente s-a luat în gură cu Răzvan Dumitrescu, rea­li­za­to­rul emisiunii Subiectiv, care l-a dat afară, cum mai pățise anterior și la RTV, cu mo­de­ra­toarea Andreea Crețulescu, la rândul ei dotată cu o impertinență notorie.

RTV știe să găsească la țanc invitați ne­frec­ventabili care asigură abjecția necesară cam­pa­niei avantajoase pentru PSD și, implicit, pen­tru Ponta. Vadim Tudor, so­luția sigură, a fost incitat într-o emisiune să îi tă­vă­lească pe Vasile Blaga și pe Costică Canacheu de la ACL. „Du-te la meseria ta de elec­trician, după care să vorbești cu Vadim Tudor, imbecilule... Bă, ți-a crescut nasul. Lea­pădă gravidele când te văd, urâtul dracului... Băi Ca­na­cheu, ești cel mai mare analfabet din Ro­mâ­nia, după Traian Băsescu“, iată o mostră de „dezbatere“ electorală, imposibil de stăvilit de moderatorii emisiunii. Vadim Tudor a reu­șit să se depășească pe sine în nerușinare, ofe­rind sprijinul în turul II „junelui Ponta“, ace­lași căruia îi adresase cândva următoarea epis­tolă: „Tinere Victor Ponta, constat că su­feri de Bombonită Cronică - adică boala in­fa­tuării PSD. Mănânci floricele de porumb și te și vezi înscăunat pe tronul lui Mihai Vi­tea­zul, lăsând tripleta infracțională Liviu Drag­nea - Ga­briel Oprea - Sebastian Ghiță să fure la 6 mâini (ca Budha) din voturile mele. Știu tot ce fac acești mafioți nerușinați. Așadar, nu nu­mai că voi nu colaborați cu electoratul na­țio­nalist, dar îl și tâlhăriți la drumul mare!“.

La Realitatea TV, Codrin Ștefănescu, secretar ge­­neral adjunct al PSD, a reprezentat una din­tre cele mai insolente apariții de campanie, che­mat în dezbatere cu Gheorghe Falcă, pri­marul Aradului, într-o ediție a Jocurilor de pu­tere. Atacurile la persoană ale pesedistului ca­re și-a bătut joc de „miorlăielile“ in­ter­lo­cu­to­rului și de toate intervențiile acestuia, tactici menite să îl irite pe Gh. Falcă, au ricoșat în cal­mul și echilibrul acestuia. Ștefănescu și-a dat în petec și pe B1 TV, când s-a „gratulat“ cu jur­nalistul Sabin Orcan ca la ușa cortului, fă­cân­du-l „pupinbăsist“, „crizat“, demn de mi­lă și de vomă. Contaminat, jurnalistul i-a re­pl­i­cat numindu-l „golan de doi lei“ și „pu­pin­curist“.

Într-o altă ediție, Dan Șova-PSD a folosit cu ci­nism aceeași tactică a jignirii în discuția cu liberalul Ludovic Orban, iar Lavinia Șandru l-a făcut „nesimțit“ pe Oreste, când acesta i-a re­pro­șat părtinirea față de candidata Elena Udrea. Nu suferă de exces de bună-cuviință și modestie nici emfaticul moderator Rareș Bog­dan, ahtiat să se pună în centru și să se audă vorbind. Cu invitații uitați în platou, Ra­reș Bogdan a perorat 24 de minute pe tema dezbaterilor finale Ponta-Iohannis, exprimând dispreț la adresa Institutului de Politici Publice și declarând plin de frustrare că nu e in­te­resat să modereze confruntarea, fiindcă n-a fost acceptat în 2009 ca moderator la dez­ba­terea Băsescu-Antonescu de la Cluj.

Pot fi adăugate alte exemple de indecență pu­blică în campania electorală luate de la OTV, de la Radu Banciu, Mircea Badea etc. Sunt prea multe, prea de tot. Mult mai reținută, Televiziunea publică dă câteodată spațiu unor enormități netaxate. Pe TVR Internațional, mi­nistrul delegat pentru românii din străinătate, Bogdan Stanoievici, a susținut cu tupeu că agenți provocatori care nu vorbeau ro­mâ­neș­te ar fi împiedicat oamenii să voteze la Paris și la Viena. Realizatorul emisiunii, Adrian Bu­cur, de altfel membru în Consiliul de Ad­mi­nis­trație al TVR din partea Partidului Con­ser­vator, n-a insistat pentru lămuriri. Probabil din bun-simț jurnalistic.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22