Pe aceeași temă
Toader a spus că la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie vor fi stabilite grafice concrete de acţiuni pentru fiecare instituţie în vederea îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene.
”Am evaluat raportul întocmit de către comisie pe MCV, am constat plusurile şi minusurile, îmi menţin convingerea faptului că raportul este unul pozitiv care arată că o recomandare este îndeplinită, credem că altele trei pot fi considerate îndeplinite, iar la fiecare dintre celelalte opt comisia a constatat progrese în îndeplinirea fiecărei recomandări în parte”, a declarat Tudorel Toader, citat de News.ro, la finalul şedinţei la care a participat şi procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Acesta a explicat că s-a discutat despre fiecare dintre cele 11 recomandări considerate a fi neîndeplinite şi despre ”ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte”.
Am stabilit ca, la sfârşitul lunii deceembrie – îneputul lunii ianuarie, Consiliul de management strategic să se întâlbnească, să vedem în mod concret ce am făcut şi ce trebuie făcut, de stabilit un grafic de activităţi comune pentru toţi cei care fac parte din Comisia naţională a MCV, grafic de activităţi pentru fiecare autoritate ce are de îndeplinit una – două recomandări”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Comisia a constatat că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017
În 15 noiembrie, Comisia Europeană a publicat raportul referitor la etapele parcurse de România pentru a-şi îndeplini angajamentele privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.
Raportul a analizat progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.
Potrivit raportului, s-au realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări. Este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică.
În acelaşi timp, Comisia a constatat că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.
Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, potrivit raportului.