Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


RAO, pasibilă de sancțiune după lansările penalilor de la Gaudeamus. Ce spune șeful editurii
Dora Vulcan - - - -
2017-11-25
Actualitate Interna
4

Editarea cărţilor lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase, ale căror lansări au stârnit controverse şi chiar un protest, vineri, la Târgul Internaţional de Carte de Învăţătură Gaudeamus, ar putea fi sau nu sancţionată, în urma unei Adunări Generale care va avea loc în februarie sau martie, spune șeful AER.

 

 

 Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), a declarat, sâmbătă, pentru Agenţia de presă News.ro, că „fiecare editor face ce vrea, atât timp cât face la el acasă”, iar editarea cărţilor lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase, ale căror lansări au stârnit controverse şi chiar un protest, vineri, la Târgul Internaţional de Carte de Învăţătură Gaudeamus, ar putea fi sau nu sancţionată, în urma unei Adunări Generale care va avea loc în februarie sau martie.

 

Un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu - care şi-a lansat cartea "Lupta politică", volumul II-, a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre "valori inversate" şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică. Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt "satrapii ţării ăsteia", oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară. După lansarea cărţii lui Dan Voiculescu la standul editurii RAO, Adrian Năstase şi-a lansat, la rândul lui, cartea „Sub zodia momentului”.

 

„Fiecare editor face ce vrea, atât timp cât face la el acasă. Asociaţia este totalitatea editorilor. Ea face ceea ce este intersecţia comună a tuturor membrilor. Asta e tot. Deci noi nu suntem puşi acolo ca să impunem un punct de vedere membrilor, ci dimpotrivă, să servim aspiraţiile membrilor, să găsim intersecţia intereselor şi să promovăm”, a spus Grigore Arsene, pentru News.ro.

 

În privinţa unei eventuale sancţionări a editurii RAO pentru editarea celor două cărţi, Grigore Arsene a spus că va putea fi făcută sau nu, în urma unei Adunări Generale care va avea loc, probabil, în februarie sau martie.

 

„Rămâne de discutat, dacă Adunarea Generală hotărăşte aşa ceva (sancţionarea editării celor două cărţi, n.r.). Asta nu pot să fac eu, eu nu sunt despotul editorilor. Va fi o Adunare Generală obişnuită, o să vă informăm, probabil în februarie – martie”, a spus preşedintele AER.

 

În legătură cu demisia Lidiei Bodea, directorul general Humanitas, din conducerea Asociaţiei Editorilor din România în semn de protest faţă de lansarea de vineri, la Gaudeamus, a cărţii lui Dan Voiculescu, Grigore Arsene a spus că demisia acesteia va fi efectivă după Adunarea Generală de la începutul anului viitor, dacă şi-o menţine.

 

„Şi-a dat demisia din conducerea Asociaţiei, din Comitetul Director”, a clarificat el. „Punctul meu de vedere este statutar. Va fi o şedinţă a Consiliului Director în decembrie, după care toată presa va primi un comunicat, iar demisia va fi efectivă după adunarea generală de la începutul anului viitor, dacă şi-o menţine. Nu e motiv de atâta agitaţie”, a adăugat Grigore Arsene.

 

 

 

Seful editurii RAO, despre controversele privind lansarea cartilor lui Voiculescu si Nastase la Gaudeamus: Nu obligam pe nimeni sa cumpere, sa participe, sa fie de acord, sa nu fie de acord

 

 

 Ovidiu Enculescu, presedintele editurii RAO, a declarat, sambata, pentru News.ro, in legatura cu lansarile controversate ale cartilor lui Dan Voiculescu si Adrian Nastase la Targul International de Carte de Invatatura Gaudeamus, ca editarea si lansarea unei carti la un targ de carte sunt actiuni "absolut normale si nu pot fi puse sub semnul intrebarii vreo secunda de cineva care stie sa citeasca si intelege ceea ce citeste, in general". Despre Lidia Bodea, directorul general Humanitas, care si-a anuntat demisia din conducerea Asociatiei Editorilor din Romania (AER), Enculescu a spus ca probabil ca aceasta este "un biet instrument".

 

Un grup de protestatari a contestat prezenta la targul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu, vineri - care si-a lansat cartea "Lupta politica", volumul II-, a lui Adrian Nastase si Sorin Rosca Stanescu, fosti condamnati, care, dupa parerea lor, vorbesc despre "valori inversate" si care nu ar trebui sa fie in viata publica. Tinerii nemultumiti, avand insigne cu #rezist, au strigat ca acestia sunt "satrapii tarii asteia", oameni din cauza carora ei pleaca din tara. Dupa lansarea cartii lui Dan Voiculescu la standul editurii RAO, Adrian Nastase si-a lansat, la randul lui, vineri, cartea "Sub zodia momentului".

 

"Nu vad in nici un caz vreo problema in decizia potentiala, probabila, existenta a mea de a edita sau nu o carte. Cititorii care pun astfel de intrebari cred ca nu prea citesc, de fapt.  Este o furtuna cu totul artificiala, cu exceptia unor momente triste din istorie cand anumite carti au fost arse in piata publica si anumiti autori au fost stigmatizati si pusi la zid, indiferent de nume sau de subiect. Nu vreau sa ne mai intoarcem la a stigmatiza, a pune la zid, un editor, un autor, un organizator de targuri, pentru faptul ca a fost publicata o carte, a fost prezentat un autor si asa mai departe. Cred ca este vorba de o minoritate", a spus Enculescu pentru News.ro.

 

"Nu obligam pe nimeni sa cumpere, sa participe, sa fie de acord, sa nu fie de acord. Sunt atatea lucruri care se publica si nasc controverse. Si foarte bine ca se intampla acest lucru", a mai spus el.

 

Referitor la demisia Lidiei Bodea, directorul general Humanitas, din conducerea Asociatiei Editorilor din Romania in semn de protest fata de lansarea de vineri, la Gaudeamus, a cartii lui Dan Voiculescu, Ovidiu Enculescu a spus ca, probabil, aceasta este "un biet instrument".

 

"Suna asta a respect fata de libertatea de exprimare, toleranta? E posibil asa ceva? A spus si ceva despre mersul in piata publica in pielea goala. Ea confunda in cazul acesta, probabil, publicatul unei carti cu mersul in piata publica in pielea goala. Nu seamana deloc cele doua actiuni. A lansa o carte nu poate fi ceva moral sau imoral. Din punctul cui de vedere? Al cui? Al domniei sale? Perfect, e libera sa gandeasca cum vrea. Ma mira. Imi este simpatica, dar cred ca nu de la ea a pornit chestia asta. Ea e probabil un biet instrument, impins in fata de altii care probabil nu au taria sa iasa sa spuna acelasi lucru. Probabil cei din spate si-au dat seama ca s-ar descalifica", a spus Ovidiu Enculescu.

 

Gaudeamus: Demisie de onoare a directoarei de la Humanitas după lansarea cărții lui Voiculescu 

 

Dupa ce Gaudeamus a gazduit lansarea cartii lui Voiculescu, în semn de protest, directorul general Humanitas, Lidia Bodea, si-a anuntat demisia din Comitetul Director al Asociatiei Editorilor din Romania.

 

 

"Va asigur ca este o decizie indeajuns cumpanita, cu atat mai mult cu cat ea vine la capatul a mai bine de zece ani de cand, in urma voturilor acordate in Adunarile Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotarare pe care o iau tocmai pentru ca nu am reusit sa raspund asa cum mi-as fi dorit increderii acordate de catre cei care m-au votat si care au considerat ca prezenta mea in Consiliul Director va fi o garantie a respectarii statutului AER. Din pacate, de catava vreme constat ca, desi primul chemat sa asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus sa-l ignore, cel putin in punctele in care acesta vorbeste despre prestigiu, imagine, conduita ireprosabila, criterii calitative si nu cantitative, spirituale si nu comerciale, departe de orice ingerinte sau presiuni de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin", a scris Bodea într-o postare făcută pe contributors.ro și pe pagina sa de Facebook. 

 

Bodea spune ca nu-si face iluzii ca gestul sau va schimba ceva, dar crede că atitudinea sa este preferabilă lipsei de reactie.

 

"Suntem in plin targ de carte si vede prea multa lume ceea ce noi, inauntrul Asociatiei, preferam sa ne prefacem ca nu vedem: vi se pare ca, lansand astazi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politica, autor Dan Voiculescu, comentata de Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica si Victor Ciutacu, editura RAO slujeste 'prestigiul si conduita ireprosabila' a editorului roman, 'departe de orice ingerinte de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin'?", a mai scris Bodea.

 

"In discutie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place si de a-si comenta fapta editoriala cu cine-i place", spune ea.

 

"In discutie e insa moralitatea. Mai exista si asa ceva pe lume. In numele cenzurii morale, noi nu umblam goi pe strada. Iar in raport cu ea, ceea ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei in mijlocul unei multimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjectie", este mesajul Lidiei Bodea.

 

 

 

 

foto Haute Culture

TAGS : justitie penali gaudeamus dan voiculescu adrian nastase rao
Comentarii
Alex 2017-11-26
Iată, avem o Latrina 3 si printre edituri. Trist...
Ovidiu 2017-11-26
RAO nu este chiar o editură de elită, aşa cum s-ar părea după coperţile lucioase şi cartonate ale cărţilor sau după greutatea lor (la propriu). E și multă maculatură, acolo, de doi bani, sunt volume de thriller, detective, de senzație... pur comerciale, probabil că se vând. Sunt și altele ale unor mari autori ca Marquez, Kafka, Woolf, Faulkner sau T.Mann, printrei cărți ale unor Dinu Săraru, Ioan Mircea Pașcu, Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Mugur Ciuvică... Sigur, e libertate de expresie și de politică editorială. Am remarcat însă, de-a lungul anilor, la târgurile de carte din București (Gaudeamus, Bookfest) prezențele SRI, mai ales prin G.Maior (în fiecare an, fie ca autor, fie ca unul dintre comentatori) și Fl.Coldea (la lansarea Monografiei SRI 25 la Bookfest-2015), întotdeauna însoțiți de grupuri compacte de tineri tunși scurt, cu costume și cravate negre sau bleumarin... E posibil ca editura să fie sponsorizată și de o aripă nostalgic-naționalistă a ofițerilor, foști și chiar actuali, din Servicii.
Faptul insa că RAO adună la un loc, cu prilejul unei lansări de carte, infractori cu acte ca Voiculescu, Năstase, Roșca-Stănescu precum și adulatori printre care Chireac, Ciutacu, Dumitrescu, Ciuvică, Diaconu și Puric, poate fi interpretat și ca un act de sfidare, mai ales în această perioadă de proteste împotriva infractorilor care își croiesc legi care să legitimeze hoția.
În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place si de a-și comenta fapta editoriala cu cine-i place, în discuție e însăși moralitatea, așa cum spune Lidia Bodea motivându-și gestu de demisie."In discutie e insa moralitatea.
ccm 2017-11-26
Cred că și Goebbels ar fi fost invidios pentru asemenea atitudine.
George 2017-11-25
Eu unul, nu mai cumpăr de niște ani buni cărțile editurii RAO. Sunt prost traduse, și asta se vede ca „efect secundar” după ce și-asu izgonit toți traducătorii de calitate, trăgându-le țepele de rigoare. Am un prieten care a lucrat pentru ei acum 5 ani și nici acum nu i-au dat banii. Și-a cam luat gândul de la ei. După acest incident, lansarea-scandal a „cărților” celor doi pușcăriași tupeiști, chiar că nu mai intenționez să cumpăr vreodată cărți de la RAO. N-au decât să publice ce vor ei, eu nu cumpăr, orice-ar fi. I-am sfătuit și pe ceilalți prieteni ai mei să facă la fel, să boicotăm această editură. Sper că va da faliment cât de curând. Nu merită să existe pe piața de carte.
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
7340
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22