PSD ignoră MCV și sfidează Europa

PSD anunță Comisia Europeană că nu va renunța la planurile sale de subordonare a justiției, de dragul standardelor europene. Ieșirea din UE va deveni un scenariu posibil.

Rodica Culcer 21.11.2017

De același autor

 

După reacția PSD la raportul MCV prezentat săp­tămână trecută nu ne mai putem permite nicio iluzie cu privire la intenția PSD de a ne ru­pe de Europa. Partidul Slugilor lui Dragnea - adevăratul sens al acronimului PSD - nu mai face niciun secret din opoziția sa față de exigențele și re­gulile UE, în primul rând în ce­ea ce privește statul de drept și anticorupția. Slugă umilă, ALDE îi ține isonul.

 

Nici nu este greu de înțeles ostilitatea liderului PSD Liviu Dragnea față de UE, odată ce știm că cel de-al treilea do­sar DNA, în care este urmărit penal, a pornit de la o sesi­za­re din 2016 a OLAF, corpul de control al Co­misiei Europene. Dosarul DNA nu s-a limitat însă la faptele penale legate de obținerea de fonduri europene, ci s-a extins la activitatea domnului Dragnea și a acoliților săi începând din 2001. Probabil că graba lui Liviu Dragnea de a modifica legislația era motivată de acest ultim dosar, de care probabil știa, mai mult chiar decât de dosarul „Bombonica“ aflat acum pe rol la ÎCCJ. Mai înțelegem și de ce PSD se va opune exigențelor UE atâta vreme cât va fi condus de Liviu Dragnea și, în con­secință, de ce îi pasă prea puțin de criticile cu­prinse în raportul MCV. De altfel, replica reprezentanților PSD-ALDE la criticile din ra­port echivalează cu o deschidere a ostilităților într-un război de uzură.

 

Această replică a fost structurată pe două co­or­donate: 1) mistificarea adevărului în cel mai pur stil comunist, de­mon­stra­tă de ministrul Justiției Tu­do­rel Toader, care a declarat că raportul este „pozitiv“, deși el este plin de avertismente și îngrijorări privind inde­pen­dența justiției și pașii înapoi făcuți de România la câteva ca­pitole importante; 2) ba­ga­telizarea raportului MCV, evi­dentă în atitudinea lui Liviu Dragnea, care se întreba go­lă­nește vineri „credeți că se va ridica vreodată MCV?“, sugerând că România nu ar fi tratată corect, ci ar fi persecutată de răuvoitorii de la Bruxelles. Dincolo de retorică, rezistența de facto la toate recomandările din raport a fost limpede și fără echivoc. Astfel, Florin Ior­da­che, președintele Comisiei pentru modificarea legilor justiției, a respins recomandarea inclu­să în raport cu privire la cooperarea cu Co­mi­sia de la Veneția în privința numirii pro­cu­rorilor de rang înalt, deși era vorba de o rei­terare a recomandării din raportul redactat în ianuarie 2017, pe motiv că „nu se modifică mo­dalitatea de numire“. Totodată, dacă avi­zul Comisiei de la Veneția va fi cerut după adop­tarea legii, ministrul Justiției ar putea, teoretic, să-l revoce pe procurorul șef al DNA (obsesia PSD-ALDE) înaintea sosirii avizului. Mai mult, chiar în ziua publicării raportului MCV, domnul Iordache a anunțat că se pre­gă­tește o lege care va scoate Inspecția Judiciară de sub autoritatea CSM, pe care o va plasa în subordinea unui Consiliu național de inte­gritate a judecătorilor și procurorilor, despre care nu știm deocamdată nimic, dar putem presupune că va respecta interesele PSD.

 

Cum PSD a demonstrat că se inspiră de la Vladimir Putin în aroganța cu care tratează exi­gențele și recomandările forurilor euro­pe­ne, este de așteptat să ignore și avertismentul din raportul MCV cu privire la DNA, cuprins în re­comandarea făcută la obiectivul de re­fe­rință nr. 3 (combaterea corupției la nivel înalt): „În cazul apariției unor presiuni cu efec­te negative asupra luptei împotriva corupției, Comisia s-ar putea vedea obligată să ree­valueze această concluzie“.

 

Cât valorează pentru PSD acest avertisment, ca și cele privind independența justiției, în spe­ță a CSM, care ocupă jumătate din ra­portul MCV, am văzut vineri, 17 noiembrie, când PSD a adoptat o rezoluție referitoare la „Statul paralel și ilegitim“, care este de fapt o ripostă brutală față de raportul MCV. Nu asal­tul PSD-ALDE asupra instituțiilor statului de drept, identificat de raportorii MCV, este problema României, ci fantasma „statului paralel“, pe care Liviu Dragnea s-a ferit să-l definească, și acțiunile acestuia, „disimulate sub aşa-numita luptă anticorupţie“, având drept scop „decapitarea puterii politice legi­tim alese“. Singura armă împotriva nebu­loasei numite „statul paralel și ilegitim“ ar fi „pachetul de legi care să asigure reformarea sistemului de justiţie“. Cu alte cuvinte, PSD anunță CE că nu va renunța la planurile sale de subordonare a justiției, de dragul stan­dardelor europene. Probabil pentru că CE, în nemernicia sa, nu a constatat nicio încălcare a drepturilor cetățenești de către DNA, de pildă, și refuză să recunoască „statul paralel“, insistând cu obstinație asupra statului de drept.

 

Deși nu s-a vorbit de Romexit, declarația adoptată vineri de CEx al PSD la Herculane este o provocare, un gest deliberat de frondă nedisimulată, care anunță acțiuni menite să antagonizeze forurile europene și să for­ma­lizeze în cele din urmă marginalizarea noas­tră. Odată marginalizați și pedepsiți de Bru­xelles, posibil prin reducerea fondurilor eu­ro­pene, ne vom declara „umiliți“ și „per­se­cu­tați“, iar ieșirea din UE va deveni un scenariu po­sibil. Este deci momentul să ne imaginăm inimaginabilul cu privire la viitorul nostru, dacă rămânem supuși ai PSD-ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22