Linsajul lui Andrei Plesu, idiotia morala si spatiul libertatii

Vladimir Tismaneanu 14.03.2014

De același autor

As dori sa clarific natura si mizele protestului impotriva linsajului mediatic organizat de “Antena 3″. Este vorba de o reactie a societatii civile la care regizorii linsajului nu se asteptau. Ei mizeaza pe torpoarea, pe amortirea morala a societatii romanesti.  Proiecteaza asuprar unei intregi societati propria lor idiotie morala.
 
“Antena 3″ a devenit megafonul celor mai obscurantiste si nocive forte din societatea romaneasca. Este urmasa “Saptamanii” barbiste, huliganica revista sustinuta fatis de Securitate, si a “Romaniei mari” in cea mai sordida faza acestei publicatii. Actioneaza cu biciul verbal asemeni hingherilor ideologici ai ceausismului.
 
In spatele acestor imunditii se afla, evident, cel care plateste: un fost colaborator dovedit al Securitatii, omul care a dezvoltat o obsesie impotriva a tot ce tine de statul de drept, Dan Voiculescu. Campaniile isteroide ale acestei televiziuni sunt menite sa anihileze spatiul libertatii. Protestand impotriva acestui linsaj, aparam spatiul libertatii.
 
Nu exista doua tabere echivalente moral, intelectual, valoric. Exista o tabara a demnitatii si una a lipsei de rusine, a insolentei agresive, a calcarii in picioare a valorilor. Cel putin asa privesc eu lucrurile. Cititi lista semnatarilor Apelului si veti vedea ca sunt persoane cu puncte de vedere diferite, uneori chiar opuse, in ceea ce priveste bilantulul presedintiei Basescu si nu numai asupra acestei teme. Exista insa un numar de valori ireductibile care i-au motivat pe toti sa semneze. Semnand, toti spun ca agresiunea contra lui Andrei Plesu este si una impotriva lor. Nu e o vorba fara noima. Daca nu credeau acest lucru, nu semnau.
 
Andrei Plesu insusi a avut adeseori puncte de vedere critice in privinta lui Traian Basescu. La fel, a scris critic si despre Emil Constantinescu, ca sa nu mai vorbesc de Ion Iliescu, Victor Ponta si Crin Antonescu. A spus lucruri care nu au facut placere clasei politice. Andrei Plesu este un moralist, iar moralistii stingheresc, deranjeaza, adeseori irita. Adevarul etic este adeseori incomod. Se cunoaste refrenul: “Cine mai e si asta sa ne dea noua lectii?” In lipsa argumentelor, se recurge la ocara, la injurie, la cuvinte gen “suflete de slugi”…
 
Ceea ce este scandalos tine de un linsaj mediatic al unei personalitati pe drept cuvant respectata si admirata. Daca acest lucru se poate petrece impotriva lui Andrei Plesu, inseamna ca nu mai exista limite ale nerusinarii, ale infamiei. A nu tacea cand se petrec asemenea atacuri abjecte tine de respectul pentru un om ca Andrei Plesu, desigur, de respectul pentru valoarea esentiala a civilitatii, dar si de auto-respect.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22