Seară japoneză dedicată romanului „Enigma Rikyu” de Kenichi Yamamoto şi demonstraţie de ceremonia ceaiului

Humanitas | 21.11.2016

Pe aceeași temă

Marţi, 22 noiembrie, ora 19.00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară japoneză dedicată romanului Enigma Rikyū de Kenichi Yamamoto, roman câştigător al prestigiosului premiu literar Naoki în 2009, ce aduce în prim-plan viaţa şi moartea, prin ritualul seppuku, a marelui maestru de ceai Sen no Rikyū.
 

La eveniment vor vorbi doamna Mayo Nishiike, ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în România, Dana Pîrvan, critic literar, Doru Căstăian, profesor şi editor Bookhub.ro, şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrul de Studii Româno-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center). Moderatorul serii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
 

La 28 februarie 1591, lui Sen no Rikyu, cel mai mare maestru de ceai al epocii sale, i se ordonă de către Toyotomi Hideyoshi să se sinucidă; acesta se supune şi indeplineşte ritualul fatal. Enigma seppuku-ului său, cu substraturi politice, afective, dar mai ales estetice, a incitat imaginaţia vreme de secole şi a inspirat mai mulţi scriitori şi cineaşti niponi, fără a-şi găsi până acum un răspuns definitiv. Kenichi Yamamoto ne oferă o impresionantă interpretare documentată a istoriei acestui seppuku şi construieşte un personaj sofisticat, dispus la orice sacrificiu pentru atingerea unei frumuseţi efemere caracterizate prin simplitate, linişte şi naturaleţe.

 

Kenichi Yamamoto (1956-2014) s-a născut, a studiat şi a trăit în Kyoto. După ce şi-a luat diploma în estetica şi teoria artei la Universitatea Doshisha şi după o carieră în jurnalism, a devenit romancier în ultima parte a vieţii, bucurându-se între 2002 şi 2014 de o deosebită popularitate datorită romanelor sale istorice bazate pe ample cercetări documentare. În această perioadă a publicat peste 25 de cărţi, în majoritate romane, dar şi volume de eseuri. Apărut iniţial în foileton între iulie 2006 şi iunie 2008, romanul de faţă, cu titlul original Rikyu ni tazuneyo (Întrebaţi-l pe Rikyu, 2009), a cunoscut un succes fulminant în Japonia, fiind tradus în mai multe limbi. Atât romanul anterior, Katen no shiro (Castelul Zeului focului), distins cu Premiul Seicho Matsumoto în 2004, cât şi Enigma Rikyu, recompensat cu Premiul Naoki în 2009, au fost ecranizate în regia lui Mitsutoshi Tanaka.

 

În partea a doua a întâlnirii, vom recrea în Librăria Humanitas atmosfera dintr-o cameră de ceai japoneză. Demonstraţia de ceremonia ceaiului pe tatami va fi realizată de Andreea Stanca, cu participarea extraordinară a doamnei Sachiko Ishii, soţia ambasadorului Japoniei în România.
 

Colegii de la Takumi oferă tuturor participanţilor la evenimentul nostru un voucher valoric de 20 de lei. În plus, o parte din ceainicele, cănile de ceai şi seturile de servire a ceaiului vor putea fi achiziţionate direct din librărie la eveniment.
 

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane.
 

Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări pe Eventbook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22