UE aproba cotele de refugiati. Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia au votat impotriva

Tudor Despina | 22.09.2015

Uniunea Europeana a aprobat, marti, schema de cote obligatorii de refugiati. Planul are in vedere distribuirea a 120.000 de migranti. Potrivit cifrelor avute in vedere, Romania ar urma sa primeasca in jur de 6.350 de refugiati. Tara noastra s-a opus in mod constant cotelor obligatorii.

Pe aceeași temă

De altfel, la Consiliul JAI de astazi au fost inregistrate patru voturi impotriva: Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia, in timp ce Finlanda s-a abtinut.

 

  • Principalele desfasurari ale evenimentelor (LIVE TEXT):

 

UPDATE: Decizia a fost luata la Consiliul JAI de la Bruxelles cu “larga majoritate”, transmite AFP. Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia au votat impotriva masurii, in timp ce Finlanda s-a abtinut, potrivit ministrului ceh de Interne citat de Agerpres.

 

UPDATE: O alta tara europeana urmeaza exemplul Ungariei si ridica un gard la granita. E vorba despre Slovenia, stat care a decis sa construiasca un gard metalic pe o portiune a frontierei cu Croatia, in incercarea de a opri fluxul de imigranti, potrivit Digi24.

Totodata, caile ferate germane au anuntat ca suspenda traficul pe linia Munchen-Salzburg-Viena-Budapesta pana la 4 octombrie.

 

UPDATE: Tentativele miscarilor islamiste radicale de a recruta adepti din randurile refugiatilor care ajung in Germania exista si provoaca ingrijorari la nivelul serviciilor germane de informatii.

„Ne îngrijorează foarte tare faptul că islamiștii, sub acoperirea ajutorului umanitar, încearcă să deturneze situația refugiaților pentru a servi scopurilor lor, făcând prozelistim sau încercând să-i recruteze”, arata Biroul pentru Protectia Constitutiei (Bundesamt fur Verfassungsschutz) citat de Digit24.

 

UPDATE: Ungaria acuza Uniunea Europeana de “politici iresponsabile” si cere ca frontierele spatiului comunitar sa fie aparate “prin toate mijloacele posibile” (Agerpres).

Responsabilitatea pentru actuala situație revine Uniunii Europene. Am ajuns în punctul în care oamenii mor din cauza politicii iresponsabile a Bruxelles-ului”, iar “valurile de imigrație ilegală amenință întreaga Europă cu o explozie”, se arata in rezolutia adoptata marti de Parlamentul de la Budapesta.

 

UPDATE: Croatia cere Serbiei sa redirectioneze migrantii spre Ungaria si Romania, in conditiile in care tara nu mai poate face fata fluxului masiv de migranti. Anuntul a fost facut, marti, de premierul croat dupa ce tara sa a avut de-a face cu sosirea a peste 35.000 de refugiati in ultimele sase zile, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Din prima zi (a crizei refugiaților), m-am abținut de la a critica Serbia pentru faptul că refugiații tranzitează această țară de un an de zile. Toată lumea le permite, state mai puternice și mari precum Germania i-au primit. Țări care sunt cel mai puțin periclitate, precum Ungaria, fac scandal. Nu pot critica Serbia, dar o pot îndemna să își îndulcească tonul și să trimită unii dintre refugiați spre Ungaria, unii spre România și Croația. Vom face același lucru și mâine la Bruxelles (la summitul UE — n.r.) — dar (premierul sârb Aleksandar) Vucic nu va fi prezent acolo — vom discuta această problemă și cum anume să fie rezolvată acolo unde începe, în Turcia și Grecia", a spus premierul Zoran Milanovic.

 

---

Astazi, planul de redistribuire a unui numar de 120.000 de refugiati in spatiul comunitar a fost respins de Cehia. Si Organizatia Natiunilor Unite a criticat planul, agentia pentru refugiati din cadru ONU transmitand ca acest effort nu e suficient, potrivit Reuters citata de HotNews.

 

Uniunea Europeana se confrunta cu un flux masiv de imigranti, dupa ce aproape jumatate de milion de oameni – doua cincimi dintre acestia fiind alungati de razboiul din Siria – au traversat Mediterana in 2015 pentru a intra pe continentul european.

 

Situatia creata a blocat mecanismul decizional si de reactie la nivelul UE, statele membre impartindu-se in doua tabere – cele care sustin cotele de refugiati si cele care resping aceasta initiativa.

 

Un scandal a fost provocat de masurile aplicate de Ungaria, in context, Budapesta trimitand armata la granite si radicand garduri provizorii la frontierele cu Serbia si Croatia si transmitand intentia de a face la fel si la granita cu Romania.

 

Iar situatia e departe de final, in conditiile in care Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare sustine ca Europa se poate astepta la un milion de cereri de azi in 2015.

 

La intalnirea de astazi participa ministrii de interne din UE, dar si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Agentiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil), informeaza MAI.

 

Seful Parlamentului European a declarat luni ca se asteapta ca ministrii de Interne care se vor reuni marti intr-o reuniune de urgenta pe tema crizei migratiei sa convina asupra unui sistem voluntar de repartizare a 160.000 migranti.

 

MAI: Romania va vota impotriva cotelor obligatorii

 

Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa din partea Romaniei la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne.

 

Potrivit unui comunicat MAI, in cadrul reuniunii vicepremierul Oprea va sustine mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta conform caruia ''Romania isi manifesta solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate in nevoie de protectie internationala prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii" (in total 1785).

 

''In cazul in care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale in beneficiul Italiei si Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numarului de persoane relocate fata de 40.000 cate au fost adoptate in Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) Romania va vota negativ'', se precizeaza in comunicatul MAI.

 

Cotele obligatorii, respinse in cadrul ultimului Consiliu JAI

 

Ministrii Justitiei si Afacerilor Interne nu au reusit sa ajunga la un acord privind un sistem de repartizare a refugiatilor pe baza cotelor obligatorii, care este sustinut de Franta si Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia si Romania.
 

Ministrii nu au ajuns la un acord privind repartizarea a 120.000 de imigranți, numărul suplimentar cerut pentru relocare de către președinte Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Luxemburgul, care detine presedintia semestriala a UE, a declarat dupa intalnirea de luni ca ministrii de Interne ar urma sa aprobe un plan in acest sens la urmatoarea lor reuniune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22