OVIDIU SIMONCA

Partenerii Lui Genica Boerica 21.10.2004

De același autor

Din patru in patru ani, Politia Romana, impreuna cu Procuratura, incearca sa arate ca are activitate, ca vegheaza si ca prinde pestii cei mari. Ultimul caz: Genica Boerica, interlopul craiovean, arestat pentru folosirea de inscrisuri falsificate si alte mijloace frauduloase. Parchetul General a informat ca Genica Boerica a coordonat o filiera de cetateni egipteni, iordanieni si palestinieni, care au obtinut in mod ilegal de la Directia Finantelor Publice Dolj suma de 290 de miliarde de lei, din rambursarea de TVA pentru un numar de 13 societati comerciale, infiintate si functionand intr-un mod fantomatic. La prima vedere, inca un cap al lumii interlope a fost prins, coruptia este mai putina, cetatenii si statul roman au scapat de escrocarea prin diverse tertipuri financiare.
Daca mergem insa mai in adancimea cazului vom descoperi cateva lucruri ciudate. In primul rand, activitatea lui Genica Boerica a fost urmarita de cativa ani, mai precis din anul 2000, si nimeni n-a miscat un deget, desi datele ce ar fi putut declansa o urmarire penala se tot adunau in fisetele politistilor si procurorilor. Acest personaj a stiut sa-si apropie o serie de persoane cu functie, care l-ar fi putut proteja. Este cunoscuta legatura sa cu seful Politiei Dolj, Constantin Codita, care a locuit intr-un apartament al lui Boerica, situat chiar in centrul Craiovei. Povestea a ajuns pana la urechile fostului ministru de Interne, Ioan Rus, care i-ar fi spus la o intrunire cu sefii Inspectoratelor Judetene de Politie: "Am auzit ca stai in apartamentul unui infractor. Muta-te!". Situatia lui Boerica ar fi ramas inghetata daca n-ar fi intervenit FBI. Potrivit cotidianului Evenimentul zilei de luni, 11 octombrie 2004, activitatea lui Boerica si banii pe care ii invartea cu diverse persoane din lumea araba ar fi dus la alimentarea unor grupari teroriste. Asa ca semnalele FBI au trebuit sa aiba un efect la Bucuresti. Arestarea a scos insa la iveala legaturile pe care le-a avut Boerica in lumea politica, de afaceri, in Politie.
Dosarul lui Boerica poate fi folosit in toate scolile de politie ca un "studiu de caz" pilduitor, despre cat de intinse sunt ramificatiile lumii interlope si cat de usor pot fi momiti demnitarii. Documentul la care a avut acces Evenimentul zilei vorbeste de un cerc de apropiati ai lui Boerica, unde s-ar fi aflat parlamentarii PSD Adrian Paunescu si Ristea Priboi, generalii Pavel Abraham si Florin Sandu, fosti sefi ai Politiei Romane, Ioan Melinescu, fost sef al Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor, in prezent angajat la Cancelaria premierului. Exista si fotografii de la diverse petreceri pe care le organiza Boerica, unde s-ar fi afisat cu o parte din cei mentionati anterior. Cea mai hilara situatie ar fi fost modul in care angajatul guvernului, Ioan Melinescu, a ajuns la o nunta unde participa Boerica, dus de Ion Dolanescu: "Dolanescu a fost chemat sa-i cante la petrecere lui Boerica si n-avea cu cine sa mearga. Eu n-am fost invitat de Boerica la masa, doar l-am insotit pe Dolanescu. N-aveam voie sa merg la petreceri?".
Pe cazul Boerica, asa cum spuneam, se poate face scoala. El arata lipsa de scrupule a reprezentantului lumii interlope, obisnuit sa aiba intreaga lume la picioare, ingenuncheata. E tipul de interlop care nu-si ascunde legaturile, este dispretuitor cu cei care ii cad in plasa, ii place sa se laude cu relatiile pe care le are. Averea sa ii permite sa cumpere oameni, sa cumpere constiinte, sa atraga politicieni, sa santajeze.
Acolo unde nu se putea cu bani, intervenea santajul. Fratii Camataru, un alt exemplu recent, aveau relatii in lumea politiei. Se cerceteaza acum cati politisti au primit prostituate de la aceste persoane. Straniu si scandalos cata lume asa-zis buna, spilcuita, obisnuita cu mari receptii si sindrofii europene, isi cobora rangul sa intre in combinatii cu de-alde Genica Boerica sau fratii Camataru. Retelele de interlopi in Romania s-au format prin complicitatea cu lumea politica si cu Politia. Fara ingaduinta organelor de ordine, probabil ca nu si-ar fi putut extinde atat de mult afacerile.
Ultima chestiune lamentabila din jurul acestor personaje dubioase este ca uneori ei sunt cultivati si rasfatati in fata opiniei publice drept reprezentanti ai lumii mondene, cu asentimentul si plecaciunile unor ziaristi. Nicu Gheara, monitorizat de SRI pentru modul in care ar domina lumea interlopa din Bucuresti, este spalat, apretat si parfumat la OTV, unde a aparut facand schi nautic, cu ochelari de soare si "echipat" in slip. Imagini false si boante decupate parca dintr-o revista mondena, imagini ce vor sa creeze o mare "vedeta", imagini incredibile, plecaciuni mediatice. O anumita parte a presei a devenit, iata, noul partener al lumii interlope. Si ziaristii cad ca mustele la vederea banilor si a unor mese imbelsugate, cu fructe de mare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22